Godbiter i pollisten
Her får du ekstremt mye hvit burgund for pengene

Her får du ekstremt mye hvit burgund for pengene

Denne store godbiten finnes sågar i 60+ polhyller, og snart i tre ganger så mange.
09 Februar 2022 - 12:45

Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes 2017.jpg [11.70 KB]Med Roche de Bellene Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes 2017 stemmer alt, for den er i magnumformat og i en årgang som vi nå lengter tilbake til for hvit burgund (for 2018 og 2019 er enda mer preget av det varmere klimaet). I 2017 nøt chardonnaydruene glede av de kaldere nettene som sikret syrene, og som balanserer ut den modne frukten.

Dessuten får den druer fra velvoksne vinplanter, mer enn 50 år gamle, som i en viss grad kompenserer for problemer med tørke, og ikke minst overskygger det faktum at den bare er en «bourgogne chardonnay».

Bak denne vinen står Nicolas Potel som startet negoçiantvirksomheten Roche de Bellene i 2008. Det betyr kjøpte druer, men samme vinmaking som for Domaine de Bellene, som er hans egen vingård.

Her kan du lese mer om den satsingen

Nicolas Potel i vinmarken. Foto: Winetailor

Framstillingen er uten battonage – omrøring av bunnfallet i fatene – for å fa fram mest mulig druekarakter i kombinasjon med terroir. Andelen ny eik er 3 prosent. Vinen er spontangjæret og har gjennomgått malolaktisk gjæring som runder av de skarpe eplesyrene. Derfor har den i utgangspunktet «nok» fedme.

Og ikke minst fortsatt god syrefriskhet, takket være kjøligere sør-sørøstvendte vinmarker beliggende ved 245 meter. Noe alkoholprosenten på 12,5 understreker.

Gamle vinstokker er Nicolas Potels styrke. Foto: Winetailor

Den tette beplantingen av vinmarkene, 10.000 per hektar, gjør at hver plante bidrar med druer til en knapp flaske. Til magnumen trengs druer fra 2,3 planter. Det er på nivå med de beste burgundere.

Dette forholdet kommer nå fullt til uttrykk i dette større formatet, men gi likevel vinen romslige glass – eller også en karaffel – ved servering.

Innhøstning av chardonnaydruer. Foto: Nicolas Potel

At denne vinen kan selges til så gunstig pris, skyldes flere forhold. For det første har produsenten et areal på nesten 15 hektar å ta av for denne vinen alene. Dessuten tapper de så mye som 6300 magnumer. Mye av dette volumet finner veien til Norge, og det kommer til å være nok av 2017-utgaven til nærmere sommeren.

At den er i basisutvalget, har også mye å si for prisen. Det merkes ikke minst for normalflasken som kun koster 189,90, også den er å finne i de samme polutsalgene. Fra mars vil begge formatene finnes i til sammen 180 pol.

Normalflasken er nå i den fortsatt veldig ferske 2019-årgang. Den er derfor et litt annet uttrykk enn magnumen, hvis innhold dessuten ikke ble tappet før i november, mer enn tre år etter innhøstningen. Det betyr en forlenget utvikling på bunnfallet i fatene som bidrar til ekstra dybde. Det er det du kjenner på smaken.

Den røde parallellen, Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2019, finnes sågar på nesten alle pol. Konseptet er det samme, men vinstokkene er enda eldre, opp mot 80 år. 2019 er ikke like kraftig som 2018, men med veldig god terroirkarakter likevel.    

Se alle Roche de Bellene-vinene her

Hvitvinskjelleren til Roche de Bellene. Foto:

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her