Godbiter i pollisten
Her må du være rask

Her må du være rask

Disse vinene fra überhotte Ganevat i Jura selges vanligvis ut raskere enn du rekker å fiske opp mobilen. Men nå er det fellesferie og alt går tregere.
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2015 - 15:08

Derfor er det mulig å få tak i noen av Ganevat-familiens lekkerbiskener. Dog ikke deres aller mest etterspurte domaine-viner, som alltid er utsolgt og som lanseres i ny årgang nærmere jul. Men så er kraftige savagninger med og uten oksidativt preg og i særlig grad vin jaune, heller ikke sommerdrikke.

Derfor er Ganevat en av vinverdenens største stjerner

 

En Barby er verd en ekstra omvei.

 

En Barby Savagnin Arbois 2009 er imidlertid tett opp til, med sin kjøttaktige  frukt og gode fasthet. En vin som du kommer til å huske lenge. Viner av druen savagnin er gjerne slik. De borer seg inn i underbevisstheten og blir der lenge.

Nesten utryddet

Det er dessverre svært små kvanta av denne og den blir raskt utsolgt. Den finnes imidlertid både på polene på Grünerløkka, Fornebu og Sandnes Kvadrat, om du er i nærheten.

Boblevinen Ganevat Crémant du Jura Nature Non dosé er det derimot mer av. Den er riktignok ikke laget av savagnin, men av chardonnay, en drue som oppnår veldig gode resultater i Juras karaktersterke jordsmonn.

Chardonnay + Jura gir veldig godt resultat

 

Poulprix er laget av en nesten utryddet drue.

Det gjelder også ulike røde druer, Jura er et eldorado  for «sære» druesorter. Poulprix som er en gamay-dominert vin har bare en firedel av slike, nærmere bestemt enfariné noir som for noen år siden var på det nærmeste utryddet. Men Ganevat og noen andre kolleger i Jura har tatt grep og sikrer at denne spesielle druen overlever. Navnet som betyr «melet», peker på druens skal som får et melaktig dekke av gjærsopp. Veldig nyttig for viner som gjæres uten tilsetning av gjær (eller svovel).

Etiketten sier lite

Siden druen ikke er godkjent, bærer Poulprix «vin de france» på etiketten og har heller ikke årgang. Det er aller laveste kvalitetssjiktet i fransk lovgivning, men forteller ikke noe om innholdet.

Denne «ulovlige» miksen gir nemlig en vin med mye særpreg, omtrent som å befinne seg dypt inne i en norsk skog. Den har både syrer og tanniner nok til å overleve både denne og de kommende somrene. Og smaker aldeles fortreffelig til sommerlig grillmat.

Y' a Bon the Canon er så kul som den høres ut som.

Noe mer elegant i betydningen delikat er Ganevat Y`a bon the Canon som også har tre firedeler gamay, og resten «diverse lokale druer». I denne vinen er det lokale preget mer dempet, derimot er det den lekre gamay-frukten som styrer løpet. Saftigheten gjør at den også fungerer til smaksrike retter med torsk eller annen hvit fisk.

Rien que du fruit er skikkelig nam-nam.

Selv om druemiksen er tilnærmet lik, er De Toute Beaute Nature et helt annet gamayuttrykk. Mer rustikt, med mer grønne toner, mørkere kirsebær og tydelig lakris. Fastheten og syren gjør at man her må stille opp med kraftigere kost som lam eller vilt med godt tilbehør.

Selv om Ganevat 100 % Rien que de fruit 2013 (som betyr ikke noe annet enn frukt) er utsolgt, finnes den i noen polutsalg (Fornebu og Skøyen) samt hos noen restauranter – som Pjoltergeist og Nedre Foss Gård.

På Nedre Foss Gård er det et godt utvalg av viner fra Jura

Den er kanskje enda mer utenfor skjema enn de andre, siden den er en miks av druer fra Jura (chardonnay) og Alsace (pinot gris). Slikt gjøres ikke ustraffet i et lovregulert vinland som Frankrike, den er derfor vin de france og har ikke lov å ha årgangen på etiketten. Men innholdet er altså 2013, også her.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen  - med eller uten kjøtt
Dagens rett

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen - med eller uten kjøtt

Om du velger vegetarvarianten, kan denne gryta faktisk serveres kald. Som en tyktflytende salat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her