Godbiter i pollisten
Her må du være rask

Her må du være rask

Disse vinene fra überhotte Ganevat i Jura selges vanligvis ut raskere enn du rekker å fiske opp mobilen. Men nå er det fellesferie og alt går tregere.
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2015 - 15:08

Derfor er det mulig å få tak i noen av Ganevat-familiens lekkerbiskener. Dog ikke deres aller mest etterspurte domaine-viner, som alltid er utsolgt og som lanseres i ny årgang nærmere jul. Men så er kraftige savagninger med og uten oksidativt preg og i særlig grad vin jaune, heller ikke sommerdrikke.

Derfor er Ganevat en av vinverdenens største stjerner

 

En Barby er verd en ekstra omvei.

 

En Barby Savagnin Arbois 2009 er imidlertid tett opp til, med sin kjøttaktige  frukt og gode fasthet. En vin som du kommer til å huske lenge. Viner av druen savagnin er gjerne slik. De borer seg inn i underbevisstheten og blir der lenge.

Nesten utryddet

Det er dessverre svært små kvanta av denne og den blir raskt utsolgt. Den finnes imidlertid både på polene på Grünerløkka, Fornebu og Sandnes Kvadrat, om du er i nærheten.

Boblevinen Ganevat Crémant du Jura Nature Non dosé er det derimot mer av. Den er riktignok ikke laget av savagnin, men av chardonnay, en drue som oppnår veldig gode resultater i Juras karaktersterke jordsmonn.

Chardonnay + Jura gir veldig godt resultat

 

Poulprix er laget av en nesten utryddet drue.

Det gjelder også ulike røde druer, Jura er et eldorado  for «sære» druesorter. Poulprix som er en gamay-dominert vin har bare en firedel av slike, nærmere bestemt enfariné noir som for noen år siden var på det nærmeste utryddet. Men Ganevat og noen andre kolleger i Jura har tatt grep og sikrer at denne spesielle druen overlever. Navnet som betyr «melet», peker på druens skal som får et melaktig dekke av gjærsopp. Veldig nyttig for viner som gjæres uten tilsetning av gjær (eller svovel).

Etiketten sier lite

Siden druen ikke er godkjent, bærer Poulprix «vin de france» på etiketten og har heller ikke årgang. Det er aller laveste kvalitetssjiktet i fransk lovgivning, men forteller ikke noe om innholdet.

Denne «ulovlige» miksen gir nemlig en vin med mye særpreg, omtrent som å befinne seg dypt inne i en norsk skog. Den har både syrer og tanniner nok til å overleve både denne og de kommende somrene. Og smaker aldeles fortreffelig til sommerlig grillmat.

Y' a Bon the Canon er så kul som den høres ut som.

Noe mer elegant i betydningen delikat er Ganevat Y`a bon the Canon som også har tre firedeler gamay, og resten «diverse lokale druer». I denne vinen er det lokale preget mer dempet, derimot er det den lekre gamay-frukten som styrer løpet. Saftigheten gjør at den også fungerer til smaksrike retter med torsk eller annen hvit fisk.

Rien que du fruit er skikkelig nam-nam.

Selv om druemiksen er tilnærmet lik, er De Toute Beaute Nature et helt annet gamayuttrykk. Mer rustikt, med mer grønne toner, mørkere kirsebær og tydelig lakris. Fastheten og syren gjør at man her må stille opp med kraftigere kost som lam eller vilt med godt tilbehør.

Selv om Ganevat 100 % Rien que de fruit 2013 (som betyr ikke noe annet enn frukt) er utsolgt, finnes den i noen polutsalg (Fornebu og Skøyen) samt hos noen restauranter – som Pjoltergeist og Nedre Foss Gård.

På Nedre Foss Gård er det et godt utvalg av viner fra Jura

Den er kanskje enda mer utenfor skjema enn de andre, siden den er en miks av druer fra Jura (chardonnay) og Alsace (pinot gris). Slikt gjøres ikke ustraffet i et lovregulert vinland som Frankrike, den er derfor vin de france og har ikke lov å ha årgangen på etiketten. Men innholdet er altså 2013, også her.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her