Godbiter i pollisten
Her møtes Sør-Frankrike, Burgund og Châteauneuf-du-Pape i en og samme flaske

Her møtes Sør-Frankrike, Burgund og Châteauneuf-du-Pape i en og samme flaske

Denne vinen tilhører eliten i Languedoc og byr på svært mye karakter allerede, selv om den vil utvikle seg videre i minst 12 år.
Aase E. Jacobsen
08 Juli 2020 - 14:45
  Foto: Trond W. Andersen

Domaine de Montcalmès Terrasses du Larzac 2017 er en nydelig vin som har alt som skal til for å leve et langt liv i en god kjeller. Om du klarer å holde fingrene unna, vel å merke. For den store myke gode frukten som brer seg i munnen, gir umiddelbart lyst på en munnfull til, og selv om vi skriver juli, kommer det hustrige kvelder hvor det er akkurat en slik vin som trengs for å holde varmen. 

Denne vinen er kanskje ikke så kjent i Norge, men har en spesiell status i Frankrike. Det høyereliggende området, Terrasses de u Larzac, et par mil nord for Montpellier, er kjent for å gi viner med godt lagringspotensial, og spesielt i hendene på dyktige vinmakere. 

Her kan du lese litt om forholdene i denne delen av Languedoc

Domaine de Montcalmès er en slik som utfra sine vinmarker med kalkholdig jordsmonn for syrah og grenache og rullesteiner for mourvèdre, som i Châteauneuf-du-Pape, lager en vin som nettopp minner om denne. Og kanskje særlig den mest ettertraktede av dem alle, Ch. Rayas, men til en brøkdel av prisen. 

Vinmarkene i Terrasses de u Larzac ligger ved 300-450 m.o.h. og det blåser alltid overraskende friskt fra fjellene rett i nord. Dette forholdet bidrar til å dempe effekten av den intense solvarmen. Friskheten i vinen sikres i tillegg av at noen parseller er nord- og nordvestvendte, mens andre er sørvendte. Dermed holdes også alkoholen på et forholdsvis moderat nivå, alt er relativt i dette varme området, men den bærer sine 14 prosent med stor eleganse. 

Det er dette jordsmonnet som sammen med druemiksen, gir assosiasjoner til Châteauneuf-du-Pape.

Terrasses du Larzac AOP teller 350 hektar og dekker 32 kommuner hvor de mest kjente er Montpeyroux, Aniane og Puéchabon. Montcalmès’ vinmarker ligger i de to siste.  

Vinmarkene dyrkes økologisk og er sertifisert siden 2015. Vinene tappes uten filtrering på fallende måne. Ifølge den biodynamiske månekalenderen er dette det beste tidspunktet å tappe viner som skal utvikle seg videre i kjelleren. Denne månefasen knyttes til aktiviteter som skal avsluttes, men også en fin tid for sylting. Allerede Plinius den eldre (23-79 evt) kommenterte dette forholdet i sitt verk Naturalis Historia, nemlig at når månen nærmer seg jorden (altså vokser), fylles den med grøde og når månen avtar, tømmes den for grøde. Han dokumenterte også at det var månen som sørget for tidevannet. Men at det er et lignende forhold mellom månen og planter, regnes i dag som pseudovitenskap siden det ikke kan dokumenteres på vitenskapelig vis. Likevel følger stadig mer av arbeidet i både vinmarker og vinkjeller månefasene.  

Frédéric Pourtalié. Foto: 

Muriel Fabre som står bak denne vinen sammen med broren Frédéric Pourtalié, forklarer at de opplever av vinens aromaer bevares bedre samtidig som at det påvirker strukturen i vinen all den tid den ikke filtreres, og at den blir klarere.  

De fleste vinmakere unngår imidlertid dager med lavtrykk for flasketapping. Under slike forhold stiger luften, og dermed aromaene, og det er den motsatte effekten som er ønsket når vinen skal forsegles under en kork i flasken. Målet er å maksimere opplevelse av smaken enten vinen nytes ett eller 15 år etter flasketapping. 

Frédéric og faren Jean-Maire startet opp i 1998. Tidligere hadde familiens vinmarker gitt råstoff til det lokale kooperativet. Før det hadde Frédéric erfaring fra Alain Graillot i Crozes Hermitage og andre produsenter i Languedoc som Granges des Peres og Mas Jullien. 

Men et forhold som har gjort at vinen deres trekker mot Burgund rent stilmessig, og som får mange til å heve øyenbrynet ekstra, er at vinene modner i brukte Romanee-Conti-fat i to år. De biodynamiske tilnærmingen har produsentene til felles. 

Men det er likevel deres hvitvin som får mest oppmerksomhet, i hvert fall om vi skal måle etterspørsel i forhold til volum. Til Norge kom bare 60 flasker og de havnet hos restaurantene, så skal du smake den må du oppsøke enten À L'aiseChez ColinBeijing Palace eller Bristol Hotel i Oslo, eller Restaurant Slippen i Fredrikstad.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her