Drikke
Herfra kommer det steinbra viner
Foto: (Juergen Sack)

Herfra kommer det steinbra viner

Frankens gammelmodige flaskevalg til tross, er innholdet i de beste flaskene med silvaner og riesling noe av det fremste som produseres i Tyskland. Og de historiske “Steinweine” er fortsatt blant regionens beste.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2017 - 13:44

Würzburg er en av Tysklands vakreste byer med en betydelig barokk bygningsmasse

Dette er bocksbeutel

Bocksbeutel er betegnelsen på Frankens særpregete flate runde flaske. Allerede i 1726 besluttet byrådet i Würzburg at denne flasken skulle være et kvalitetsstempel for områdets vin og dermed skille de ettertraktete “Steinweine” fra annen vin. Snart tre hundre år senere er den fortsatt symbolet på vin fra Franken.

Mens vinsamlere i dag fortviler over den håpløse flaskeformen som ikke lar seg stable i en vanlig vinkjellerhylle, og atter andre betviler innholdet av en flaske som ser så gammeldags ut, tviholder regionens produsenter på dette klassiske utrykket. Og nå mer enn noen gang, kan det synes som. Franken (og en liten del av Baden) har sågar lovfestet monopol på bruken av denne flasketypen.

som i stor grad overlevde andre verdenskrig. Og som har vært et sentrum for kunnskap og kultur gjennom mange hundre år. Blant annet i form av svært så uttrykksfulle viner. Særlig er det silvaner som forbindes med Franken, som er det eneste området i Tyskland hvor denne “arbeidshesten” får lov å opptre som en diva.

Juvelene

Men Würzburg som ligger langs elven Main, byr også på fantastiske forhold for riesling, takket være det berømte “muslingkalk”-jordsmonnet som sørger for viner med tydelig mineralsk karakter, intenst preg av grønne epler, innimellom søt gul frukt, lime og annen sitrus samt veldig god syre.

Viktige aktører i Würzburg er Bürgerspital Zum Heiligen Geist og Juliusspital, begge sosiale institusjoner organisert etter samme modell som Hospices de Beaune i Burgund. Mens Bürgerspital ble etablert så tidlig som i 1316 som en verdslig velgjører, var Juliusspital religiøst fundert, på initiativ fra biskop Julius Echter i 1576. Målet var å gi fattigfolk tilgang på sykehus og annen hjelp. Velferdstiltakene ble finansiert av blant annet vinproduksjon. Noe som fortsatt er tilfelle. Bürgerspital driver eldreomsorg med 750 beboere, og Juliusspital er også kjent for sin medisinske forskning, blant annet var det her den Nobelpris-vinnende Dr. Röntgen oppdaget sine stråler i 1895.

Juliusspital disponerer i dag over 3300 hektar skog, 1000 hektar landbruksareal hvorav 172 hektar er vinmarker, som gir rundt én million flasker, og er en av Tysklands største vingårder. Bürgerspital er noe mindre med 110 hektar.

Midt i Stein

Mens Bürgerspital har størstedelen av vinmarkene innenfor Würzburg by, har Juliusspital betydelige parseller i flere av de andre landsbyene i Franken. Og mens silvaner er hoveddrue hos Juliusspital, er riesling viktigst for Bürgerspital. Deres rieslinger fra Würzburger Stein, og Stein-Harfe som er “hjertet” i Stein, er ikke uventet juvelene i kronen, med sitt intense “stein”-preg, og som derfor fortjener det gamle uttrykket “Steinweine”. De utfordres imidlertid av vinene fra Randersackerer Teufelskeller som har det samme kalkjordsmonnet og sørvendte eksponering som Stein.  

Würzburger Stein ligger i skråningen opp mot Marienburg-slottet. Bilde: unikatdesign

Blant Juliusspitals “Steinweine” er silvaner grosses gewächs fra 2009 en imponerende vin med svært god konsentrasjon og flott fasthet. Men også rieslingene fra 2010, når de blir klare for markedet, vil sette spor etter seg på grunn av strålende frukt og ikke minst flott syre.

Juliusspital har også vinmarker i Steigerwald, den østligste delen av Franken, nærmere bestemt i Julius-Echter-Berg i Iphofen, som resulterer i “hospitalets” mektigste vin, også når det kommer til alkohol. Men den bærer de drøyt 14 prosentene veldig godt. Selv om den ikke har “stein” i navnet, så fortjener også den betegnelsen “steinvin”, takket være sitt intense preg av våt stein og øvrig mineralinnslag.

Inntil barokkpalasset Marienberg med dets berømte vinkjeller som nå heter Staatliche Hofkeller Würzburg, ligger altså Würzburger Stein, vinmarken som danner et imponerende grønt bakteppe for byen Würzburg der den følger Main-elvens kurver. Würzburger Stein har en helning på 30-70 prosent og er på hele 90 hektar hvorav en tredel tilhører Staatliche Hofkeller som dyrker både riesling og silvaner her med svært gode resultater. På den andre siden av palasset ligger Innere Leiste som på grunn av innslaget av steiner av herdet leire i kalkjorden, skaper ekstra varme forhold og dermed større rikdom.

Om ikke like imponerende rent visuelt, så har Weingut am Stein den mest misunnelsesverdige beliggenheten av alle. Nemlig midt i Stein-vinmarken. Likevel kommer deres største vin fra Innere Leiste. Sammenlignet med den svært rike, nærmest heftige grosses gewächs 2009-utgaven til Staatliche Hofkeller, er Weingut am Steins slankere, men med fortryllende god frukt og et parfymert eksotisk preg samt veldig lang ettersmak.

Øko kommer

Weingut am Stein har også parseller i en annen historisk berømt Stein, nemlig den i Stetten, som ligger 20 kilometer i nordvestlig retning, fortsatt langs elven Main. Som i Würzburger Stein er det øvre jordlaget svært kalkholdig og tynt, og vinmarken ligger i en halvsirkel som starter 80 meter over elveløpet. Den er bratt, med en helning på 50-60 prosent og har en sør-sørvestlig eksponering.

Franken-vin og hvite asparges er en veldig klassisk og god match. Bilde: hlphoto

Den gir svært mineralske viner med stor og rik frukt som i Stettener Stein Riesling Kabinett 2010 og i Vinz Silvaner Alte Reben 2009, som er laget utelukkende av druer fra de eldste vinstokkene i Stettener Stein, men som ikke tappes i bocksbeutel-flaske, men derimot i “burgunderflaske”.

Vingården drives av sympatiske Sandra og Ludwig Knoll som overtok etter hans far i 1990 og utgjør femte generasjon. Paret har tilført stor energi og nytenkning inn i huset, med både restaurant og kokkekurs, men uten at det går på bekostning av kvaliteten på hovedproduktet. Siden 2008 har de drevet sine 20 hektar etter økologiske prinsipper. Noe som sakte men sikkert får stadig mer gehør også i Franken.

Hemmeligheten i jordsmonnet

Franken deles inn i tre deler, Maindreieck som er regionens sentrum, Mainviereck som er den vestre delen og Steigerwald i øst. Topografi og jordsmonn skiller de tre. Maindreieck som har Würzburg, Eschendorf, Volkach, Sommerhausen og Randersacker innenfor sine grenser, er kjent for sitt “muslingkalk”-jordsmonn. Dette jordsmonnet ble dannet for 210 millioner år siden, i den geologiske perioden Trias, da hele Franken vekselvis var dekket av hav slik at flere lag med fossile avleiringer oppstod. Det er derfor det eldste kalkjordsmonnet i europeiske vinmarker, eldre enn det som finnes i Chablis og Champagne.

Havet trakk seg tilbake da det oppstod et mye varmere klima og dermed en annen type flora og fauna. Resultatet ble et jordsmonn som på tysk kalles keuper, etter denne delen av Trias-perioden. Det gipsholdige gråbrune jordsmonnet med steiner av herdet leire er dominerende i Steigerwald, med Iphofen, Rödelsee og Castell som mest kjente byer. Her ligger vinmarkene i stupbratte sørvendte helninger og resulterer i viner med stor kraft og høy alkohol, takket være at jordsmonnet magasinerer solvarmen svært godt. Her har erosjonen vært relativt liten siden de underliggende “muslingkalk”- og sandsteinslagene ikke er oppe i dagen.

Aller størst erosjon har det vært i Mainviereck hvor vinmarkene ligger rett på den røde kvartsholdige sandsteinen som ble formet for 225 millioner år siden den gangen området var en tilnærmet ørken. Vinmarkene ligger i terrasser ned mot Main-elven sør for byen Aschaffenburg. Sandsteinen gir gunstige forhold for røde druer som spät- og frühburgunder.

Nye (og gamle) stjerner

Brødrene Ulrich og Wolfgang Luckert, holder til i den østlige ytterkanten av Maindreieck, på grensen til Steigerwald, i noe anonyme Sulzfeld am Main. Likevel har brødrene klart å skaffe seg et hett navn. I 2009-utgaven av Eichelmann-guiden gikk den høythengende prisen “beste hvitvinskolleksjon” til Weingut Luckert–Zehnthof, og Stuart Pigott utnevnte dem til “årets mest lovende” (Aufsteiger des Jahres) i fjor.

Burgunderflasker

Til tross for at de er medlemmer av VDP og at vinmarken Cyriakusberg er såkalt erste lage, bruker de ikke grosses gewächs-betegnelsen på sin toppvin herfra. Derimot bærer de beste vinene tre stjerner, og ikke bare vinene laget av de for området klassiske druene, men også chardonnay, weissburgunder, sauvignon blanc og sågar cabernet sauvignon og merlot. Trestjernerne tappes i burgunderflasker og henter sine druer fra parsellene med lavest avling.

Rieslingen er min favoritt takket være imponerende frukt. Den kommer fra den sørøstvendte vinmarken Maustal som kjennetegnes av et kompakt lag med fossilholdig kalkjord. Utsøkt er også Silvaner Alte Reben som kommer fra samme sted. Det gjør også brødrenes mest berømte vin Unter den Mauer som er noe så utypisk som en blanding av nøye utvalgt riesling og silvaner.

Scheurebe-konge

Et godt steinkast unna, i Iphofen, holder joviale Heinrich Wirsching (Weingut Hans Wirsching) til. Mens hans kolleger i Sulzfeld er andre generasjon vinmakere, har Wirsching-familien 375 års tradisjon. Dens mest verdifulle eiendel er parsellene i Iphöfer Julius-Echter-Berg som er kalt opp etter Juliusspitals grunnlegger. Vinmarken er den øverste delen av Schwanberg-åssiden hvis topp er dekket av skog som beskytter vinplantene mot kald vind fra nord. Den sørvendte konvekse vinmarken produserer de mest komplekse og kraftigste vinene fra Steigerwald. Viner som lagrer svært godt og som trenger noe tid på å vise seg i hele sin bredde. Wirschings viner er kanskje de aller beste herfra, og rieslingene er i en klasse for seg.

Også vinene fra Kronsberg, som er de noe flatere parsellene nedenfor Julius-Echter-Berg, har mye å by på. I 2010 har de ikke bare veldig god konsentrasjon, men også strålende syre. Herfra kommer dessuten Wirschings spesialitet som har gitt ham tilnavnet “kongen av Scheurebe”.  I 2010 har den (spätlese-utgaven) fint mineralpreg samt svært parfymert frukt som holdes i sjakk av imponerende syre. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne
Godbiter i pollisten

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne

Den er både fyldig og konsentrert og åpner seg mer og mer for hver slurk. Men aller best blir den om den får lov å hvile i en kjeller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen
Dagens rett
Fransk løksuppe

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen

Løksuppe er som skapt for kalde og mørke desemberkvelder. Etter å h inntatt en solid og varmende porsjon er sofaen neste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag leverposteien selv i år
Julemat
Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv i år

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne
Godbiter i pollisten

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne

Den er både fyldig og konsentrert og åpner seg mer og mer for hver slurk. Men aller best blir den om den får lov å hvile i en kjeller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen
Dagens rett
Fransk løksuppe

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen

Løksuppe er som skapt for kalde og mørke desemberkvelder. Etter å h inntatt en solid og varmende porsjon er sofaen neste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Unn smakssansene en aften full av nytelse med ost, skinke og fløyelsmyke hetviner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking: 13. desember i Oslo

Unn smakssansene en aften full av nytelse med ost, skinke og fløyelsmyke hetviner

Hetvin har stått imot tidens tann og er å regne som den ultimate, klassiske drikken – og hva er vel bedre enn å sette seg tilbake og nyte denne fantastiske vinstilen i kombinasjon med ost midt i vinterkulda?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når kjøttkakene får denne behandlingen blir de ekstra gode
Dagens rett
Panerte kjøttkaker med smørsurret gulrot og squash - og potetmos til

Når kjøttkakene får denne behandlingen blir de ekstra gode

Nå kan du bevise at dine egne kjøttkaker er minst like gode som mors. Kjøp inn kjøtt- eller karbonadedeig og lag deg noe tradisjonsrikt og godt. Kjøttkaker smaker fortreffelig, og spesielt når vi har noe sødmefylt rødt i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her