Hurra, det er fest

Festmeny som ikke koster skjorta og som tar utangspunkt i mattradisjonene for grunnlovsdagen er årets 17. mai-meny. Med rimelige viner til får du plass til mange gode venner uten at budsjettet sprekker.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2000 - 16:58

17. mai er ensbetydende med fest - uansett alder og livsinnstilling. Og feirer du ikke dagen ved å gå i tog eller betrakte folkemylderet i sentrum, kan du tilbringe den på kjøkkenet med forberedelsene.

Men det behøver du imidlertid ikke, for mesteparten av elementene som Apéritifs meny er satt sammen av kan gjøres ferdig dagen i forveien. Som appelsinaïoli, laksen i marinaden og rabarbrasuppa. Aspargesen kan du dampe om morgenen eller formiddagen. Med et par ekstra hender på kjøkkenet like før gjestene kommer gjør dere uten problem de siste kunstgrepene.

Pølse til de minste
Menyen er lagt opp til 10 personer. Blir dere færre til bords, er det enkelt å dele på 10 og gange med antall gjester. Dette er neppe barnemat, derfor foreslår vi standardmenyen til de minste - hvis de har plass til noe mer på den tiden av dagen, nemlig sprø wienerpølser og lomper/brød. Samt is til dessert. Hvis ikke det frister med rabarbrasuppe, da.

Vinen til de voksne

Og så til vinmenyen. Etter mye smaking frem og tilbake fant vi en vin som kan gå til både aperitiff, forrett og hovedrett. Nemlig sørafrikanske Simonsig Chenin Blanc 1998 til kroner 85,60 (varenr. 10060, bestillingsutvalget).Denne friske vinen med god frukt og middels fylde er super til aspargesen og passerer til laksespydet som på grunn av den søte og syrlige sausen er litt vrien.
 

Er du imidlertid ute etter det optimale vinvalget til laksen, betyr det nok en hvitvin, også denne veldig rimelig, Cranswick Riverina Sémillon fra Australia til korner 77 (varenr. 13115, fullsortiment). Sémillon gir ganske fete viner og når de i tillegg får et opphold i fat som denne, blir de ganske mektige. Men Cranswicks har nok friskhet til å bære vekten og blir faktisk nesten elegant til maten. Men prøv for all del ikke å servere den til aspargesen. Det er total mismatch siden vinen ikke klarer å rense opp i munnhulen etter den fete majonesen.

Har du ikke lyst å servere to hvitviner etter

hverandre eller om du helst vil kjøre rødt til hovedretten, kan du prøve følgende to. En sommerlig rødvin som Chinon 1998 fra Pascal Ricotier og Loire-dalen (kr 112,60, varenr. 32508, bestillingsutvalget) servert lett avkjølt er forfriskende til. Den er dessuten utmerket til spekemat og koldtbord. Røde Loire-viner er franskemenns foretrukne sommerdrikke siden de er best når de kjøles ned og den lett og fine tanninene som druen cabernet franc gir så langt nord, passer fint til lettere matretter.

Mer folkelig er californiske Paul Masson

(kr 80,80, varenr. 11823, fullsortiment) som mange kjenner igjen fra danskebåten på grunn av sin praktiske emballasje. I følge importøren er karaflene i hyppig bruk som blomstervase eller vannkaraffel i landets mange hytter og sommerhus. Vi innrømmer at vi var skeptiske til å prøve denne danskebåtvinen til mat. Overraskelsen var stor da den smatt rett inn i rollen som et rundt og lite krevende vinfølge til laksespydene. Stilen er bløt og syltetøypreget med mye sødme som står godt til den søte sausen. Prøv imidlertid ikke å drikke den til mer krevende retter. Også denne vinen må serveres lett avkjølt.

Til desserten velger vi en fortryllende italiensk dessertvin; en lett musserende moscato ved navn Saracco 1999 til kroner 109,90 (varenr. 32677, bestillingsutvalget). Den er deilig frisk og har nøyaktig de samme pirrende syrene som du finner i rabarbra. Den er relativt søt men syrene gjør at den er veldig lett og forfriskende likevel. Dessuten har den bare fem prosent alkohol, så du behøver ikke frykte morgendagen, ikke på grunn av dessertvinen i alle fall.

10 porsjoner, pris pr porsjon for hele menyen, ca kroner 70, eks. tilbehør som ris, salat og brød.

Asparges med appelsinaïoli
40 grønne asparges
4 eggeplommer
2 store fedd hvitløk
havsalt
1 ss god rødvinseddik
3 dl olivenolje eller druekjerneolje
saften av 2 appelsiner
salt og hvitpepper
finhakket frisk estragon
Kok opp hvitløken i vann og hell av. Gjenta tre ganger. Mos den med litt havsalt. Visp eggeplommene godt. Tilsett hvitløkmosen, rør godt og hell deretter appelsinsaften og oljen vekselvis i en tynn stråle. Smak til med salt og pepper. Rør inn estragon.

Knekk av nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen stående hvis mulig, i 5-7 minutter avhengig av tykkelsen, den skal være sprø. Avkjøl.

Soyamarinert laksespyd med kremet vårløk
2 kg laksefilet
1 pk bambusspyd

Marinade:
3,5 dl sitronsaft
1,5 dl soyasaus
¾ dl hvitvin
3,5 dl sukker
2 ½ sjalottløk
7 fedd hvitløk
3-4 ss revet fersk ingefærrot
2 ½ ss smør
evt. 1 ss maizenna

Kremet vårløk:
¾ dl smør
15 vårløk
1,5 dl crème fraîche
salt og pepper

1 lompe
olje

Skjær laksen i terninger à 2x2 cm og tre på bambusspyd. Legg dem i et eller flere serveringsfat. Ha sitronsaft, soyasaus, hvitvin, sukker, sjalottløk, hvitløk og ingefær i en blender og kjør i to minutter. Hell marinaden over og la stå kjølig i minst 12 timer.

Hell marinaden av og kok den opp. Pisk inn smør og eventuelt maizenna. Skjær vår
Løken i tynne skiver og dampkok med litt vann og smøret. Hell av væsken og tilsett crème fraîche. Smak til med salt og pepper. Skjær en lompe i tynne strimler og stek i varm olje. Legg på et kjøkkenpapir. Stek eller grill spydene og sett dem i varmeskap el.l frem til servering. Fordel sausen på tallerkenene. Legg på kremet vårløk og deretter laksespydene. Topp med de stekte lompestrimlene. Server med kokt ris, salat og eller brød.

Rabarbrasuppe
1 kg rabarbra
2 l vann
4 dl sukker
1 kanelstang
Skrell rabarbraen og skjær i biter. Kok opp rabarbra sammen med vann og sukker og kanelstang. til. Sett til side. Rabarbraen blir mør mens suppen kjøles ned. Før servering fjernes kanelstangen.

Server suppen kald med et par jordbær og en kule med god vaniljeis. Pynt med mynteblad.
 
Foto: Eksportutvalget for fisk (laksespydet)
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her