Hurra!!!!!

Nå er vi inne i fest- og høytidsmåneden fremfor noen, både med mange røde dager på kalenderen og lengre dager med sol og varme. Mai forbindes i stor grad med kaker, boller, is og brus. Her får du mange gode oppskrifter til dette.

Både naturen og vi våkner til nytt liv. "Kom mai du skjønne milde gjør våren atter grønn", heter det så flott i sangen. Vi får håpe at akkurat det kan oppleves av de fleste av oss nå i mai.

Mai er virkelig måneden for konfirmasjon, barnedåp og bryllup. 17.mai er hele Norges store festdag - for store og for små. På alle disse dagene er det å samle familie og venner og å servere god mat og drikke noe av det triveligste vi kan foreta oss. Det er mye vi kan forberede i forveien slik at det ikke tar for mye tid rett før de store dagene, og så vil vi selvfølgelig servere mat som er velsmakende og som sier fest. Vi ønsker til lykke med festen, om den er stor eller liten!

Marias konfirmasjonshatt
Denne kaken kan med fordel også brukes som en dåpskake. Eller rett og slett som en festkake uten en person som skal hedres.

Bunn:
7 egg
175 g sukker
50 g mandler, malte
125 g hvetemel
1½ ts bakepulver

Fyll:
1 pakke ferdig vaniljekrem
200 g valnøtter, hakket
3 dl kremfløte

Pynt:
3 dl kremfløte
ca. 750 g marsipan
rød og gul konditorfarge

Runde kakeformer, 26 og 15 cm i diameter. I stekeovnen: 175 ° C, ca. 30 minutter.

Bunner: Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver. Tilsett mandler og bland alt forsiktig med en slikkepott. Hell røre i de smurte formene. Den minste kaken bør være lavere enn den store.

Fyllet: Rør vaniljekremen jevn. Visp fløten til luftig krem. Bland vaniljekrem og krem. Tilsett grovhakkede valnøtter. Del den store bunnen i tre og den minste i to lag. Dynk med juice eller melk. Fyll kakene med vaniljekremen.

Pynten: Visp resten av fløten til luftig krem. Dekk begge kakene med kremen. Kjevle ut marsipanlokk til den store kaken. Legg det på og strekk det jevnt inntil kaken. Renskjær kanten helt inntil kaken. Kjevle marsipan til hattekaken og beregn bremmen i størrelsen på lokket. Legg det på og dander bremmen i folder. Kjevle hattebåndet i for eksempel rosa marsipan og strekk det rundt hatten. Lag eventuelt blomster og sett bak på båndet.

Tips: Dryss litt hvetemel på bordet under kjevling av marsipanlokkene. Da holder de seg lenger tørre.

Skogsbæriskake
Dette er en velsmakende kake som kan serveres til alle anledninger. Det er godt med alt som er gjort ferdig, og denne kan lages lang tid før festen. Smaker like godt som en dessert som på kakebordet.

Nøttebunn:
4 eggehviter
200 g sukker
250 g hasselnøttkjerner

Iskrem:
4 plater gelatin
100 g sukker
4 eggeplommer
1 dl bringebær, lettsukrede
1 dl blåbær, lettsukrede
1 dl molter, lettsukrede
1 beger, 175 ml skogsbæryoghurt
3 dl kremfløte

Pynt:
molter
bringebær
blåbær
kremfløte, vispet

Rund kakeform, 24 cm i diameter. I stekeovnen: 175° C i ca. 30 minutter.

Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker og visp til blandingen er blank og stiv. Tilsett malte nøtter og bland alt forsiktig sammen. Legg bakepapir i bunnen av den smurte formen. Hell røren i formen og stek kaken. Avkjøl kaken i formen. Bløt gelatinplatene i kaldt vann. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland sammen eggedosis, rørte bær, yoghurt og vispet kremfløte. Smelt gelatinen i ½ dl kokende varmt vann.
Avkjøl litt og rør den i bærkremen. Rør litt av og til, til blandingen tykner litt. Hell den over nøttebunnen i formen og sett formen i fryseren. Legg på bærene når iskremen er halvstiv. Ta kaken ut av fryseren og la den stå i kjøleskapet en times tid før den skal serveres. Løsne kaken forsiktig fra formen med en kniv. Fjern formringen og bakepapiret. Sett kaken på serveringsfat og pynt med vispet kremfløte.

Nasjonalkaken
Til den store dagen er det koselig å servere en kake i nasjonalfargene.

Bunn:
5 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll:
5 dl rørte bringebær
2 dl rørte blåbær
3 dl kremfløte
1 ss sukker

Pynt:
3 dl kremfløte
5-6 dl bringebær
2-3 dl blåbær

Rund kakeform, 24 cm i diameter. I stekeovnen: 175 ° C, ca. 30 minutter.

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver. Bland alt forsiktig med en slikkepott. Hell røren i smurt form og stek kaken. Avkjøl den på rist. Del kakebunnen i tre lag. Fordel de rørte bærene på to av lagene. Visp fløten med sukker til luftig krem. Fordel kremen over de to lagene. Legg på toppen. Dekk hele kaken med vispet kremfløte. Ha resten av kremen i sprøytepose. Begynn midt på kaken og legg en stripe med blåbær. Sprøyt kremstjerner på begge sider av bærstripen. Fyll ut resten av kakens overflate med bringebær. Marker kanten på kaken med kremstjerner. Sprøyt resten av kremen rundt kaken.

Pai med vaniljekrem og bær
Enklere enn du tror. Kan med fordel brukes som en dessert, enten stor eller som kuvertpaier. Paiskallet kan lages i god tid før det skal fylles og serveres.

Mørdeig:
3 dl hvetemel
100 g smør
1/2 dl sukker
1 egg

Paiform, 22 cm i diameter eller små paiformer med løs bunn. I stekeovn: 200 °C, ca. 10 - 15 minutter.

Fyll:
3 dl ferdig vaniljekrem
2 dl kremfløte
bær, frukt etter ønske

Bland ingrediensene til mørdeigen i en food processor eller en bolle. Er eggene små må du bruke to eggeplommer. La maskinen gå noen sekunder, eller elt det sammen med hendene. La deigen hvile kjølig ca. 1/2 time. Kjevle deigen ut og kle paiformen(e) med deigen. Prikk bunnen med en gaffel og la den stå noen minutter før den settes i ovnen til steking. Avkjøl paiskallet litt i formen før det tas forsiktig ut. Dekk bunnen og sidene i formen med vaniljekrem blandet med vispet krem. Pynt med bær.

Bryllupskake
En fantastisk kake til den store dagen. Det er ikke så vanskelig å lage den selv, bruk friske roser eller marsipanroser til pynt.

Bunner:
14 egg
350 g sukker
150 g mandler, malte
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
2-3 ss kakaopulver (til den ene bunnen)

Fyll:
6-7 plater gelatin
1 boks (ca. 800 g aprikoser eller ferskener)
1 dobbel krokansjokolade
1½ l kremfløte
1 ss sukker
kokende vann

Pynt:
ca. 1½ kg marsipan
rød konditorfarge
roseblader eller marsipanblomster
sukker og eggehvite
sjokoladeblader
Pyntebånd

Hjerteform, 2 stykker à ca. 2 ½ liter. I stekeovnen: 175 ° C, ca. 30 minutter.

Visp halvparten av eggene og halvparten av sukkeret til stiv eggedosis. Sikt i halvparten av melet og halvparten av bakepulveret. Tilsett halvparten av mandlene. Bland alt forsiktig med en slikkepott. Smør formen og dekkbunnen med bakepapir. Hell røren i formen og stek kaken. Avkjøl kaken på rist. Lag den andre bunnen på samme måte, men sikt i kakaopulver sammen med melet. Bløt gelatinen i kaldt vann ca. 5 minutter. Sil saften fra frukten. Hakk frukten og sjokoladen. Visp halvparten av fløten og halvparten av sukkeret til luftig krem. Bland krem, sjokolade og frukt. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i ½ dl av det kokende vannet. Avkjøl litt og bland gelatinoppløsningen i fruktkremen. Del kakebunnene i to lag og dynk dem med fruktsaften. Fordel den halvstivnede fromasjkremen på sjokoladedelene. Legg de lyse delene forsiktig oppå og la fromasjen stivne helt i kjøleskapet. Farg marsipanen svakt rosa med konditorfarge. Visp resten av fløten og sukkeret til luftig krem. Dekk begge kakene med krem. Kjevle marsipanlokk og strekk dem jevnt rundt kakene. Legg kakene sammen på et stort brett e.l. og legg på pynten som er laget på forhånd.

Pynt til bryllupskaken

Glaserte roser
Pensle friske rosekronblader på begge sider med eggehvite. Dypp dem forsiktig i sukker og la dem ligge til tørk på bakepapir noen timer. Fest 3-4 blader sammen til roser med melisglasur. Rosene kan oppbevares i flere uker på et tørt sted.

Sjokoladeblader
Pensle forsiden på friske roseblader med smeltet sjokolade. Legg bladene på bakepapir og la dem stivne i kjøleskapet. Dra rosebladene forsiktig av.

Melisglasur til sukkerbro etc.
1 eggehvite
2-3 dl melis
1 ts eddik

Visp eggehvite og melis til en smidig glasur med miksmaster. Tilsett eddik, da blir massen lettere å forme. Ha glasuren i en plastpose. Klipp et lite hull i spissen og sprøyt figurer på bakepapir. La figurene tørke minst et døgn før de løsnes forsiktig fra papiret.

Melisbro
Fest en strimmel bakepapir rundt en rund kakeform og tegn ca. 15 cm. brospenn med ganske tykt lag glasur. Tegn to rekkverk, med samme buede linje som brospennet, på bakepapir. La alt tørke 1-2 døgn før delene løsnes forsiktig. Fest rekkverket til brospennet med melisglasur og la det tørke skikkelig før det settes på kaken.

Valnøttkake med marsipan
Dette blir en fantastisk festkake som er enkel å pynte for den som ikke er flink til å kjevle da du bare skjærer skiver av marsipanrullene. Lag eventuelt bare en bunn hvis ikke gjestene er så mange.

Bunner:
9 egg
225 g sukker
225 g hvetemel
1½ ts bakepulver

Fyll:
100 g valnøtter
7½ dl kremfløte
1 ts sukker
1 ss søt portvin eller sherry, kan utelates

Pynt:
1½ - 2 ruller marsipan
Vispet kremfløte

Runde kakeformer, 26 og 22 cm i diameter. I stekeovnen: 175 ° C, ca. 30 minutter.

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland alt forsiktig med en slikkepott. Hell røren i formene og stek kakebunnene.
Ta av noen nøtter til pynt og grovhakk resten. Visp fløte og sukker til luftig krem. Ha litt krem i en sprøytepose. Smak resten av kremen til med portvin. Del kakebunnene i to lag. Dynk med kirsebærsaft eller melk. Fyll begge kakene med valnøtter og krem. Smør resten av kremen utenpå kakene. Legg den minste kaken oppå den store. Skjær marsipanen i tynne skiver og legg dem som skjell på hele kaken. Pynt med hele valnøttkjerner og vispet kremfløte.

Gelékake
Enkel, men god kake for en som vil servere en frisk, fargerik kake. Bruk eventuelt ferdig sukkerbrød hvis du har dårlig tid.

1 sukkerbrødbunn, hjemmelaget eller kjøpt
melk eller juice til dynking
1 l ferdig jordbærgelé
6 dl kremfløte
Frosne eller friske jordbær

Del sukkerbrødet i tre lag. Legg en del av sukkerbrødbunnen på et fat. Dynk bunnen med melk eller juice. Visp kremfløten til krem. Ta av halvparten av kremen til pynt. Resten av kremen blandes med 5 ss jordbærgelé som legges lagvis på sukkerbrødbunnen som fyll. Dynk kakelagene etter hvert som de legges på kaken. Smelt resten av geléen i en kjele på svak varme. La den avkjøles, den skal nesten stivne igjen før den helles på kaken.
Sett kanten på en rund kakeform rundt kaken, litt høyt opp. Det er viktig at den er tett slik at geléen ikke renner nedover kaken. Legg jordbær på toppen av kaken og hell forsiktig over den avkjølte geléen. Sett kaken kjølig slik at geléen stivner helt før springformen fjernes og kaken pyntes med krem til servering.

Kilde: Norsk Mat/TINE Kjøkken
Fotograf: Astrid Hals

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen