Hva drikker de franske president-kandidatene?

Den 6. mai blir det klart hvilken president Frankrike skal ha de neste årene. Hvorvidt vinnerens drikkepreferanser vil få noe å si for fransk vinindustri fremover, er usikkert.
Aase E. Jacobsen
23 April 2007 - 16:14

Det som er sikkert er at sosialistkandidaten Ségolène Royal har en mer fransk holdning til vin enn høyresidens utfordrer Nicolas Sarkozy. For Royal har som de fleste franskmenn (?) en forkjærlighet for viner fra sitt eget distrikt.

Og Royal er heldig; hennes politiske start var i Deux-Sèvres, i Loire-dalen, som er kjent for et bredt utvalg av viner, av flere kulører og grader; det holder å nevne sancerre, pouilly-fumé, saumur-champigny og savennières.

Liker cognac
Men det var først på 80-tallet som ung og fremadstormende kvinnelig politiker, mens hun jobbet for sin mentor, tidligere president François Mitternad, at hun lærte å sette pris på bordets gleder. Og ikke minst å forstå den politiske symbolverdien i å promotere sitt områdes viner.

Som representant for regionen Poitou-Charentes har hun inkludert dette distriktets store produkter som sine favoritter, og først og fremst cognac. Hun har adoptert den for tiden relativt hardt rammete cognacindustriens mantra om å nyte cognac på en ny måte, nemlig med soda. Men hun nyter den også mer enn gjerne på tradisjonelt vis, altså som avec.

Uforståelig avslag
Men tro for all del ikke at Royal er drikkfeldig. Hun er bare mer representativ enn utfordreren Sarkozy som ikke drikker noe alkoholholdig overhodet - selv om heller ikke han kan avslå å bli avbildet med et glass i hånden. Men av en eller annen merkelig grunn ser han alltid misfornøyd ut - i hvert fall sammenlignet med Royals alltid smilende oppsyn.

Så har han heller aldri hatt noen forpliktelser overfor sine velger, det er smått med vinbønder i hans område Ile-de-France (Stor-Paris). Men å avslå å smake (han har ikke oppdaget at det går an å spytte) på landets største vinskatter som Latour og Yquem er ganske uforståelig for alle oss som er opptatt av smak.

Så hvis vinbøndene får bestemme, er det kanskje Royal som trekker det lengste strået den 6. mai?

Kilde: Revue du vin de France

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her