Hva drikker de franske president-kandidatene?

Den 6. mai blir det klart hvilken president Frankrike skal ha de neste årene. Hvorvidt vinnerens drikkepreferanser vil få noe å si for fransk vinindustri fremover, er usikkert.

Det som er sikkert er at sosialistkandidaten Ségolène Royal har en mer fransk holdning til vin enn høyresidens utfordrer Nicolas Sarkozy. For Royal har som de fleste franskmenn (?) en forkjærlighet for viner fra sitt eget distrikt.

Og Royal er heldig; hennes politiske start var i Deux-Sèvres, i Loire-dalen, som er kjent for et bredt utvalg av viner, av flere kulører og grader; det holder å nevne sancerre, pouilly-fumé, saumur-champigny og savennières.

Liker cognac
Men det var først på 80-tallet som ung og fremadstormende kvinnelig politiker, mens hun jobbet for sin mentor, tidligere president François Mitternad, at hun lærte å sette pris på bordets gleder. Og ikke minst å forstå den politiske symbolverdien i å promotere sitt områdes viner.

Som representant for regionen Poitou-Charentes har hun inkludert dette distriktets store produkter som sine favoritter, og først og fremst cognac. Hun har adoptert den for tiden relativt hardt rammete cognacindustriens mantra om å nyte cognac på en ny måte, nemlig med soda. Men hun nyter den også mer enn gjerne på tradisjonelt vis, altså som avec.

Uforståelig avslag
Men tro for all del ikke at Royal er drikkfeldig. Hun er bare mer representativ enn utfordreren Sarkozy som ikke drikker noe alkoholholdig overhodet - selv om heller ikke han kan avslå å bli avbildet med et glass i hånden. Men av en eller annen merkelig grunn ser han alltid misfornøyd ut - i hvert fall sammenlignet med Royals alltid smilende oppsyn.

Så har han heller aldri hatt noen forpliktelser overfor sine velger, det er smått med vinbønder i hans område Ile-de-France (Stor-Paris). Men å avslå å smake (han har ikke oppdaget at det går an å spytte) på landets største vinskatter som Latour og Yquem er ganske uforståelig for alle oss som er opptatt av smak.

Så hvis vinbøndene får bestemme, er det kanskje Royal som trekker det lengste strået den 6. mai?

Kilde: Revue du vin de France

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen