Hvilke bier tror du gir best honning?

Hvilke bier tror du gir best honning?

En undersøkelse viser at byhonning fra tjukkeste Oslo inneholder flere sunne mineraler enn honning fra landet.

På taket mellom Mathallen og Dansens Hus i Oslo ligger Vulkan bigård som huser 160.000 honningproduserende bier. Flere har stilt spørsmål ved urban birøkt, og tror honning produsert i byen blir forurenset av eksos og svevestøv. Analyseresultater viser det motsatte.

Flere sunne sporstoffer

Byhonningen fra Vulkan bigård er analysert og sammenlignet med landhonning fra Oppland fylke. Målet er å finne ut om honning som produseres i fjellene og langs fjordene er renere og inneholder mindre giftstoffer enn den som produseres i byen. Analyseresultatet er overraskende.

 

- Vulkanhonningen inneholder faktisk flere sunne mineraler enn landhonningen, sier seniorforsker Erik Joner i Bioforsk, som har utført analysen. Han forklarer:

- Det er et høyere innhold av noen sporstoffer i Vulkan-honningen, men dette er hovedsakelig mineraler som er sunne, samt litt forhøyet innhold av kobber. Til gjengjeld har honningen lavere innhold av sink og mangan. Både kobber og sink er essensielle mikronæringsstoffer for oss mennesker, så de nivåene som er funnet i disse honningprøvene er ikke skadelige. Tvert imot vil jeg si at Vulkanhonningen inneholder sunne mengder sporstoffer.

 

Lær mer om honning og hva som gir god kvalitet

Det er birøkter Alexander Du Rietz som har tatt initiativ til å utføre analysen, mens Bellona har finansiert forskningen. De er i disse dager aktuelle med kampanjen Prosjekt giftfritt.

- Resultatene beviser at honning i urbane strøk fungerer vel så godt som honning produsert på landet. Dette åpner for nye muligheter og måter å tenke rundt matvareproduksjon, sier birøkter Alexander Du Rietz som også driver birøkt på Heier Gård på Hadeland.

Bier for bærekraftig matproduksjon

Det er et kollektivt ansvar knyttet til å produsere bærekraftige matvarer. Her handler det blant annet om å redusere bruken av giftige sprøytemidler, som man i det siste har gitt skylden for å ta livet av bier.

Av honning blir det også god drikke

En tredjedel av verdens matproduksjon er avhengig av insekter som kan spre pollen, og biene er de insektene som er aller flinkest til dette. Vulkan bigård blir derfor en liten brikke i en verdensomspennende dugnad for å redde biene. En dugnad som Mathallen-eier Aspelin Ramm Eiendom støtter som en del av sin byutviklingsfilosofi.

 

Se alt det gode du kan lage med honning

 - Uten bier blir det ingen jordbær, bringebær, epler, appelsiner, bananer, sjokolade, mandler, marsipan, kaffe, gulrøtter, løk, paprika, tomater og så videre. Listen er nærmest uendelig. For å sikre mat også i framtida, er det viktig at folk vet hvordan de kan bidra til et godt og bærekraftig miljø, sier Alexander Du Rietz.

 
Foto: Elisabeth Heier-Werner og Finn Ståle Fellberg.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen