Godbiter i pollisten
Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.
28 Juli 2021 - 12:45

At Barossa har ligget lavt på kulhetsskalaen en god stund, har å gjøre med vinstilene området forbindes med. Selv om Yelland & Papps ikke er den første alternativt tenkende produsent derfra, er dette et inntrykk som tar tid å endres.

Her kan du lese om andre som tenker i samme bane

De mange mindre nyetableringene som har skjedd de siste tiårene, hvor Yelland & Papps er en av dem, er med på å øke bredden i tilbudet fra denne betydelige leverandøren av australsk vin. Barossa Valley står med sine 14.000 hektar for en tidel av hele Australias vinareal.

Se alle vinene på polet fra dette området

Samtidig er regionen mer sammensatt enn man skulle tro. Herfra kommer så vel druer til billigvin – Jacob’s Creek ble født her - som noen av Australias mest ettertraktede viner som Penfold’s Grange og Hensches Hill of Grace.

Her kan du lese om denne siste

Hemmeligheten ligger i de gamle vinstokkene, ifølge Susan Papps (født Yelland), som sammen med mannen Michael står bak Yelland & Papps som ble etablert i 2005. I motsetning til yngre planter klarer de eldre plantene seg uten vanning i dette varme og svært nedbørsfattige klimaet. Men også det å bruke alle druesortene som historisk har vært dyrket i Barossa, ikke bare shiraz, er med på å gi et annet Barossa-uttrykk.

11842401-1.jpg [46.81 KB]Yelland & Papps Second Take Grenache 2018 byr på en veldig fyldig og kjøttfull, og samtidig frisk fruktighet i retning røde modne og sødmefylte bær som får deg til å tenke på helt andre breddegrader enn Barossa.

Den er som navnet antyder, laget av en varmekjær og tilpasningsdyktig druesort som trives med varmen og høyden over havet i den delen av Barossa hvor den dyrkes. Barossa smykker seg med å ha verdens eldste grenachevinstokker som fortsatt er i produksjon. I 2009 etablerte de sågar Barossa Old Vine Charter med mål å ta vare på denne arven. Plantene deles inn i fire alderskategorier; Old Vine er eldre enn 35 år, Survivor er eldre enn 70 år, Centenarian er eldre enn 100 år og Ancestor topper med 125+ år. Til sammen finnes 428 hektar gamle grenacheplanter i Barossa.

Barossas vinmarker består av 69 prosent shiraz- og cabernet-planter. Mens 9 av 10 er under 35 år, er tallet for grenache 36 prosent.

Selv om Yelland & Papps kjøper druer til sine grenacheviner, kommer alt av druemateriale fra en radius på 10 kilometer fra vinkjelleren.

IMG_2977.jpg [260.01 KB]
Michael og Susan Papps startet opp i 2005.

Druene til Second Take Grenache hentes fra en vinmark plantet i 1953 som ligger ved 280 m.o.h. og har sandholdig rød avleiringsjord. Grenache og sand er en match som gir veldig parfymerte og elegante viner, det er bare å tenke på den beste Chateauneuf-du-pape-en av alle, Ch Rayas, som i motsetning til de fleste andre er 100 prosent grenache fra sandjord.

11842201-1.jpg [37.82 KB]Yelland & Papps Vin de Soif 2017 på sin side er en blandingsvin, med grenache som hoveddrue og fra planter som er gjennomsnittlig 87 år gamle. Den har en firedel mataro i miksen. Mataro har lange tradisjoner i Barossa, og er identisk med mourvedre. Den utgjør M-en i den populære/kommersielle vinstilen GSM (grenache-syrah-mataro/mourvedre), men bidrar også til en rekke seriøse viner, som nettopp denne.

Vin de Soif – som betyr tørsteslukker - er litt mykere og mer røyk- og saltpreget enn Second Take Grenache, men fortsatt med den samme lysere røde frukten. Nok et lekkert uttrykk for Barossa som kan lagres i noen år, men har trolig ikke det samme potensialet som den rene grenachen.

Susan og Michael startet opp i 2010 med 2 hektar egne vinmarker i den delen av Barossa som heter Barossa (Eden Valley er et eget område innen Barossa Valley, litt lenger øst). De var plantet med 50/50 shiraz og cabernet sauvignon med en alder på henholdsvis 25 og 40 år gamle planter. De er nå i gang med å omplante cabernet-vinmarken med roussanne og grenache blanc.

218IMG_2753.jpg [368.18 KB]
Fottråkking hører med.

Årsaken er ifølge Susan at det vil gi viner som matcher deres profil med minimal inngripen, ingen syrejustering og lite svovel, bedre. Cabernet fra et varmt klima står ikke like høyt på folks ønskeliste som før, og cabernet ble tradisjonelt blandet med shiraz som tilfellet tidligere var for førnevnte Grange. Cabernet er på vikende front i Barossa. Susan og Michael er åpenbart ikke fan av å kopiere historien, derimot av å plukke økologisk dyrket frukt når syren og aromaene tilsier det. Derfor ofres cabernet-plantene selv om alderen er riktig.

11842301-1.jpg [47.53 KB]13272501-1.jpg [39.92 KB]Yelland & Papps Second Take Roussanne 2020 

er imidlertid laget av kjøpte druer fra en vinmark plantet i 2001. Jordsmonnet og høyden er veldig likt det for Second Take Grenache. Den fortsatt veldig ferske vinen byr på en herlig juicy og blomsterpreget karakter som bare ber om å bli slurpet i sommer til sesongens meny, men som fint kan lagres i 5-6 år.  

Yelland & Papps Second Take Vermentino 2020 er også laget av druer fra forholdsvis nyplantede vinmarker. Det har gitt en overraskende syrefrisk vin med innslag av blomster og godt med stoff. Et supert følge til kylling eller vegetar.

Begge disse vinene er fra 2020 – en av de mest utfordrende årgangene i Australia – med tanke på brannene og korona. Men Susan og Michael har kommet godt fra det, ifølge dem selv. Ikke ble de påvirket av brannene og siden de bare er to ansatte, og er tilnærmet selvforsynt siden de driver med både høner, sauer og grønnsaker.  

De røde er fra to veldig forskjellige årganger rent klimatisk; 2017 hadde den våteste våren på lenge som resulterte i høyere avling og senere innhøstning. 2018 hadde et godt utgangspunkt, men opplevde tørke midtveis, som gjorde at modningen stoppet opp. Men takket være en avslutning som beskrives som Indian Summer, ble resultatet godt, ifølge den generelle rapporten for Barossa.

0M0A2357.jpg [588.12 KB]
Neste generasjon følger med.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her