Hvit italiener til super pris

Nå er ikke alle enige i at hundre kroner er veldig billig for en hvitvin, men faktum er at ukens vin er et usedvanlig godt kjøp med potensial til å bli sommerens hvite favoritt. Enten du velger å drikke den alene eller nyte den til en lang rekke av sesongens retter.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Beneventano Bianco Vigna Ottieri 2008 (46590) stammer fra Campania, fylket som huser turisttette steder som Napoli, Pompeii og den utrolig sjarmerende Amalfi-kysten. Som de fleste andre steder hvor turismen er utbredt, er prisene relativt høye, og det gjelder også for de lokale vinene. Derfor er ukens vin en svært behagelig overraskelse.

Men så er da kvaliteten tilsvarende høy. Og en av de som har bidratt sterkt til å løfte nivået de siste ti årene er produsenten av ukens vin, Feudi di San Gregorio. Og det uten å bruke internasjonale druer. Beneventano Bianco Vigna Ottiero 2002 er nemlig laget av de svært lokale druesortene falanghina, greco, coda di volpe og fiano. Druesorter som har en mer enn 2000 år lang historie.

Falanghina antas å være identisk med druen brukt til falerno som var romernes foretrukne vin. En drue med sterk egenkarakter, og det gjelder i høy grad de andre også, særlig greco og fiano som når de dyrkes innenfor spesielle områder gis betegnelsen Greco di Tufo og Fiano di Avellino, som begge oppgraderes fra og med denne høsten til DOCG, denominazione di origine controllate e garantita, italiensk vinlovs høyeste nivå.

Beneventano Bianco Vigna Ottiero 2002 er imidlertid "bare" en IGT - indicazione geografica typical - men definitivt uten forkleinelse. Druene kommer fra Benevento-området som ligger lenger inn i landet enn de to andre, i et svært kupert landskap preget av mange utdødde vulkaner. Det vulkanske jordsmonnet i kombinasjon med høyden over havet gjør at druene fra vinmarken Ottiero høstes så sent som i oktober.

2002 som var et katastrofeår for store deler av italiensk vinproduksjon, ble imidlertid det motsatte for de hvite druene i Campania som ble høstet like før elendigheten braket løs. Stor fruktsødme samt fine syrer borger for et langt liv. Så også for Beneventano Bianco Vigna Ottiero 2002, selv om den er så god at du definitivt kommer til å velge å nyte den i sommer.

Duften er innbydende fruktig i retning tropisk frukt samt innslag av krydder. Smaken følger opp med veldig bra fedme, gode syrer og fin fylde. Den sitter godt og lenge med deilig frukt og krydder i finishen. En spennende allround hvitvin som passer til de meste og de fleste situasjoner du måtte komme borti i sommer. Perfekt til grillet eller stekt fisk, skalldyr eller kylling, til fingermat som parmaskinke og spekepølse, og naturlig nok som den er.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen