Hvitt kjøtt passerer snart 10 kilo

På nær 10 år har vi doblet vårt forbruk av hvitt kjøtt her i landet, og en ny spennende matvaregruppe har slått rot i norsk kosthold. Kylling og kalkun er tillatt i alle kulturer og religioner og er faktisk verdens mest spiste kjøtt. I tillegg er det mage
Redaksjonen
08 November 2000 - 15:17

-Rundt 1960 spiste hver nordmann kun én kilo hvitt kjøtt i året. Nå passerer vi 10, sier Åse Kringlebotn, daglig leder av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. -Fram til 1990 steg forbruket jevnt og trutt, inntil det rundt 1990 virkelig tok av. I 1991 passerte vi fem kilo, nå blinker det gylne 10-tallet oss i møte. Og vi er stolte av den produktutviklingen vi ser for nå kan forbrukeren finne alt fra ferske kylling- og kalkunfileter til kjøttdeig, pølser, pålegg, spekemat og ferdigretter av hvitt kjøtt, fortsetter Kringlebotn.

Mest kylling
Av de 10 kiloene står kylling og kyllingprodukter for hele åtte. Kalkun utgjør omlag halvannen, mens den siste halve kiloen er hønsekjøtt. Omkring halve kalkunforbruket skjer i løpet av jul, romjul og nyttår. Ja, kalkun er sogar blitt nyttårsservering nummer én her i landet! Men kalkunen brer seg stadig mer utover resten av året, da i oppdelt og foredlet utgave. Og hønsekjøttet er ikke, som i eldre tider, "gamle, seige høner". I dag får de eggleggende "verpehønene" kun leve litt over ett år, før de slaktes og foredles til sunne, hvite kjøttprodukter.

Langt unna rødt kjøtt
De 10 kiloene til tross; rødt kjøtt er absolutt "storebror" i norsk kosthold, med bortimot 50 kilo per person per år! Når det gjelder fisk, er tallene temmelig usikre men forbruket ligger trolig et sted mellom 16 og 20 kilo.

Litt etter naboene
Blant våre nordiske naboland er Danmark ledende i hvitt kjøtt, med 15 kilo per person. Finnene konsumerer omlag 11, svenskene 10,5 og vi nordmenn lurer nå altså like bak...

Liten i den store verden
Hvitt kjøtt er som nevnt verdens mest spiste kjøttslag, og opptar dermed en sentral plass i kostholdet i mange land. Gjennomsnittsforbruket i EU-landene er 21 kilo, med land som Spania, Storbritannia og Frankrike rundt 25. I Sør-Amerika finner vi flere land der forbruket er tett oppunder 30 kilo. Helt i verdenstoppen ligger Israel og USA med forbruk i området 45 - 50 kilo. Og som en kuriositet må nevnes at Hong Kong oppgir hele 59 kilo i årlig inntak blant sine innbyggere!

Riktig kjøtt
Hvitt kjøtt er en matvaregruppe med en lang liste av gode argumenter.
* er det aller magreste kjøttet, dvs. det har lavest fettinnhold, både når vi sammenlikner hele dyr og magreste fileter.
* er kjøttet med den gunstigste fettsyre-sammensetningen, dvs høyest andel umettede fettsyrer i forhold til mettede, noe som har betydning for blodets kolesterolinnhold og dermed for hjerte-helsa.
* er tillatt i alle kulturer og religioner.
* tåles av alle, dvs. gir ingen allergier eller intoleranser.
* passer i alle dietter.
* er alltid mørt.
* kan kombineres med all verdens krydder og tilbehør.

Bredt utvalg
Den norske bransjen har de siste årene utviklet et stort antall produkter av hvitt kjøtt, og det kommer stadig nye. I tillegg til de gamle traverne nevner vi på rappen:
* Hele, ferske kyllinger, også store opptil 2 kilo
* ferske kyllingfileter, ferske kyllingbryst og kyllinglår
* fersk kalkun (samt and og gås)
* pålegg av hvitt kjøtt
* pølser av hvitt kjøtt
* kjøttdeig av hvitt kjøtt (brukes som annen kjøttdeig)
* spekemat av hvitt kjøtt (speket kalkunfilet og spekepølser)
* leverpostei av hvitt kjøtt
* panerte middagsprodukter av hvitt kjøtt
* ferdigretter av hvitt kjøtt, ferske og frosne
* egne juleprodukter av hvitt kjøtt
* nuggets med dipp i matvarebutikken, i tillegg til hos McDonalds

Verdens tryggeste
Norske helsemyndigheter, dvs. Folkehelsa, har her i landet ikke registrert ett eneste tilfelle av at noen har blitt salmonellasyke av norsk kylling eller kalkun, - heller ikke av egg. Dette er en unik situasjon i verdenssammenheng. Situasjonen er imidlertid skjør og sårbar, for med økt internasjonalisering av matvarepolitikken, øker smittepresset mot den norske produksjonen.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Foto: Norsk Mat.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her