Innlandsfisk miljømerkes

Sik og ørret fra norske fjellvann kan snart stemples som miljøvennlige av Debio.
Redaksjonen
05 Oktober 2009 - 10:40

Debio lanserte i fjor en sertifiseringsordning for miljøvennlig og bærekraftig sjøfiske av torsk, sild, reker og hyse. Nå er miljømerking av kommersielt innlandsfiske like om hjørnet.

- Så lenge kravene til bærekraft, skånsomme fangstmetoder og sporbarhet er ivaretatt, er det ingenting i veien for en miljøsertifisering også av innlandsfiske, sier rådgiver Jan-Widar Finden i Debio.

Aketun Fisk i Telemark fisker og lager spesialiteter av sik, ørret og røye fra Fyresdalsvatnet. Nå kan Aketun bli den første bedriften i landet som kan markedsføre seg med miljømerket innlandsfisk.

Bærekraftig
- Vi ønsker å dokumentere at vi høster av naturlige ressurser på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Vi er overbevist om at en miljøsertifisering av fangstmetoder og tilberedning av villfisken vil bli godt mottatt hos miljøbevisste forbrukere, sier daglige leder Jonny Aketun.

Aketun selger det meste av sine fiskeprodukter lokalt i Telemark, men konkurrerer med innlandsfisk fra andre land.
- I frysediskene i dagligvareforretningene finnes det blant annet fjellørret fra oppdrettsanlegg i Peru. Vi har et kortreist og miljøvennlig alternativ til slik fisk, sier han.

Det kommersielle innlandsfisket i Norge er lite. Det omsettes bare 250 tonn fisk i året. Jonny Aketun, som er styreleder i Norsk Innlandsfiskelag, tror Debios miljøsertifisering kan styrke etterspørselen etter villfisk fra innlandet.

- Et miljøsertifikat viser at alle forhold ved fisket og behandlingen av den er kontrollert og godkjent. Da vet forbrukerne at fisket virkelig er på parti med naturen, sier han.

Ekspertgruppe
Regelverket for det miljøsertifiserte fisket er utviklet av Debio i samarbeid med svenske KRAV. Det er aldri tidligere brukt i forbindelse med innlandsfiske.

- Søknaden fra Aketun Fisk blir nå behandlet i KRAVs fiskerikomité hvor det også er en representant fra Norge. Dette er en uavhengig ekspertgruppe som vurderer om fisket i Fyresdalsvatnet er bærekraftig, sier Jan-Widar Finden i Debio.

Et positivt vedtak vil åpne for miljøsertifisering fra Debio.
- Sertifisering av fisket i Fyresdalsvatnet kan bli et nasjonalt pilotprosjekt som åpner for et langt større miljøsertifisert fiske i innlandet, sier Finden.

De viktigste kravene til miljøsertifisert fiske er at det er bærekraftig, at fangsten skjer med skånsomme metoder og at det er mulig å kontrollere. Både båtene, mottaksanlegget og videreforedlingen av fisken blir en del av kontrollordningen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her