Ishavsrøye Vesterålen beskyttet

Ishavsrøye Vesterålen har fått beskyttet geografisk betegnelse. Dette blir det tolvte produktet under ordningen.

Bak søknaden står Sjøblink Blokken AS og Sigerfjord Fisk Vesterålen.
 
- Vi søkte lovbeskyttelse for å øke oppmerksomheten rundt produktet. Vi håper på bedre salg, sier Arnold Jensen i Sjøblink Blokken til Newswire.
 
- I dag selger vi mest til restauranter, men det er viktig å få innpass i butikkhyllene, sier Jensen.
Interesse
Den norske beskyttelsesordningen administreres av Matmerk sammen med Mattilsynet.
 
- Vi registrerer økt interesse for opprinnelsesbeskyttelse. Dette er den eneste ordningen som gir lovbeskyttelse av geografiske produktnavn. Interessen kommer fra både sjø- og landbrukssektoren, sier Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk.
 
To så langt
To norske matprodukter, Økologisk Tjukkmjølk fra Røros og Ringerikserter, har så langt fått norsk lovbeskyttelse. Ytterligere 15 søknader, inkludert det første sjømatproduktet, er nå til behandling. I EU har nærmere 700 ulike matprodukter fått opprinnelsesbeskyttelse.
 
Konkurranseutsatt vare
Norsk sjømatnæring er internasjonal og konkurranseutsatt. Dokumentert og garantert opprinnelse er viktig i konkurransen om restaurantene og forbrukerne.
 
Merkeordningen Beskyttede betegnelser gir eksklusiv rett til bruk av geografiske produktnavn, og skal dermed hindre ulovlige etterligninger. Samtidig skal merkeordningen gi garanti om produktets geografiske opprinnelse og særpreg.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen