Jo større bobler, jo mer smak

Jo større bobler, jo mer smak

Ny forskning viser at størrelsen på boblene påvirker hvordan vi opplever smaken, og at jo større, jo bedre.

Forskere har nå kommet fram til resultater som er motsatt av hva som er opplest og vedtatt for kvalitet på bobler, hvor fine små bobler foretrekkes framfor store og mange. 

1,7 mm optimalt

For mens boblene i champagne måler gjennomsnittlig 1 mm, og varierer mellom 0,4 og 4 mm, gir bobler så store som 3,4 mm mer smak, ifølge en forskningsrapport presentert i The Guardian. Det er forskere ved Universitetet i Reims, hovedstaden i Champagne-regionen som har kommet til dette bemerkelsesverdige resultatet.

Professor Gérard Liger-Belair ledet forskningen og forteller til The Guardian at små bobler som fram til nå har vært synonymt med kvalitetschampagne, var dårligst til å løfte fram aromaene.

De brukte fototeknikk for å kartlegge hva som skjer med boblene i champagne. Boblene former et åttekantet mønster på overflaten. Når en boble sprekker, skapes det en grop mellom naboboblene. Dermed oppnås et mønster som ligner på en blomst sine kronblader som igjen sender en flodbølge av bittesmå dråper som strømmer mot toppen av glasset. Bobler som er 3,4 mm når de når overflaten, frigjør betydelig mer dråper enn små bobler. Og dermed mer aromaer.

Men den optimale størrelsen ifølge forskerne er 1,7 mm. Denne størrelsen frigjorde flest aromadråper.

Avkjøling hjelper også

Liger-Belair mener at resultatene kan føre til bedre champagne i framtiden. Alle kjenner til bakgrunnen for at champagneglasset har en smal form: for å konsentrere boblene i overflaten og på den måten frigjøre aromaer. Men også vinens viskositet, altså seighet/treghet, er av betydning, ifølge Liger-Belair. Ved å redusere viskositeten, øker også aromafrigjøringen. Hvordan det skal gjøres, er noe champagneindustrien bør jobbe med framover, ifølge forskerne.

Et annet resultat fra samme forskergruppe er knyttet til hvordan boblene frigjør alkohol – altså i hvilken grad du blir på en snurr av å drikke champagne. Ved å avkjøle champagnen reduseres mengden alkohol i boblene. Det hjelper også mot at alkoholen dekker over de mer delikate tonene.

Avkjøling påvirker også hvor raskt korken spretter ut. Ved å kjøle ned til 4 grader får du maksimal kontroll, ifølge forskerne som også anbefaler å holde glasset på skrå for å ikke presse boblene for hardt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen