Jubilant i storform

Verdens eldste vinvaremerke feirer 150 år men holder seg godt. Vinen er imidlertid ikke moderne, heller klassisk i stilen, og dessuten et meget godt kjøp.
Redaksjonen
24 Mai 2000 - 16:43

Periquita 1997 (varenr. 670, kr 87) har en fin duft av modne røde bær og orientalsk treverk, det samme preget i smaken som er frisk med lette tanniner. Et pustehull av en vin i et prissegment som domineres av mye sødme og bløthet. Periquita er skapt til å nytes sammen med mat, og selv om den virker aldri så lett tilnærmelig, så hamler den opp med et bredt spekter av retter fra lyst kjøtt til krydrete retter med rødt kjøtt.

Et annet aspekt ved Periquita er den lagringsevne. Produsenten hevder å fortsatt nyte 60 år gamle utgaver med velbehag. Nylig ble en tjue år gammel Periquita avsmakt, og den er nesten like ungdommelig som da den ble tappet i flasker. En av hemmelighetene bak Periquita utover tilstrekkelig syre- og tanninnivå i druene til å tåle et langt liv, er modningen i kjempestore franske fat i halvannet år. I løpet av denne tiden gis vinen nok anledning til å "puste" til at den blir tilstrekkelig stabil til å utvikle seg også etter flasketappingen. Men også slik at den når den sendes ut på markedet to og et halvt år etter innhøstningen, er drikkeklar.
 
Castelão francês heter druen som er hovedingrediensen i Periquita. Den er nå så nært knyttet til denne vinen at druen går under samme navn også andre steder i Portugal. Druen trives best i et varmt klima og gir meget holdbare viner med klar bringebærkarakter. Billigburgunder er et fristende ord å bruke. Uansett er Periquita en vin du kan stole på selv om vi har opplevd en del variasjoner de senere år. 1997-versjonen var ikke helt i balanse da den ble smakt sist høst men nå et halvt år senere er den helt korrekt og harmonisk.

Periquita er en virkelig gjenganger i norske polhyller siden den har vært i salg her til lands siden søttitallet. Produsenten er J. M. da Fonseca Successores, Portugals største private innehaver av vinmarker, mer enn 500 hektar, ikke bare på halvøya Setúbal sør for Lisboa, men praktisk talt over hele Portugal.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.
 

Ukens vin på wap
Det er Ukens vin finner du direkte ved å gå til: http://www.aperitif.net/ukensvin.wml eller til Telenor Mobils nye wap-portal www.djuice.com og så deretter til markedsplass.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her