De to brødrene Mathias (6 ½) og Jørgen (4 ½) fra Hønefoss rullet og pyntet julecookies med overbevisende teknikk og etter at kakene var ute av ovnen var innsatsen nok til å belønnes med førstepremien i konkurransen Barnas julekakeoppskrift. Selv om det ikke var avgjørende for seieren, var nok guttene glade for å ha noen å dele arbeidet med. Særlig minstemann måtte ta seg noen avkjølende løperunder mellom slagene, og syntes egentlig at deigen smaker aller best. At eldstemann Mathias har vært med å bake kakene siden han var ett år gammel, forklarer det gode resultatet - sprø kaker med seig midte og masse deilige smeltede nonstop og sjokoladebiter.
Heldigvis hadde guttene satset på å en sjenerøs oppskrift, for julecookiesene fikk bein å gå på også etter at juryen hadde gitt sin dom. Men også kakene til de to andre finalistene som var plukket ut blant drøyt 70 innsendte bidrag, ga mersmak. Den gode responsen er nok påvirket av de flotte premiene som for de seirende brødrene betyr et weekendopphold for hele familien på Langedrag Naturpark og for de to jentene hvert sitt gavekort på skipakke til en verdi av 1500 kroner.
Andrepremievinneren Ester (12) stilte opp med Heksevorter som hun hadde lært av lillesøsteren! Knekkaktige kaker med havregryn og nøtter som også kan serveres ustekte! Nærmest konfekt og som utløste skikkelig smatting og sjokobarter hos jurymedlemmene.
Det gjorde også de litt mer voksne Konfektkakene - mandelkaker med sjokoladekrem og skåldet mandel - signert åtteårige Melinda som hadde fått hjelp av mormor til å lage oppskriften. At Melinda selv ikke var fornøyd med at kakene ikke ble helt perfekt runde, hadde ikke noen innvirkning på juryens avgjørelse. Som for øvrig ble tatt av Astrid 6 år, Joel 7 år, Jesper 9 år, Marion 10 år og Julie 12 år. Også noen voksne fikk gleden av å smake på godsakene: Barnetv-kokken - Ole Martin Alfsen, Camilla Agerup - sjefskokk hos melk.no og Aase E. Jacobsen - redaktør i aperitif.no.
Barnas julekakeoppskrift som ble arrangert for første gang i år er et samarbeid mellom vg.no, aperitif.no og Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no).
Foto: Jan H. Amundsen