Julecookies aller best

Mathias (6 ½) og Jørgen (4 ½) sine cookies med røde og grønne nonstop er perfekt juleknask i følge den barnesterke juryen. Den var også én av de oppskriftene vi presenterte underveis i konkurransen.
Aase E. Jacobsen
08 Desember 2004 - 14:04

De to brødrene Mathias (6 ½) og Jørgen (4 ½) fra Hønefoss rullet og pyntet julecookies med overbevisende teknikk og etter at kakene var ute av ovnen var innsatsen nok til å belønnes med førstepremien i konkurransen Barnas julekakeoppskrift. Selv om det ikke var avgjørende for seieren, var nok guttene glade for å ha noen å dele arbeidet med. Særlig minstemann måtte ta seg noen avkjølende løperunder mellom slagene, og syntes egentlig at deigen smaker aller best. At eldstemann Mathias har vært med å bake kakene siden han var ett år gammel, forklarer det gode resultatet - sprø kaker med seig midte og masse deilige smeltede nonstop og sjokoladebiter.

Heldigvis hadde guttene satset på å en sjenerøs oppskrift, for julecookiesene fikk bein å gå på også etter at juryen hadde gitt sin dom. Men også kakene til de to andre finalistene som var plukket ut blant drøyt 70 innsendte bidrag, ga mersmak. Den gode responsen er nok påvirket av de flotte premiene som for de seirende brødrene betyr et weekendopphold for hele familien på Langedrag Naturpark og for de to jentene hvert sitt gavekort på skipakke til en verdi av 1500 kroner.

Andrepremievinneren Ester (12) stilte opp med Heksevorter som hun hadde lært av lillesøsteren! Knekkaktige kaker med havregryn og nøtter som også kan serveres ustekte! Nærmest konfekt og som utløste skikkelig smatting og sjokobarter hos jurymedlemmene.

Det gjorde også de litt mer voksne Konfektkakene - mandelkaker med sjokoladekrem og skåldet mandel - signert åtteårige Melinda som hadde fått hjelp av mormor til å lage oppskriften. At Melinda selv ikke var fornøyd med at kakene ikke ble helt perfekt runde, hadde ikke noen innvirkning på juryens avgjørelse. Som for øvrig ble tatt av Astrid 6 år, Joel 7 år, Jesper 9 år, Marion 10 år og Julie 12 år. Også noen voksne fikk gleden av å smake på godsakene: Barnetv-kokken - Ole Martin Alfsen, Camilla Agerup - sjefskokk hos melk.no og Aase E. Jacobsen - redaktør i aperitif.no.

Barnas julekakeoppskrift som ble arrangert for første gang i år er et samarbeid mellom vg.no, aperitif.no og Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no).

Foto: Jan H. Amundsen

Jule-Cookies

Jule-Cookies

Fremgangsmåte

Ungene elsker å være med å bake disse kakene. Vi starter med å sortere non-stopen. Røde og grønne (julefargene) sorteres ut. De skal nemlig brukes til pynt. Barna sorterer og smaker mens mor mikser deigen. Stor stas.

Sukker og margarin røres "hvitt". Ha i de andre ingrediensene.

Sjokoladen hakkes i biter og has i deigen. Non-Stopene som ikke har julefarger hakkes også i biter og has i deigen.

På bakepapir settes med skje små "knorter" med deig. (Litt større enn en t-skje er passe). Ungene trykker så en rød eller en grønn non-stop på hver kake - slik at de ser skikkelig julete ut!!

Kakene eser utover under steking - og blir seende ut som Maryland-Cookies vi kjenner fra butikken.

Kakene stekes på 200 grader i ca 10 minutter.

De er NYDELIGE og kan bakes i god tid før jul. Dessuten holder de seg i kakeboksen i evigheter. Ungene elsker å være med på bakingen og cookisene er helt klart barnas favoritt i julen her hos oss.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Mathias (6) og Jørgen (4), 3517 Hønefoss

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Heksevorter

Heksevorter

Fremgangsmåte

To varianter. begge er like gode:

1: Ha smør, sukker, melk og kakao i en kjele og sett kjelen på svak varme. Kok opp og la det koke i 1. minutt før du tar kjelen av platen. Tilsett valnøtter, havregryn og vaniljesukker og rør godt.
Legg et stort ark matpapir på arbeidsbenken og legg teskjeer med blandingen på papiret. Avkjøl kakene i 2 timer (ca 60 småkaker)

2: Blad ingrediensene som over, men når blandingen er ferdig legges deigen med teskjeer på bakepapir og de stekes i ovnen i ca 10 minutter på 200 grader. Kakene avkjøles og spises som knask (kan bli nokså harde, nesten som karameller).

Sendt inn av Ester Helene, 12 år, 3171 Sem

Vurder oppskriften

Konfektkaker

Konfektkaker

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker hvitt. Visp eggehviten lett, og ha den i. Mal mandlene og bland dem med melet. Bland alt sammen. Bruk to teskjeer og sett deigen som klatter på stekebrettet med 10-12cm mellomrom. Stek kaken ved 200°C i 6-8 min.

Smelt sjokoladen i vannbad. Ha den på kakene og legg en mandel i den myke sjokoladen.

Sendt inn av Melinda, 8 år, 1394 Nesbru

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe og pannekaker funker fortsatt
Dagens rett
Pannekaker og betasuppe

Suppe og pannekaker funker fortsatt

Pannekakeoppskriften er gjort litt sunnere, og suppeoppskriften er litt raskere. Ellers er det mye 60-tall over dagens middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her