Julekaker og juledesserter

For den som elsker søte saker er julen kanskje en av årets høydepunkter. Her finner du oppskrifter som må tilfredsstille den mest kresne når det gjelder kaker og desserter. Men vi anbefaler deg også å ta en titt på de tradisjonelle julekakene. Du finner e
Redaksjonen
01 Desember 2005 - 01:02

Artikler om julekaker og juledesserter

Mange av oss har laget de tradisjonelle syv slagene til jul, men vi blir alt mer internasjonale. Her finner du en rekke spennende nye julekaker. [Les mer]
 
Det viktigste ved et vellykket måltid er avslutningen. I disse juletider med mye tradisjonell mat er det ikke lett å komme utenom desserter som riskrem, karamellpudding, fruktsalat og multekrem. Her får du seks flotte alternativer til de gamle traverne. [Les mer]
 
Med lys i håret, roser i barnekinn og kurven full av lussekatter - Santa Lucia skal behørig feires. Vi har historien bak og selvfølgelig de beste oppskriftene. [Les mer]

Hvert eneste år stresser vi oss opp de par siste ukene før julenissen banker på døra. Benytt derfor denne sjansen til å være tidlig ute med én av sesongens travle oppgaver - nemlig julebaksten. Litt å nippe til i glasset blir det garantert også. [Les mer]

Pakkene er viktigst, bare innrøm det. Men etter det kommer desserten nest øverst på lykkelisten julaften. Her får du en dessert som hele familien vil sette pris på og slåss om. Gode søte viner til får du også. [Les mer]

Julaften er kanskje den dagen i året hvor flest nordmenn er sosiale og har omtanke for sine medmennesker. 99 prosent oppga i 1995 at de hadde nytt julemiddagen i selskap med andre. [Les mer]

I tillegg til dessert; Ribbe med asiatisk krydring, fårerull med mango og syltelabbtartar er ikke vanlig norsk julekost. Men det er innholdet i kokkene Lars Barmen og Anita Tranungs tips til alternativ bruk av juleråvarene. Selvfølgelig med drikkeforslag til. [Les mer]
 
Til festlige lag hører det med gode kaker. Her finner du gode oppskrifter til alle anledninger. [Les mer]

Fløtebaserte likører som Baileys er en dessert i seg selv og er en utmerket ingrediens i en rekke kaker og desserter. Her får du gode tips og varierte oppskrifter. [Les mer]

Syv slag til jul
Juletradisjonene er noe av det helligste i en hver familie - fra hva man spiser på julaften, når treet pyntes og julegavene deles ut, og ikke minst til hvilke syv slag som skal bakes til jul.
 
De aller fleste har gode minner fra denne travle juletiden der lukten av pepperkaker, appelsiner, gløgg og granbar omslutter oss alle. De aller beste stundene er tiden vi tilbringer på kjøkkenet, der varme julekaker kommer ut av ovnen og du ikke klarer å vente til de er helt kalde før du tar den første biten.

I 1992 gjennomførte Aftenposten en undersøkelse på hvilke syv slag deres lesere baker til jul. Oppskriftene på disse kan du finne på Norges største julemeny.

De tradisjonelle syv slag er:
Goro

Oppskrifter
Drikke til desserter
 
Hva drikker du til desserten? Noen forslag til de klassiske dessertene får du nedenfor.

Riskrem
Julaften bør det være en fruktig og fyldig tokayer som serveres i glasset, eller en vellagret portvin
 
Multekrem
En vin med moden fruktighet samt fin friskhet og middels fylde passer godt til multene omhyllet av krem. Her vil en av disse to flotte vinene passe utmerket:

Det å finne riktig vin til dessertene er forbundet med mange fallgruver. Hva skal du bruke til bær og frukt, is og sorbet eller sjokolade? Per Mæleng forteller deg hvilke viner du skal velge for å unngå de mest fatale feilene. [Les mer]

Relevante seksjoner hos Apéritif
 
• Desserter, is og kaker - julekaker og -desserter
• Desserter, is og kaker - desserter
• Desserter, is og kaker - dessertsaus og krem
• Desserter, is og kaker - isretter
• Desserter, is og kaker - kaker
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her