Kaffe - helse i hver dråpe

Kaffedrikking blir av enkelte sett på som en uvane i likhet med røyking. Kanskje ligger årsaken til dette i det faktum at disse to stimuli, om vi kan kalle de dét, i stor grad nytes sammen. Nå viser det seg altså at kaffe er sunnere enn antatt.

Kaffe inneholder fire ganger så mye antioksidanter som te, og seiler dermed opp som landets mest utbredte helsedrikk mot kreft og aldring.

Det viser en amerikansk undersøkelse som nylig ble lagt fram på verdenskonferansen for kaffe i London. Professor Peter Martin fra Vanderbilt University i USA konkluderte her med at kaffe er proppfull av livsviktige antioksidanter, selv sammenlignet med grønn te og urtete.

En god nummer to
- Tross alt drikker en vanlig nordmann årlig rundt 160 liter kaffe, noe som gjør den til vår nasjonaldrikk. Det er bare vann vi drikker mer av, sier daglig leder Egil Pettersen i Norsk Kaffeinformasjon som synes det er hyggelig å få bekreftet at kaffe har positive effekter utover å være en sosial drikk.

Farlig oksygen
Te drikkes av mange for å forebygge blant annet kreft og hjertesykdommer, nettopp fordi den inneholder antioksidanter. Undersøkelsen avslører at kaffe har fire ganger høyere innhold av antioksidanter enn te.

Antioksidanter bekjemper farlig oksygen, såkalt frie radikaler, og hindrer dermed en gradvis forgifting av kroppen. Noe som kan ende med kreftsykdommer, hjerteproblemer, aldring og nedsatt immunforsvar.

- Jeg tror ikke at nordmenn vil øke kaffeinntaket som følge av den nye undersøkelsen, men håper den bidrar til at folk får et enda mer positivt forhold til kaffe, sier Egil Pettersen.

- Det har vært mange studier på kaffens effekt på helsa, men noen negativ effekt har aldri latt seg dokumentere, bortsett fra en viss kobling mellom kolesterol og høyt inntak av kokekaffe, sier Pettersen, som ikke nøler med å anbefale et daglig inntak på fem til seks kopper.

Rødvin, te og kaffe
Mulige kilder for frie radikaler er røyking, luftforurensing, stråling og, overraskende nok, trening. Mineraler som selen, kopper og sink styrker kroppens forsvar mot frie radikaler. I tillegg kan man sikre seg et solid inntak av antioksidanter gjennom soyabønner, rødvin, rosmarin, sitrusfrukt, løk, oliven, te, og altså kaffe.

Kilde: Newswire
Foto: Roger Kolbu

Ta deg en runde i Apéritifs Kaffeseksjon og les mer om hvordan du kan lage bedre kaffe

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen