Kaffe - helse i hver dråpe

Kaffedrikking blir av enkelte sett på som en uvane i likhet med røyking. Kanskje ligger årsaken til dette i det faktum at disse to stimuli, om vi kan kalle de dét, i stor grad nytes sammen. Nå viser det seg altså at kaffe er sunnere enn antatt.
Redaksjonen
22 Mai 2001 - 17:08

Kaffe inneholder fire ganger så mye antioksidanter som te, og seiler dermed opp som landets mest utbredte helsedrikk mot kreft og aldring.

Det viser en amerikansk undersøkelse som nylig ble lagt fram på verdenskonferansen for kaffe i London. Professor Peter Martin fra Vanderbilt University i USA konkluderte her med at kaffe er proppfull av livsviktige antioksidanter, selv sammenlignet med grønn te og urtete.

En god nummer to
- Tross alt drikker en vanlig nordmann årlig rundt 160 liter kaffe, noe som gjør den til vår nasjonaldrikk. Det er bare vann vi drikker mer av, sier daglig leder Egil Pettersen i Norsk Kaffeinformasjon som synes det er hyggelig å få bekreftet at kaffe har positive effekter utover å være en sosial drikk.

Farlig oksygen
Te drikkes av mange for å forebygge blant annet kreft og hjertesykdommer, nettopp fordi den inneholder antioksidanter. Undersøkelsen avslører at kaffe har fire ganger høyere innhold av antioksidanter enn te.

Antioksidanter bekjemper farlig oksygen, såkalt frie radikaler, og hindrer dermed en gradvis forgifting av kroppen. Noe som kan ende med kreftsykdommer, hjerteproblemer, aldring og nedsatt immunforsvar.

- Jeg tror ikke at nordmenn vil øke kaffeinntaket som følge av den nye undersøkelsen, men håper den bidrar til at folk får et enda mer positivt forhold til kaffe, sier Egil Pettersen.

- Det har vært mange studier på kaffens effekt på helsa, men noen negativ effekt har aldri latt seg dokumentere, bortsett fra en viss kobling mellom kolesterol og høyt inntak av kokekaffe, sier Pettersen, som ikke nøler med å anbefale et daglig inntak på fem til seks kopper.

Rødvin, te og kaffe
Mulige kilder for frie radikaler er røyking, luftforurensing, stråling og, overraskende nok, trening. Mineraler som selen, kopper og sink styrker kroppens forsvar mot frie radikaler. I tillegg kan man sikre seg et solid inntak av antioksidanter gjennom soyabønner, rødvin, rosmarin, sitrusfrukt, løk, oliven, te, og altså kaffe.

Kilde: Newswire
Foto: Roger Kolbu

Ta deg en runde i Apéritifs Kaffeseksjon og les mer om hvordan du kan lage bedre kaffe

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her