Kakekunst til tusener

Den britiske matfotografen Sarah Lukas er kjent for å gå nye veier, men hun vakte allikevel stor oppsikt da hun nylig åpnet utstillingen Cake i London. Tolv av hennes mest kjente fotografier ble presentert i kakeformat og solgt for 70 tusen kroner pr sett.

Joda, disse kakene er fullt spiselige, selv om de kanskje ikke vekker appetitten hos alle. Det er den britiske kunstneren Sarah Lucas som står bak ideen om å stille ut noen av sine mest kjente fotografier i kakeformat. Fotografiene er trykket på kakene med en helt spesiell type blekk som den engelske kakeprodusenten Cake Direkt eier oppskriften på.

- Vi sprayet blekket på kakene og la deretter fotografiene oppå for å trykke dem. Selve kakebunnen er bare en helt alminnelig engelsk fruktkake, forteller bakermester Allan Wright som har laget kakene på bestilling fra Sarah Lucas.

Om ikke motivene er nok til å skremme vettet av kjøperne skulle en i det minste tro at prisen er det. Kakene selges for omlag 70 000 norske kroner per sett som til sammen består av tolv kaker. Kakene kan også kjøpes individuelt for omlag 6000 kroner per stykk.

- Vi har allerede solgt flere sett av kakene og regner med at samtlige 300 går unna i løpet av utstillingen. De fleste kjøper kakene til bryllupsfester og bursdager. Andre vil bruke dem til pyntegjenstander i hjemmet. Fruktkakene har evig holdbarhet, selv om de nok smaker best om de blir spist innen seks måneder, sier utstillingsleder Kate MacGarry.

Det er ikke første gang Sarah Lucas bruker mat som virkemidler i sine surrealistiske fotografier. Frukt, sild, salater, kylling og rått kjøtt har lenge vært faste innslag hos Lucas. Hennes mest kjente foto fra 1992 bærer navnet Two Fried Eggs And A Kebab.

Kakene med fototrykk kan bestilles fra Cakes Direct i Ilford, England. Telefon: 0044 (0)208 983 8330. Prisen er 450 pund per stykk eller 5400 pund for et sett på tolv. Frakt og innpakning kommer i tillegg.

Engelsk fruktkake
375 g mykt smør
375 g brunt sukker
6 sammenvispede egg
500 g hvetemel siktet med med en teskje allehonde
2 ss sirup (varmes)
5 ss sirup eller melk
500 g korinter
500 g rosiner
250 g steinfrie hakkede svisker
125 g cocktailbær. Deles i fire biter.
125 g hakket sukat
125 g skoldete mandler eller valnøtter
Revet skall av en sitron (Hakkes)
3-5 ss brandy eller rom

Rør sammen smør og sukker til blandingen er hvit. Visp inn eggene. Bland inn mel og krydder. Hell forsiktig sirup og vørterøl (eller melk) inn i blandingen. Tilsett så bærene, sukaten, nøttene og sitronskallet. Hell røren i en form som er cirka 25cm i diameter. Stekes midt i ovnen på 140 grader i seks og en halv time.

Glasur
500 g melis
2 eggehviter
2 ss sitronsaft
2 ts flytende glyserin

Visp eggehvitene. Visp så melisen gradvis inn, en spiseskje av gangen. Rør inn sitronsaften og glyserinen. Visp blandingen i ca. 15 min til den er blank og luftig.

Tekst og foto: Andreas Walstad

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen