Karbonade med løk og fylte pannekaker

Har du karbonadedeig i huset, kan du enkelt trylle frem alt fra klassiske karbonader til de mest temperamentsfulle og eksotiske retter. Apéritif gir flotte oppskrifter og selvfølgelig drikkeforslag på kjøpet.
Redaksjonen
05 November 2000 - 16:12

Kalvekarbonader får nok minnene på gli hos mange. Det er en stund siden vi så karbonadedeig av kalv i butikken, men nå er det på nytt tilgjengelig. Karbonader kan lages på tradisjonelt vis eller du kan la deg friste til å prøve nye varianter.

Karbonadedeig, enten det er kvernet kjøtt fra kalv eller storfe, er uten tvil den mest anvendelige kjøttråvaren som finnes. Den inneholder maks 6 prosent fett og er et godt og magert produkt. Har du karbonadedeig i huset, kan du enkelt trylle frem alt fra klassiske karbonader til de mest temperamentsfulle og eksotiske retter. Her er noen oppskrifter som egner seg godt til kveldskosen, men som selvfølgelig også er gode middagstips.

Klassiske trekantkarbonader
4 porsjoner
500 g karbonadedeig av kalv
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 egg
Krydderurteblanding:
1/2 løk - finhakket
1 båt hvitløk - finhakket
1/2 bunt persille
5 blader salvie - hakket
1 dl strøkavring
1 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper
1 egg
1 ss smør
1 ss olje
Pasta- og grønnsakblanding:
250 g pasta
1 squash i skiver
1 rød chili i skiver
2 ss olivenolje
2 dl fløte
salt og pepper
50 g cheddar ost, revet
Ha salt, pepper og egg i en bolle sammen med karbonadedeigen, og rør lett sammen.
Del deigen i to like deler, form deigen til en firkant ca. 1,5 cm tykk på en fuktig fjøl. Skjær firkanten i fire trekanter. Vend karbonadene i vispet egg og så i krydderurteblandingen.
Kok pasta som anvist på pakken. Hell av kokevannet. Tilsett olje og grønnsaker i kjelen. La blandingen frese sammen med pastaen og hell fløte og revet ost over. La dette koke ca. 5 minutter.
Varm smør og olje i en panne og stek karbonadene gylne på middels varme, ca. 3 minutter på hver side. Karbonadene kan godt være rosa inni.

Server karbonadene med pasta- og grønnsakblandingen.

Karbonader
4 porsjoner
500 g karbonadedeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ss potetmel
1/2 - 1 dl vann
Elt karbonadedeigen lett med salt, pepper og potetmel. Rør inn vannet.
Form karbonadene til 8 store flate kaker. Lag rutemønster på overflaten med en sløv kniv.
Karbonadene brunes i smør eller margarin på begge sider ved forholdsvis sterk varme. Etterstek ved svak varme 2-3 minutter.

Server nystekte karbonader på godt brød med stekt løk og salat som kveldskos, eller med kokte poteter og grønnsaker til middag.

Drikkeforslag : Ingenting slår en pils (alt. lettøl) til karbonadene.

Mange muligheter
Mulighetene er mange når du har karbonadedeig som utgangspunkt. Kjøttsaus er hovedingrediens i et utall av smakfulle retter verden over, og kan du lage en god kjøttsaus, kan du i grunnen lage hva som helst. Her er oppskrift på Bolognese-saus, en verdensberømt italiensk kjøttsaus med baconstrimler og stilkselleri. Men du kan selvfølgelig godt lage kjøttsausen uten bacon eller med andre grønnsaker og krydder. Det er bare å prøve seg frem.
 
Bolognese-saus
4 porsjoner
500 g karbonadedeig
1 løk
2 stilker selleri
1 gulrot
60 g bacon
1/2 - 1 ts salt
1/2 ts pepper
1/4 ts muskat
2 ss tomatpuré
3 dl kjøttkraft el. buljong
1 boks hermetiske tomater
Rens og finhakk grønnsakene. Skjær bacon i tynne strimler eller terninger. Ha karbonadedeigen over i en varm panne og stek den på middels varme.
Tilsett de finhakkede grønnsakene, bacon og tomatpuré. Hell over de hermetiske tomatene.
Tilsett kraften/buljongen og la sausen koke i ca. 20 minutter. Smak til med krydder.
Tips: Skal sausen brukes som pizzafyll bør sausen koke litt lengre, slik at mer væske fordamper og fyllet blir "tørrere".

Kan vi friste med fylte pannekaker på en kald kveld? Pannekaker kan selvsagt fylles med det meste, men prøv dem fylt med Bolognese-saus - det smaker kjempegodt!

Fylte pannekaker
4 porsjoner
3 dl hvetemel
1 ts salt
3 egg
5 dl melk
1 porsjon Bolognese-saus (se oppskrift ovenfor)
1 porsjon ostesaus
1 dl revet hvit ost
Ostesaus
1 ss smør/margarin
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 ss revet parmesan evt. annen hvit ost
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper
1/4 ts muskat

Smelt smør i en kjele og rør inn melet. Spe med melken under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk. Ha i parmesan og la osten smelte. Smak til med krydder.

Bland sammen ingrediensene til pannekake-røra. Ha i mel og salt først og visp inn melken til en jevn og glatt røre. Rør inn eggene til slutt. La røra svelle i ca. 30 minutter.

Lag Bolognese- og ostesaus som beskrevet ovenfor. Lag litt tykke pannekaker som stekes på middels varm panne. Fordel Bolognese på pannekakene og rull dem sammen. Legg over på et ildfast fat. Hell over ostesausen og dryss over revet ost. Gratiner under grillen til osten har smeltet og blitt gyllen.

Drikkeforslag : Pils er godt til en kveldsrett som denne alternativt en forfriskende rødvin som du serverer lett avkjølt ved ca 16 grader.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
Fotograf: Kim Holthe
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her