Karbonade med løk og fylte pannekaker

Har du karbonadedeig i huset, kan du enkelt trylle frem alt fra klassiske karbonader til de mest temperamentsfulle og eksotiske retter. Apéritif gir flotte oppskrifter og selvfølgelig drikkeforslag på kjøpet.

Kalvekarbonader får nok minnene på gli hos mange. Det er en stund siden vi så karbonadedeig av kalv i butikken, men nå er det på nytt tilgjengelig. Karbonader kan lages på tradisjonelt vis eller du kan la deg friste til å prøve nye varianter.

Karbonadedeig, enten det er kvernet kjøtt fra kalv eller storfe, er uten tvil den mest anvendelige kjøttråvaren som finnes. Den inneholder maks 6 prosent fett og er et godt og magert produkt. Har du karbonadedeig i huset, kan du enkelt trylle frem alt fra klassiske karbonader til de mest temperamentsfulle og eksotiske retter. Her er noen oppskrifter som egner seg godt til kveldskosen, men som selvfølgelig også er gode middagstips.

Klassiske trekantkarbonader
4 porsjoner
500 g karbonadedeig av kalv
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 egg
Krydderurteblanding:
1/2 løk - finhakket
1 båt hvitløk - finhakket
1/2 bunt persille
5 blader salvie - hakket
1 dl strøkavring
1 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper
1 egg
1 ss smør
1 ss olje
Pasta- og grønnsakblanding:
250 g pasta
1 squash i skiver
1 rød chili i skiver
2 ss olivenolje
2 dl fløte
salt og pepper
50 g cheddar ost, revet
Ha salt, pepper og egg i en bolle sammen med karbonadedeigen, og rør lett sammen.
Del deigen i to like deler, form deigen til en firkant ca. 1,5 cm tykk på en fuktig fjøl. Skjær firkanten i fire trekanter. Vend karbonadene i vispet egg og så i krydderurteblandingen.
Kok pasta som anvist på pakken. Hell av kokevannet. Tilsett olje og grønnsaker i kjelen. La blandingen frese sammen med pastaen og hell fløte og revet ost over. La dette koke ca. 5 minutter.
Varm smør og olje i en panne og stek karbonadene gylne på middels varme, ca. 3 minutter på hver side. Karbonadene kan godt være rosa inni.

Server karbonadene med pasta- og grønnsakblandingen.

Karbonader
4 porsjoner
500 g karbonadedeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ss potetmel
1/2 - 1 dl vann
Elt karbonadedeigen lett med salt, pepper og potetmel. Rør inn vannet.
Form karbonadene til 8 store flate kaker. Lag rutemønster på overflaten med en sløv kniv.
Karbonadene brunes i smør eller margarin på begge sider ved forholdsvis sterk varme. Etterstek ved svak varme 2-3 minutter.

Server nystekte karbonader på godt brød med stekt løk og salat som kveldskos, eller med kokte poteter og grønnsaker til middag.

Drikkeforslag : Ingenting slår en pils (alt. lettøl) til karbonadene.

Mange muligheter
Mulighetene er mange når du har karbonadedeig som utgangspunkt. Kjøttsaus er hovedingrediens i et utall av smakfulle retter verden over, og kan du lage en god kjøttsaus, kan du i grunnen lage hva som helst. Her er oppskrift på Bolognese-saus, en verdensberømt italiensk kjøttsaus med baconstrimler og stilkselleri. Men du kan selvfølgelig godt lage kjøttsausen uten bacon eller med andre grønnsaker og krydder. Det er bare å prøve seg frem.
 
Bolognese-saus
4 porsjoner
500 g karbonadedeig
1 løk
2 stilker selleri
1 gulrot
60 g bacon
1/2 - 1 ts salt
1/2 ts pepper
1/4 ts muskat
2 ss tomatpuré
3 dl kjøttkraft el. buljong
1 boks hermetiske tomater
Rens og finhakk grønnsakene. Skjær bacon i tynne strimler eller terninger. Ha karbonadedeigen over i en varm panne og stek den på middels varme.
Tilsett de finhakkede grønnsakene, bacon og tomatpuré. Hell over de hermetiske tomatene.
Tilsett kraften/buljongen og la sausen koke i ca. 20 minutter. Smak til med krydder.
Tips: Skal sausen brukes som pizzafyll bør sausen koke litt lengre, slik at mer væske fordamper og fyllet blir "tørrere".

Kan vi friste med fylte pannekaker på en kald kveld? Pannekaker kan selvsagt fylles med det meste, men prøv dem fylt med Bolognese-saus - det smaker kjempegodt!

Fylte pannekaker
4 porsjoner
3 dl hvetemel
1 ts salt
3 egg
5 dl melk
1 porsjon Bolognese-saus (se oppskrift ovenfor)
1 porsjon ostesaus
1 dl revet hvit ost
Ostesaus
1 ss smør/margarin
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 ss revet parmesan evt. annen hvit ost
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper
1/4 ts muskat

Smelt smør i en kjele og rør inn melet. Spe med melken under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk. Ha i parmesan og la osten smelte. Smak til med krydder.

Bland sammen ingrediensene til pannekake-røra. Ha i mel og salt først og visp inn melken til en jevn og glatt røre. Rør inn eggene til slutt. La røra svelle i ca. 30 minutter.

Lag Bolognese- og ostesaus som beskrevet ovenfor. Lag litt tykke pannekaker som stekes på middels varm panne. Fordel Bolognese på pannekakene og rull dem sammen. Legg over på et ildfast fat. Hell over ostesausen og dryss over revet ost. Gratiner under grillen til osten har smeltet og blitt gyllen.

Drikkeforslag : Pils er godt til en kveldsrett som denne alternativt en forfriskende rødvin som du serverer lett avkjølt ved ca 16 grader.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
Fotograf: Kim Holthe
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen