Drikke
Kinn Kveldsbris og Ringnes Julebokk er Årets Øl

Kinn Kveldsbris og Ringnes Julebokk er Årets Øl

Det første vant prisen for Årets Nykommer og julebokken er publikumsfavoritten blant 134 påmeldte øl.
Aase E. Jacobsen
31 Januar 2015 - 20:10

Årets beste ølnyhet er mild som en kveldsbris, men la deg ikke lure. Kinn Kveldsbris er et solid håndverksøl med veldig gode egenskaper på matbordet. Det er et svært vellaget øl av typen belgisk pale ale som har stor anvendelighet, spesielt som matøl, men også som tørsteslukker gitt det moderate alkoholnivået på 5,5 prosent. Design- og konseptmessig føyer det seg inn i rekken av solide øl fra dette bryggeriet.

Slik smaker Årets Øl - Nykommer 2014

Når Årets Nykommer skal kåres er det nemlig ikke bare smaken som avgjør. Hele konseptet vurderes, fra flaskedesign til kommersielt potensial. Til sammen 41 øl var påmeldt til nykommerklassen. Det er bryggeriene selv som melder på. Hvert bryggeri kunne melde på inntil tre nyheter lansert mellom 15. oktober 2013 og 15. oktober 2014.

Ølene er smakt og markedsanalysert av en jury med bred fagkompetanse:

Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, professor, Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo, Stein Øvre, designer, Creuna, Per Øyvind Arnesen, Ølportalen, Gustav Foseid, Norbrygg, Jørn Tore Persen, Ølakademiet og Aase E. Jacobsen, Apéritif.

I 2013 ble Vossa Pale Ale fra Voss Bryggeri årets mest innovative øl for sin brukt av einerlog i bryggingen – en veldig tradisjonsrik teknikk. I 2012 gikk Sur Megge fra Haandbryggeriet av med innovasjonsseieren.

Årets Øl Publikumsprisen 2014 Ringnes Julebokk 9,0 % Ringnes Bryggeri

Dette ølet har vært brygget årlig siden 1999 og begynner å få klassikerstatus. Det fikk overlegent flest stemmer av alle de 134 nominerte ølene i denne nettavstemningen. Det ble gitt 10.893 stemmer til sammen. Publikum kunne gi inntil én stemme i hver kategori og fra én til seks stemmer totalt. Det var bryggeriene selv som stod for nominasjonene ved at de kunne melde på et ubegrenset antall fordelt på seks ulike kategorier.

Ringnes Julebokk ble dermed også vinneren i kategorien mørk lager/bayer/bokk

Dette er de øvrige kategorivinnerne:

LYS LAGER / PILS

HVETEØL / BLOND / WIT
Nøgne Ø Blonde (4,5 %) (Nøgne Ø)

IPA

ALE
Lervig Lucky Jack (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)

PORTER / STOUT / BARLEY WINE

I 2013 ble Nøgne Ø Porter Årets Øl, i 2012 ble æren Ægir India Pale Ale til del, mens det i 2011 var Borg Bokkøl som fikk flest stemmer.

Kåringen gjennomføres for fjerde gang og er et samarbeid mellom Ølportalen, Norbrygg, Ølakademiet og Apéritif.

Årets Øl ble delt ut 31. januar på Norbryggs publikumsarrangement i Kanonhallen i Oslo.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her