Drikke
Kinn Kveldsbris og Ringnes Julebokk er Årets Øl

Kinn Kveldsbris og Ringnes Julebokk er Årets Øl

Det første vant prisen for Årets Nykommer og julebokken er publikumsfavoritten blant 134 påmeldte øl.
Aase E. Jacobsen
31 Januar 2015 - 19:10

Årets beste ølnyhet er mild som en kveldsbris, men la deg ikke lure. Kinn Kveldsbris er et solid håndverksøl med veldig gode egenskaper på matbordet. Det er et svært vellaget øl av typen belgisk pale ale som har stor anvendelighet, spesielt som matøl, men også som tørsteslukker gitt det moderate alkoholnivået på 5,5 prosent. Design- og konseptmessig føyer det seg inn i rekken av solide øl fra dette bryggeriet.

Slik smaker Årets Øl - Nykommer 2014

Når Årets Nykommer skal kåres er det nemlig ikke bare smaken som avgjør. Hele konseptet vurderes, fra flaskedesign til kommersielt potensial. Til sammen 41 øl var påmeldt til nykommerklassen. Det er bryggeriene selv som melder på. Hvert bryggeri kunne melde på inntil tre nyheter lansert mellom 15. oktober 2013 og 15. oktober 2014.

Ølene er smakt og markedsanalysert av en jury med bred fagkompetanse:

Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, professor, Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo, Stein Øvre, designer, Creuna, Per Øyvind Arnesen, Ølportalen, Gustav Foseid, Norbrygg, Jørn Tore Persen, Ølakademiet og Aase E. Jacobsen, Apéritif.

I 2013 ble Vossa Pale Ale fra Voss Bryggeri årets mest innovative øl for sin brukt av einerlog i bryggingen – en veldig tradisjonsrik teknikk. I 2012 gikk Sur Megge fra Haandbryggeriet av med innovasjonsseieren.

Årets Øl Publikumsprisen 2014 Ringnes Julebokk 9,0 % Ringnes Bryggeri

Dette ølet har vært brygget årlig siden 1999 og begynner å få klassikerstatus. Det fikk overlegent flest stemmer av alle de 134 nominerte ølene i denne nettavstemningen. Det ble gitt 10.893 stemmer til sammen. Publikum kunne gi inntil én stemme i hver kategori og fra én til seks stemmer totalt. Det var bryggeriene selv som stod for nominasjonene ved at de kunne melde på et ubegrenset antall fordelt på seks ulike kategorier.

Ringnes Julebokk ble dermed også vinneren i kategorien mørk lager/bayer/bokk

Dette er de øvrige kategorivinnerne:

LYS LAGER / PILS

HVETEØL / BLOND / WIT
Nøgne Ø Blonde (4,5 %) (Nøgne Ø)

IPA

ALE
Lervig Lucky Jack (4,7 %) (Lervig Aktiebryggeri)

PORTER / STOUT / BARLEY WINE

I 2013 ble Nøgne Ø Porter Årets Øl, i 2012 ble æren Ægir India Pale Ale til del, mens det i 2011 var Borg Bokkøl som fikk flest stemmer.

Kåringen gjennomføres for fjerde gang og er et samarbeid mellom Ølportalen, Norbrygg, Ølakademiet og Apéritif.

Årets Øl ble delt ut 31. januar på Norbryggs publikumsarrangement i Kanonhallen i Oslo.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her