Drikke
Klar for en godt krydret oppstiver

Klar for en godt krydret oppstiver

Bloody Mary er den beste medisin når du er fysen på noe som river. Prøv denne godt krydrete oppskriften.
18 April 2014 - 13:00

Bloody Mary har kurert mange tunge morgener siden den først ble oppfunnet.

Det diskuteres langt og lenge om hvem som først laget den, men i min verden har vi slått oss til ro med to ulike versjoner:

Som et måltid

At den var en drink laget for komiker George Jessel av Henry Zbikiewicz i New Yorks 21 Club rundt 1930 av halvparten vodka og halvparten tomatjuice.

At Fernand Petiot fant opp dagens versjon av drinken på Harry’s New York Bar i Paris som en raffinering av Zbikiewicz’ utgave.

Oppskriften som de fleste kjenner til inneholder vodka, sitronsaft, tabasco, worchester sauce, pepper og tomatjuice samt en selleristang.

I vår bartender er det mange varianter av denne klassikeren

Som mange andre er jeg glad i et litt tyngre krydderpreg i min versjon, slik at drinken føles som et måltid i seg selv, noe som gjør ekstra godt dagen derpå.

I vår versjon på Theatercafeen tilsetter vi også Dubonnet, en herlig fransk aperitiffvin med kryddertoner. Vi kutter ut sitronjuice med en «rødvins-shrub» bestående av rødvinseddik tilsmakt med timian, selleri, sitronskall, sjalottløk, svart pepper og basilikum. Videre bytter vi ut tabasco og worchestersauce med en michelada, en meksikansk saus bestående av røyksalt, soyasaus, chili, svart pepper og litt sukker.

Husk skikkelig god is

Til slutt tilsetter vi tomatjuice, litt hot sauce, selleri-bitter og en klype svart pepper. Det hele «rulles» med litt is for å få luft inn i blandingen samtidig som vi avkjøler drikken. Kanten av glasset dypper vi i dehydrert tomatpulver med sellerisalt.

Her kan du se Chris mikse en Bloody Mary

Ettersom dette skal være som et måltid, er det svært viktig å bruke bra is. Har du ikke kvalitets-is tilgjengelig, anbefaler jeg heller å benytte glass som har fått et opphold i fryseren – eller i snøfonna. Det finnes knapt noe verre enn en Bloody Mary som smaker utvannet.

Bare fantasien som stopper deg

Som sagt er det vodka i den originale oppskriften, men prøv gjerne med andre spritsorter. Jeg vet at medlemmer av Bacardi-familien drikker den med rom i juletiden. Videre synes jeg at bruk av tequila og røykpreget sprit som mezcal og Islay-whisky gir et fantastisk særpreg til drinken.

Med en Bloody Mary er det bare fantasien som stopper deg – ingredienser som Dijon-sennep og sweet chili sauce er vanlig i mange barer og kan med fordel brukes. Ta derfor på deg kokkehatten og prøv deg frem til dine egne favoritter.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender. Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Bloody Mary

Bloody Mary

Fremgangsmåte

Til denne drinken brukes metoden «throwing» som betyr at du heller væsken fra én shaker til en annen.

Fyll ingrediensene i en shaker med is og hell over i en annen. Gjenta et par ganger.

Fukt kanten av glasset med litt sitronsaft og dypp det i sellerisalt.

Rødvins-shrub lages av 4 deler rødvinseddik til 1 del sukker. Smak til med litt frisk finhakket timian, selleri, sitronskall, sjalottløk, basilikum og svart pepper.

Putt alle ingredienser i en bolle, forsegl den og legg den på kjøl en ukes tid.

Ta den ut, sil bort alt foruten væsken og den er klar til bruk.

Michelada-saus finnes i ulike versjoner. Finn din personlige favoritt på nettet eller i butikken og bruk også krydder du selv liker i din versjon av Bloody Mary.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Chris Grøntvedt

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her