Drikke
Klar for en godt krydret oppstiver

Klar for en godt krydret oppstiver

Bloody Mary er den beste medisin når du er fysen på noe som river. Prøv denne godt krydrete oppskriften.
18 April 2014 - 12:00

Bloody Mary har kurert mange tunge morgener siden den først ble oppfunnet.

Det diskuteres langt og lenge om hvem som først laget den, men i min verden har vi slått oss til ro med to ulike versjoner:

Som et måltid

At den var en drink laget for komiker George Jessel av Henry Zbikiewicz i New Yorks 21 Club rundt 1930 av halvparten vodka og halvparten tomatjuice.

At Fernand Petiot fant opp dagens versjon av drinken på Harry’s New York Bar i Paris som en raffinering av Zbikiewicz’ utgave.

Oppskriften som de fleste kjenner til inneholder vodka, sitronsaft, tabasco, worchester sauce, pepper og tomatjuice samt en selleristang.

I vår bartender er det mange varianter av denne klassikeren

Som mange andre er jeg glad i et litt tyngre krydderpreg i min versjon, slik at drinken føles som et måltid i seg selv, noe som gjør ekstra godt dagen derpå.

I vår versjon på Theatercafeen tilsetter vi også Dubonnet, en herlig fransk aperitiffvin med kryddertoner. Vi kutter ut sitronjuice med en «rødvins-shrub» bestående av rødvinseddik tilsmakt med timian, selleri, sitronskall, sjalottløk, svart pepper og basilikum. Videre bytter vi ut tabasco og worchestersauce med en michelada, en meksikansk saus bestående av røyksalt, soyasaus, chili, svart pepper og litt sukker.

Husk skikkelig god is

Til slutt tilsetter vi tomatjuice, litt hot sauce, selleri-bitter og en klype svart pepper. Det hele «rulles» med litt is for å få luft inn i blandingen samtidig som vi avkjøler drikken. Kanten av glasset dypper vi i dehydrert tomatpulver med sellerisalt.

Her kan du se Chris mikse en Bloody Mary

Ettersom dette skal være som et måltid, er det svært viktig å bruke bra is. Har du ikke kvalitets-is tilgjengelig, anbefaler jeg heller å benytte glass som har fått et opphold i fryseren – eller i snøfonna. Det finnes knapt noe verre enn en Bloody Mary som smaker utvannet.

Bare fantasien som stopper deg

Som sagt er det vodka i den originale oppskriften, men prøv gjerne med andre spritsorter. Jeg vet at medlemmer av Bacardi-familien drikker den med rom i juletiden. Videre synes jeg at bruk av tequila og røykpreget sprit som mezcal og Islay-whisky gir et fantastisk særpreg til drinken.

Med en Bloody Mary er det bare fantasien som stopper deg – ingredienser som Dijon-sennep og sweet chili sauce er vanlig i mange barer og kan med fordel brukes. Ta derfor på deg kokkehatten og prøv deg frem til dine egne favoritter.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender. Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Bloody Mary

Bloody Mary

Fremgangsmåte

  1. Til denne drinken brukes metoden «throwing» som betyr at du heller væsken fra én shaker til en annen.
  2. Fyll ingrediensene i en shaker med is og hell over i en annen. Gjenta et par ganger.
  3. Fukt kanten av glasset med litt sitronsaft og dypp det i sellerisalt.
  4. Rødvins-shrub lages av 4 deler rødvinseddik til 1 del sukker. Smak til med litt frisk finhakket timian, selleri, sitronskall, sjalottløk, basilikum og svart pepper.
  5. Putt alle ingredienser i en bolle, forsegl den og legg den på kjøl en ukes tid.
  6. Ta den ut, sil bort alt foruten væsken og den er klar til bruk.

Tips: Michelada-saus finnes i ulike versjoner. Finn din personlige favoritt på nettet eller i butikken og bruk også krydder du selv liker i din versjon av Bloody Mary.

Her finnner du mange spennende varianter av bloodu mari

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Chris Grøntvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her