Klar for en godt krydret oppstiver

Klar for en godt krydret oppstiver

Bloody Mary er den beste medisin når du er fysen på noe som river. Prøv denne godt krydrete oppskriften.

Bloody Mary har kurert mange tunge morgener siden den først ble oppfunnet.

Det diskuteres langt og lenge om hvem som først laget den, men i min verden har vi slått oss til ro med to ulike versjoner:

Som et måltid

At den var en drink laget for komiker George Jessel av Henry Zbikiewicz i New Yorks 21 Club rundt 1930 av halvparten vodka og halvparten tomatjuice.

At Fernand Petiot fant opp dagens versjon av drinken på Harry’s New York Bar i Paris som en raffinering av Zbikiewicz’ utgave.

Oppskriften som de fleste kjenner til inneholder vodka, sitronsaft, tabasco, worchester sauce, pepper og tomatjuice samt en selleristang.

I vår bartender er det mange varianter av denne klassikeren

Som mange andre er jeg glad i et litt tyngre krydderpreg i min versjon, slik at drinken føles som et måltid i seg selv, noe som gjør ekstra godt dagen derpå.

I vår versjon på Theatercafeen tilsetter vi også Dubonnet, en herlig fransk aperitiffvin med kryddertoner. Vi kutter ut sitronjuice med en «rødvins-shrub» bestående av rødvinseddik tilsmakt med timian, selleri, sitronskall, sjalottløk, svart pepper og basilikum. Videre bytter vi ut tabasco og worchestersauce med en michelada, en meksikansk saus bestående av røyksalt, soyasaus, chili, svart pepper og litt sukker.

Husk skikkelig god is

Til slutt tilsetter vi tomatjuice, litt hot sauce, selleri-bitter og en klype svart pepper. Det hele «rulles» med litt is for å få luft inn i blandingen samtidig som vi avkjøler drikken. Kanten av glasset dypper vi i dehydrert tomatpulver med sellerisalt.

Her kan du se Chris mikse en Bloody Mary

Ettersom dette skal være som et måltid, er det svært viktig å bruke bra is. Har du ikke kvalitets-is tilgjengelig, anbefaler jeg heller å benytte glass som har fått et opphold i fryseren – eller i snøfonna. Det finnes knapt noe verre enn en Bloody Mary som smaker utvannet.

Bare fantasien som stopper deg

Som sagt er det vodka i den originale oppskriften, men prøv gjerne med andre spritsorter. Jeg vet at medlemmer av Bacardi-familien drikker den med rom i juletiden. Videre synes jeg at bruk av tequila og røykpreget sprit som mezcal og Islay-whisky gir et fantastisk særpreg til drinken.

Med en Bloody Mary er det bare fantasien som stopper deg – ingredienser som Dijon-sennep og sweet chili sauce er vanlig i mange barer og kan med fordel brukes. Ta derfor på deg kokkehatten og prøv deg frem til dine egne favoritter.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt  ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender . Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Bloody Mary

Fremgangsmåte

Til denne drinken brukes metoden «throwing» som betyr at du heller væsken fra én shaker til en annen.

Fyll ingrediensene i en shaker med is og hell over i en annen. Gjenta et par ganger.

Fukt kanten av glasset med litt sitronsaft og dypp det i sellerisalt.

Rødvins-shrub lages av 4 deler rødvinseddik til 1 del sukker. Smak til med litt frisk finhakket timian, selleri, sitronskall, sjalottløk, basilikum og svart pepper.

Putt alle ingredienser i en bolle, forsegl den og legg den på kjøl en ukes tid.

Ta den ut, sil bort alt foruten væsken og den er klar til bruk.

Michelada-saus finnes i ulike versjoner. Finn din personlige favoritt på nettet eller i butikken og bruk også krydder du selv liker i din versjon av Bloody Mary.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Sentralen as

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Min Bartender
Visste du at du nå kan legge alle dine gode drinkoppskrifter ut på nettet? I Apéritifs tjeneste; Min Bartender kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme.

Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Er du allerede registrert, logger du deg inn her

Ukens drink som nyhetsbrev:
Hver fredag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen