Klassisk chilensk

Etter å ha vært på det norske markedet i 12-13 år må chilenske viner kunne kalles klassikere. Og ukens vin holder koken som en av de bedre. Uten at hundrelappen må overskrides.
Aase E. Jacobsen
15 August 2001 - 21:59

At Carmen Cabernet Sauvignon 2004 (7059) betyr at du får mye vin for pengene er udiskutabelt. Ingen kompleks vin riktignok men mye god søt bærfrukt, både skogsbær og solbær, rund og middels fyldig, med hint av sjokolade, mint og krydder. Alle aromaene balanseres av bra friskhet. Og finishen er varm og krydret. Akkurat slik mange vil ha en rødvin. Og et godt følge til upretensiøs grillmat eller krydrete kjøttretter. Eller når du ønsker et glass varmende rødvin på terrassen eller i sofakroken.

Og chilenerne er eksperter i å lage slike lett-å-like-viner. Carmen ligger ikke tilbake. Her er det høy grad av profesjonalitet i alle ledd. Siste skudd på stammen til husets brede portefølje er serien Nativa. Foreløpig i to varianter, Cabernet Sauvignon og Chardonnay. Druene kommer fra Carmens egen vingård, Alto Jahuel i Maipo Valley, hvor det eksperimenteres med økologisk dyrkete druer. Stokkene til de aktuelle vinene ble plantet i henholdsvis 1990 og 1970 og det er ikke sprøytet eller benyttet kunstgjødsel siden 1994.

Et spennende prosjekt fra et land hvor stordrift er fristende innen alle typer jordbruk også vindruer. Vinene som kvalitetsmessig ligger et godt stykke over nivået for ukens vin er tilgjengelig i 98-utgaven, f.eks. Nativa Chardonnay 2000 (45422) for den hvite, som er en hyggelig pris. Og det er de absolutt verdt, særlig når det er snakk om et økologisk produkt. Også selve fremstillingen tilfredsstiller kravene til et slikt produkt siden druene får gjære naturlig. Eneste ankepunktet er vel at det er benyttet fat av fransk eik som jo begynner å bli om ikke utrydningstruet så i alle fall sterkt beskattet og det er jo ikke i tråd med en "bærekraftig utvikling".

Men uansett: Stilen for begge vinen er selvsagt veldig Carmensk på reserva-nivå med mørk farge, moden frukt, en del fat og bløte tanniner/syrer. Men et godt alternativ for deg som kjører økolinja.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her