Knallkjøp fra Piemonte Roagna barbera i boks

Dette kan bli din nye favorittboks. Selv holder jeg meg til flasken.
Aase E. Jacobsen
16 September 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

  Roagna er blitt en favoritt blant de mange barolofansene her til lands. Og nå har jammen meg Luca Roagna kastet seg på boksbølgen også. Og det gjør han ikke uventet med æren i behold, for denne boksen smaker virkelig godt.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna (59870) byr på kjøttfulle søte mørke bær, stor mykhet og fin friskhet. En svært anvendelig vin til alt fra hverdagslige behov som pasta, pizza og kylling  til den særegne norske fredagsvinkosen i sofakroken.

Med og uten filter
Barbera d'Asti Selezione Luca Roagna 2011 (59869) er i utgangspunktet samme vin, men oppleves ikke slik siden den har mer av alt, er rikere, mer parfymert og med større dybde. En flott barbera til et vell av anledninger, også en fin lagringskandidat for de neste tre-fire årene.

Forskjellen på de to er filtrering. Flaskeutgaven har altså alt i behold, hvilket forklarer den større stoffligheten. Begge har gjennomgått veldig tradisjonell behandling med gjæring i stål- og sementtank uten bruk av fremmedgjær. Vinen får modne i fem måneder på sement før tapping. Druematerialet kommer fra gode venner av Roagna, venner som vanligvis leverer sine druer til kooperativer innen Asti-området og på den måten ikke får vist sitt potensial på samme måte som mer etablerte aktører .

Nebbiolo er størst
Roagna holder som kjent til i Alba-delen hvor han sammen med faren dyrker til sammen 15 hektar fordelt på en rekke appellasjoner. Hans nytappete, supersaftige og samtidig elegante Roagna Dolcetto d'Alba 2008 (51127) er en drøm til gode retter med torsk eller lyst kjøtt.

Men det er nebbiolo som er Roagnas store drue hvilket demonstreres gjennom Roagna Langhe Rosso 2003 (51128) og ikke minst gjennom fantastiske Roagna Barolo Vigna Rionda 2004 (51126) . Den første deilig allerede nå til blant annet reinsdyr, den andre absolutt noe du bør putte i kjelleren - og du belønnes med en av de virkelig store barolo-opplevelsene .

Roagna liker å servere sine viner med større grad av modning, og noe mer tilgjengelig er derfor Roagna Barbaresco Pajé 2008 (51125) som vil løfte høsten lammemåltider til de store høyder.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?
+

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?

Mer enn en femdel av vinmarksarealet i Alsace er plantet med pinot blanc. Men i regionens hierarki, har druesorten en bunnplassering. Mesteparten av det som dyrkes inngår i den omfattende crémant-produksjonen, men det jobbes med å løfte dens status.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto
Dagens rett

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto

Et festmåltid kan knapt lages enklere enn dagens fristelse med blåskjell.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?
+

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?

Mer enn en femdel av vinmarksarealet i Alsace er plantet med pinot blanc. Men i regionens hierarki, har druesorten en bunnplassering. Mesteparten av det som dyrkes inngår i den omfattende crémant-produksjonen, men det jobbes med å løfte dens status.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her får du omsetning på kyllingrestene
Dagens rett
Grillet kylling med wokgrønnsaker

Her får du omsetning på kyllingrestene

En enkel kyllingrett med masse asiatiske smaker er dagens fristelse som selvsagt også kan lages av annen type kyllingkjøtt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her