Knallkjøp fra Sør-Italia

Knallkjøp fra Sør-Italia

Denne vinen er ikke bare et veldig godt kjøp, den er også laget etter så naturlige prinsipper som mulig.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Cefalicchio Rosso 2010 (98631) er en super vin til pasta, til gryter eller fredagstacoen. I motsetning til mye annen rimelig vin fra Puglia i Sør-Italia er sødmen veldig godt balansert, den er i tillegg leskende og med fin fasthet.

Puglias mest interessante

For 25 kroner mer får du imidlertid en noe mer forseggjort vin, Cefalicchio Romanico Riserva Nero di Troia 2009 (53370) . Mens den rimeligste også har montepulciano i miksen, er Romanico laget utelukkende av druen nero di troia som er kanskje den mest interessante fra denne delen av det sørlige av Italia.

Nero di troia gir denne vinen mer av alt slik at den også kan følge en viltrett, så vel viltgryte som reinsdyrsteik.

Tilhører unntaket

Vi snakker også om lagringsvillige viner. Det er fortsatt noen flasker igjen av  Cefalicchio Totila 2006 (53368) hvor nero di troia har fått selskap av cabernet som må sies å være ganske eksotisk på disse breddegrader. Den har i alle fall ikke noen problemer med å modne. Derfor er det betydelig innslag av søte mørke toner, men også syrlige bær og behagelige tanniner.

Les mer om denne sjeldne fuglen i Puglia

Nero di troia antas å ha kommet til Puglia under antikken, fra Hellas. Men den har altså ikke noe med den gammelgreske byen Troia å gjøre, derimot en by ved samme navn i Puglia. I dag er nero di troia en lite utbredt drue i regionen, knapt 1800 hektar av totalt godt over 100.000 hektar.

Den er ikke så populær blant produsenter av viner beregnet på tidlig konsum siden den er ganske tanninrik og dessuten sentmodnende.

Men så tilhører da også produsenten Cefalicchio unntaket i Puglia som er dominert av store kooperativer som får druer fra en myriade av vinbønder med kanskje bare en hektar hver seg. Cefalicchio driver ikke bare med vin, men er en (stor) bondegård med dyrking av oliven og andre vekster i tillegg til at de driver bed&breakfast-hotell, restaurant, spa og matkurs. Alt de dyrker skjer etter biodynamiske prinsipper.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Cefalicchio Rosso 2011

Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
134,90 kr
Varenummer:
9863101
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Cefalicchio Romanico Nero di Troia 2011

Produsent:
Az. Agr. Cefalicchio
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
5337001
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Cefalicchio Totila 2006

Produsent:
Az. Agr. Cefalicchio
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
139,60 kr
Varenummer:
5336801
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen