Knallkjøp x 2

Denne franske rødvinen som finnes i alle polutsalg er en oversett perle. Veldig god kvalitet til en liten pris. Dessuten finnes den i en tidsriktig rosa utgave.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Hvert år lanseres ca 500 nye viner i polets basisliste. Veldig mange av disse får et kort liv i hyllene. Atter andre lever, om enn et ganske så anonymt liv, på at de ble lansert som en del av et såkalt fokusområde. Men når ett år er gått, som er måleperioden for suksess, er alt glemt. Slik blir det kanskje også for franske Ch. Flotis Cuvée Elles 2007 (80031) som kom sammen med en stor mengde andre viner fra det ganske så vidstrakte området Sørvest-Frankrike sist høst.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mineralsk og særpreget
Men før den forsvinner ut i det store intet (les: bestillingslista), bør den absolutt ikke forbli uprøvd. Spesielt fordi den har helt andre egenskaper å by på sammenlignet med andre viner i sitt prissjikt. Og etter å ha roet seg et halvt år i flaske siden lanseringen, har den slipt av sine aller røffeste kanter, men byr fortsatt på mye særpreg.

Den er nemlig ganske så mineralsk, med innslag av så vel stall som blomster og urter. Gode syrer og fine men faste tanniner sørger for et godt potensial som matvin. Selv om den funker bra til enklere grillmat, gjør den seg enda bedre sammen med en god kjøttgryte eller ovnsstekt kjøtt .

Tre damer
Den lave prisen til tross, så er denne vinen altså så langt unna masseprodusert vin fra sør som du kan komme. På alle måter. Den kommer fra et bortgjemt område som heter Fronton som ligger rett nord for Toulouse og er laget av tre damer. Derav navnet Cuvée Elles. Cathy, Katia og Myriam som alle er av vinbondefamilie med lange røtter i Fronton, kjøpte i 2004 en gammel eiendom, Ch. Flotis.

De 28 hektarene dyrkes etter såkalte bærekraftige prinsipper. Og i vinkjelleren er det samme regime som hersker. Vinene får "lage seg selv" og de verken klares eller filtreres for å beholde maksimalt med karakter.

Blomster og syrlige bær
Fronton er kjent for lokale druer som negrette i tillegg til "lånedruer" fra både øst (syrah) og vest (cabernet). Negrette finnes omtrent bare rundt Toulouse og antas å ha kommet dit ved hjelp av korsfarere på vei fra Kypros.

Hvis den røde blir for rustikk, men du fortsatt er nysgjerrig på negrettedruen, finnes det en rosa utgave, Elles Rosé 2008 (57757) , som viser frem druens preg av blomster og syrlige bær i enda større grad. En superfrisk vin som er perfekt for den forestående sesongen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ch. Flotis Cuvée Elles 2007

Produsent:
SCEA Domaine de Flotis
Utvalg:
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Fronton
Pris:
104,10 kr
Varenummer:
8003101
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Elles Rosé 2008

Produsent:
Ch. Flotis
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Sørvest
Pris:
105,00 kr
Varenummer:
5775701
84 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen