Kokkelandslaget klar for OL

Med gull i blikket er det norske kokkelandslaget på vei til bransjens OL i Erfurt i Tyskland. På pressekonferansen onsdag fortalte det ti mann sterke laget om forventningspress og detaljerte forberedelser.
Redaksjonen
18 Oktober 2000 - 02:00

- Vi er meget fornøyde med resultatene på de siste generalprøvene. Vi har justert en del underveis, men regner med å ta siste finpuss i Erfurt, sa manager Harald Osa.
 
Osa fortalte om en hektisk sluttspurt der kokkene har jobbet døgnet rundt.
 
- De siste årenes gode resultater viser at vi har en reell sjanse å ta OL-gull. Det hadde vært gøy å slå sølvet fra 1996, sier manageren til Newswire.
 
Lastebil med mat
Ved avreise til Tyskland har laget med seg blant annet 25 kilo gelatin, sjokolade, trøffel, norske meierivarer, kasseroller, visper, eddik, krydder og to kjøleskap.
 
- Vi fyller en hel lastebil med råvarer og materiale. God planlegging og nøye forberedelser kan være utslagsgivende når marginene er små. Vi har leid eget kjøkken på SAS-hotellet i Erfurt slik at forholdene skal være best mulige, sier Osa.
 
Landslaget regner også med et par turer til Berlin, 25 mil unna, for å få tak i førsteklasses råvarer.
 
600 nordmenn
Søndag går startskuddet for drøyt 30 lag fra hele verden, og torsdag 26. oktober blir det sammenlagte resultatet kunngjort. De største konkurrentene til det norske laget er Sveits, Singapore, Sør-Afrika og Sverige.
 
- Norge konkurrerer i varmmat på mandag og kald mat på onsdag, noe vi er veldig fornøyd med. Varmmat er vårt sterkeste kort og i de siste konkurransene har vi nådd helt til topps. Det hjelper på selvfølelsen, sier lagkaptein Jørn Lie som håper på god støtte fra de omlag 600 nordmenn som er tilstede.
 
Oppgaven er å en lage treretters middag til 110 personer i løpet av fem timer. Menyen består av Kamchatkakrabbe med blomkåk og varm tomatgelé, rosmarinstekt kalvefilet med braissert rødkål, steinsopp og mandelpoteter, og hvit sjokolade og lime chiboust til dessert.
 
- Vi har vært heldige med vår gruppe. USA og Island er sterke lag, mens Romania, Russland og Tsjekkia er enklere motstandere, sier Lie.
 
Ekstrahjelp i kake
Parallelt med varmmat konkurransen må laget forberede onsdagens presentasjon av kaldmat.
 
- Vi vet at vi stiller noe svakere i kaldmat, men hvis alle ti kokkene har en god dag kan alt skje. Dessuten har vi vært så heldige at vi har fått med oss forsterkninger på konditorsiden, sier landslagskapteinen.
 
Både Rune Kristian Elnan fra ungdomslandslaget, og tidligere medlem av kokkelandslaget Nina Sjøen, er kalt inn som ekstrahjelp på søtsaker. Og dette kan komme godt med når lagene skal fylle og dekorere et 14 kvadratmeter stort bord.
 
- Vi skal blant annet lage en seksrettes meny, flere store anretningsfat, tapas, desserter, petit-four og en stor show-piece i sjokolade eller karamell, sier Lie.
 
Dommerne stiller store krav til smak, utseende, farger, kunstferdighet og konsistens. Det norske bordet skal pyntes i jordfarger med fliser, blader, norsk sten og sildrende vann.

 
 
Kokkelandslaget med forsterkninger klare for gullkampen i Erfurt.

 
(Newswire)
Foto: Øyunn Syrstad Høydal, Newswire.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her