Kokkene tok sølv sammenlagt

Jubelen ville ingen ende ta da det norske Kokkelandslaget torsdag kokket seg frem til en andreplass sammenlagt i Culinary World Cup. Nordmennene lå bare få poeng bak vinnerlaget fra Singapore.
Redaksjonen
12 Oktober 1998 - 23:07

Landslaget selv var overbevist om at Norge var ute av dansen etter kaldmat-konkurransen.- Dette var en stor, stor overraskelse. Følelsen kan nesten ikke beskrives!, jubler en lettandpusten lagleder Harald Osa på telefon fra Luxembourg. Lørdag tok de gull i varmretter,men de gjorde det ikke like godt i kaldmat-konkurransen som ble avsluttet tirsdag.
 
- Vi var rett og slett litt deppa etter kaldmat-konkurransen. Vi visste vi hadde gjort en goddel tekniske feil, og rakk heller ikke å levere i tide. Da var vi sikre på at medaljetogetsammenlagt hadde gått for vår del. Vi gikk til og med så langt som å gratulere svenskenemed å ha slått oss på forhånd, sier Osa. Svenskene endte til slutt på en fjerde plasssammenlagt. Sveits, som slo Norge med knapp margin sist OL, stakk av med tredjeplassen.
 
- Det er alltid en viss ekstra spenning mellom det norske og det svenske landslaget. Dethadde vært forsmedelig å bli slått av Söta bror, sier Osa, som likevel er glad forfjerdeplassen på svenskenes vegne.
 

Deler av det norske kokkelandslaget 1998-2000: F.v. Charles Tjessem, Sven Erik Renaa, Espen Vesterdal Larsen, Terje Ness, Kristoffer Hovland, Jørn Lie, Morten Schakenda. Foto Bengt Wilson
 
Det var det norske lagets innsats i varmretter som til syvende og sist sikret det norske lageten plass på pallen. Poengsummen i varmmat-konkurransen var så høy at dommerne kunne tilgi enkelte tekniske tabber på den kalde buffeten.
 
- Vinnerlaget fra Singapore lå ikke langt foran det norske laget sammenlagt. Marginene var små, og det lover svært godt foran OL i Berlin i år 2000, sier manager Bengt Wilson, som innrømmer at klumpen i halsen meldte seg da dommerne utropte Norge til sølvvinner.
 
- Det er fantastisk at et så ungt lag med mange nye medlemmer gjør det så godt i sin førsteinternasjonale konkurranse. Vi vet også at vi kan gjøre det bedre enn hva vi presterte under kaldmat-konkurransen tirsdag, sier Wilson.
 
- Maten var det ingenting galt med. Det var den tekniske gjennomførelsen, ikke minst at vi leverte for sent, som ga trekk i poengsummen. Bordet i seg selv var lekkert og skilte seg klart ut fra de andre lagenes buffeter, sier Wilson.
 
Den norske buffeten var dandert på en plate av plexiglass, der boblende søyler av vann utgjorde blikkfanget. Arkitekt Tor Heiersted hadde blant annet brukt naturstein som dekor. Maten lå på enkle, hvite tallerkener med detaljer i sort og gull.
 
- Frem til Olympiaden skal vi jobbe med de tekniske detaljene. Da er ambisjonen å gå helt til topps. Men akkurat nå skal vi bare skåle i champagne, slår Wilson fast.
NW
12.11.98
 
Deler av det norske kokkelandslaget 1998-2000: F.v. Charles Tjessem,
Sven Erik Renaa, Espen Vesterdal Larsen, Terje Ness, Kristoffer
Hovland, Jørn Lie, Morten Schakenda. Foto Bengt Wilson
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her