Kongeosten er Norges beste ost
Foto: (Gutta på Haugen)

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.
19 September 2025 - 23:06

Kongeost er en fastost av typen Gruyère, laget av økologisk, upasteurisert kumelk, grottemodnet i 12 måneder. En ost det er vel verd å lete etter. Gutta på Haugen er én av distributørene.

Kongeosten ble best av 304 norske melkeprodukter som deltok i NM for ost 2025, og ble valgt ut av en superjury blant de 10 beste av de i alt 48 ostene som fikk nok poeng til en gullmedalje.

- Nivået på årets oster har vært ekstremt høyt, sier juryleder Svein Erik Backlund. - Jeg vil påstå at alle de 17 ostene som gikk videre til finalen ville kunne gjort det sterkt også i VM-sammenheng. Kongeosten er en helt fantastisk verdig vinner med lang, deilig ettersmak og klare smaksnoter.

Se alle resultatene her

De 10 beste ostene i landet er altså Kongeost fra Hitra Gårdsmat, Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri, Rød ku fra Thorbjørnrud Ysteri - Kjekshus Gård, Blåtimen fra Skimakern og budeia, Sæterpultost fra Braskerudsætra, Kvit Undredal, vellagra fra Undredal Stølsysteri, Økologisk Gouda ost, mellomlagra fra Almgard Is, Fjellmann lagra fra Krogedal gårdsdrift, Hvit Geitost, vellagret fra Ystelyst Håndverksysteri og Kandalsost fra Kandal Ysteri og Gardsmat som er den eneste brune geitosten blant oppskårerne.

NM i ost inkluderer også andre melkeprodukter som smør og rømme. Lega fikk gull for begge sine av geitemelk. Mens Flatdal meieri fikk gull for sitt Seljordsmør fra Kråkeroe-staulen og sin knåost som er en lokal ostetradisjon i samme kategori som pultost, men med en kremet tekstur og laget av upasteurisert kumelk.

I alt 77 produsenter fra hele landet deltok i årets NM som er det største noensinne. Men det er likevel bare en drøy tredel av potensialet, for det er hele 200 osteprodusenter og meierier som lager mer enn 500 forskjellige oster, basert på lokal og norsk melk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her