Kongeost er en fastost av typen Gruyère, laget av økologisk, upasteurisert kumelk, grottemodnet i 12 måneder. En ost det er vel verd å lete etter. Gutta på Haugen er én av distributørene.
Kongeosten ble best av 304 norske melkeprodukter som deltok i NM for ost 2025, og ble valgt ut av en superjury blant de 10 beste av de i alt 48 ostene som fikk nok poeng til en gullmedalje.
- Nivået på årets oster har vært ekstremt høyt, sier juryleder Svein Erik Backlund. - Jeg vil påstå at alle de 17 ostene som gikk videre til finalen ville kunne gjort det sterkt også i VM-sammenheng. Kongeosten er en helt fantastisk verdig vinner med lang, deilig ettersmak og klare smaksnoter.
De 10 beste ostene i landet er altså Kongeost fra Hitra Gårdsmat, Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri, Rød ku fra Thorbjørnrud Ysteri - Kjekshus Gård, Blåtimen fra Skimakern og budeia, Sæterpultost fra Braskerudsætra, Kvit Undredal, vellagra fra Undredal Stølsysteri, Økologisk Gouda ost, mellomlagra fra Almgard Is, Fjellmann lagra fra Krogedal gårdsdrift, Hvit Geitost, vellagret fra Ystelyst Håndverksysteri og Kandalsost fra Kandal Ysteri og Gardsmat som er den eneste brune geitosten blant oppskårerne.
NM i ost inkluderer også andre melkeprodukter som smør og rømme. Lega fikk gull for begge sine av geitemelk. Mens Flatdal meieri fikk gull for sitt Seljordsmør fra Kråkeroe-staulen og sin knåost som er en lokal ostetradisjon i samme kategori som pultost, men med en kremet tekstur og laget av upasteurisert kumelk.
I alt 77 produsenter fra hele landet deltok i årets NM som er det største noensinne. Men det er likevel bare en drøy tredel av potensialet, for det er hele 200 osteprodusenter og meierier som lager mer enn 500 forskjellige oster, basert på lokal og norsk melk.