Kongeosten er Norges beste ost
Foto: (Gutta på Haugen)

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.
19 September 2025 - 23:06

Kongeost er en fastost av typen Gruyère, laget av økologisk, upasteurisert kumelk, grottemodnet i 12 måneder. En ost det er vel verd å lete etter. Gutta på Haugen er én av distributørene.

Kongeosten ble best av 304 norske melkeprodukter som deltok i NM for ost 2025, og ble valgt ut av en superjury blant de 10 beste av de i alt 48 ostene som fikk nok poeng til en gullmedalje.

- Nivået på årets oster har vært ekstremt høyt, sier juryleder Svein Erik Backlund. - Jeg vil påstå at alle de 17 ostene som gikk videre til finalen ville kunne gjort det sterkt også i VM-sammenheng. Kongeosten er en helt fantastisk verdig vinner med lang, deilig ettersmak og klare smaksnoter.

Se alle resultatene her

De 10 beste ostene i landet er altså Kongeost fra Hitra Gårdsmat, Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri, Rød ku fra Thorbjørnrud Ysteri - Kjekshus Gård, Blåtimen fra Skimakern og budeia, Sæterpultost fra Braskerudsætra, Kvit Undredal, vellagra fra Undredal Stølsysteri, Økologisk Gouda ost, mellomlagra fra Almgard Is, Fjellmann lagra fra Krogedal gårdsdrift, Hvit Geitost, vellagret fra Ystelyst Håndverksysteri og Kandalsost fra Kandal Ysteri og Gardsmat som er den eneste brune geitosten blant oppskårerne.

NM i ost inkluderer også andre melkeprodukter som smør og rømme. Lega fikk gull for begge sine av geitemelk. Mens Flatdal meieri fikk gull for sitt Seljordsmør fra Kråkeroe-staulen og sin knåost som er en lokal ostetradisjon i samme kategori som pultost, men med en kremet tekstur og laget av upasteurisert kumelk.

I alt 77 produsenter fra hele landet deltok i årets NM som er det største noensinne. Men det er likevel bare en drøy tredel av potensialet, for det er hele 200 osteprodusenter og meierier som lager mer enn 500 forskjellige oster, basert på lokal og norsk melk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her