Godbiter i pollisten
Gir mer for pengene enn både Burgund og Châteauneuf-du-pape

Gir mer for pengene enn både Burgund og Châteauneuf-du-pape

Viner fra de kjølige delene av Languedoc hevder seg veldig godt i konkurransen med både Burgund og Rhône.
Aase E. Jacobsen
29 August 2015 - 18:39

Druematerialet til Les Vignes Oubliees 2012 heter riktignok noe annet enn pinot noir, men vinstilen er så elegant og kompleks at den har flere likhetstrekk med røde burgundere i et helt annet prisleie. Den parfymerte kjøttaktige karakteren minner om viner fra Morey St. Denis, en ikke ueffen leverandør av høstlige burgundere. Men denne godbiten koster halvparten.

Denne ukes godbit har modnet 10 måneder i fat etter gjæring med naturgjær i ståltanker.

 

Den har rent druemessig større fellestrekk med viner fra sørlige Rhône, særlig châteauneuf-du-pape, og de mer elegante utgavene. I begge vintypene er grenache hoveddrue, i tillegg har vår vin syrah og carignan. Men druene kommer fra en annet type terroir enn i Sør-Rhône hvor vinstokkene ser ut som om de er plantet i en steinrøys.

I den øvre delen av Languedoc, bedre kjent som Terrasses du Larzac, og mer spesifikt i underområdet Saint-Privat, er det skifer- og sandjordsmonn som dominerer. Dette kan med rette kalles Languedoc grand cru selv om det ikke er en offisiell benevnelse.

Sandjorden sørger for en delikat stil. Mens skifer har på samme måte som rullesteinene, en ekstra god evne til å magasinere solvarmen og gi druer med mye kraft.

Denne produsenten er helt i kvalitetstoppen av Languedoc

Man skulle tro at det ikke var nødvendig i et så solbakt landskap som Languedoc, men faktisk kommer dette godt med all den tid klimaet her i høyden er langt luftigere og kjøligere enn lengre ned mot Middelhavet.

Jean-Baptiste Granier er mannen bak denne godbiten som han har valgt å kalle «de glemte vinmarkene». Årsaken er at denne delen av Languedoc var på vei til å dø ut rent vinmessig siden det ikke lenger var økonomisk forsvarlig å dyrke druer her for å levere til kooperativet. Utbyttet er naturlig lavt for godt voksne vinplanter basert på gammelt plantemateriale, og i kombinasjon med et naturlig jordbruk, har han også kunnet ta opp igjen opprinnelige vinmakingsteknikker som spontangjæring.

Jean-Baptiste Granier.

 

Det endelige kicket til å gå løs på dette prosjektet med å overtale fire vinbønder til å forlate kooperativ-tankegangen fikk den da nyutdannete vinmakeren gjennom samarbeidet med Languedoc-legenden Olivier Jullien. Denne var lenge en ensom fugl i å forsvare naturlige metoder i en region som har vært storforbruker av sprøytemidler i flere tiår. Prosjektet Les Vignes Oubliees ble en realitet først i 2009. De siste to årgangene har Jean-Baptiste hatt ansvaret alene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her