Gir mer for pengene enn både Burgund og Châteauneuf-du-pape

Gir mer for pengene enn både Burgund og Châteauneuf-du-pape

Viner fra de kjølige delene av Languedoc hevder seg veldig godt i konkurransen med både Burgund og Rhône.

Druematerialet til Les Vignes Oubliees 2012 heter riktignok noe annet enn pinot noir, men vinstilen er så elegant og kompleks at den har flere likhetstrekk med røde burgundere i et helt annet prisleie. Den parfymerte kjøttaktige karakteren minner om viner fra Morey St. Denis, en ikke ueffen leverandør av høstlige burgundere. Men denne godbiten koster halvparten.

Denne ukes godbit har modnet 10 måneder i fat etter gjæring med naturgjær i ståltanker.
Denne ukes godbit har modnet 10 måneder i fat etter gjæring med naturgjær i ståltanker.

 

Den har rent druemessig større fellestrekk med viner fra sørlige Rhône, særlig châteauneuf-du-pape, og de mer elegante utgavene. I begge vintypene er grenache hoveddrue, i tillegg har vår vin syrah og carignan. Men druene kommer fra en annet type terroir enn i Sør-Rhône hvor vinstokkene ser ut som om de er plantet i en steinrøys.

I den øvre delen av Languedoc, bedre kjent som Terrasses du Larzac, og mer spesifikt i underområdet Saint-Privat, er det skifer- og sandjordsmonn som dominerer. Dette kan med rette kalles Languedoc grand cru selv om det ikke er en offisiell benevnelse.

Sandjorden sørger for en delikat stil. Mens skifer har på samme måte som rullesteinene, en ekstra god evne til å magasinere solvarmen og gi druer med mye kraft.

Denne produsenten er helt i kvalitetstoppen av Languedoc

Man skulle tro at det ikke var nødvendig i et så solbakt landskap som Languedoc, men faktisk kommer dette godt med all den tid klimaet her i høyden er langt luftigere og kjøligere enn lengre ned mot Middelhavet.

Jean-Baptiste Granier er mannen bak denne godbiten som han har valgt å kalle «de glemte vinmarkene». Årsaken er at denne delen av Languedoc var på vei til å dø ut rent vinmessig siden det ikke lenger var økonomisk forsvarlig å dyrke druer her for å levere til kooperativet. Utbyttet er naturlig lavt for godt voksne vinplanter basert på gammelt plantemateriale, og i kombinasjon med et naturlig jordbruk, har han også kunnet ta opp igjen opprinnelige vinmakingsteknikker som spontangjæring.

Jean-Baptiste Granier.
Jean-Baptiste Granier.

 

Det endelige kicket til å gå løs på dette prosjektet med å overtale fire vinbønder til å forlate kooperativ-tankegangen fikk den da nyutdannete vinmakeren gjennom samarbeidet med Languedoc-legenden Olivier Jullien. Denne var lenge en ensom fugl i å forsvare naturlige metoder i en region som har vært storforbruker av sprøytemidler i flere tiår. Prosjektet Les Vignes Oubliees ble en realitet først i 2009. De siste to årgangene har Jean-Baptiste hatt ansvaret alene.

Les Vignes Oubliees 2012

Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
9229201
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen