Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Kraftkar til lavpris

En så smakskraftig vin til under hundre kroner som den vi anbefaler denne uken, skal du lete lenge etter. Dessuten er den som skapt for måltidet, men da må du nok stille opp med noe annet enn kylling og pasta.
Aase E. Jacobsen
28 Mars 2003 - 14:20

Når du får Ch. Pagès 2000 (20027) i glasset, er det umulig å gjette at den ikke koster mer enn 96 kroner.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Fargen er tett og mørk. Duften er ung men svært lovende med mye mørke bær, særlig fra skogen, og fat. I munnen sitter den svært godt med god fruktighet og gode syrer og faste tanniner. Den har masser å gå på for de neste 3-4 årene, minst, for tannat er svært lagringsdyktig og særlig fra en god årgang som 2000. Så her er det bare å fylle opp kjelleren.

Men Ch. Pagès er ikke en vin for de som er vant til å slurpe lunken rødvin i sofakroken. Denne trenger nemlig mat, og solid mat. Gjerne en saftig entrecôte med god fettmarmorering eller en T-ben steik. Eller hvorfor ikke gjøre som i vinens hjemstedsregion, servere den til and enten i form av et saftig andebryst eller andeconfit.

Ch. Pagès kommer nemlig fra det lille vinområdet Côtes de Saint-Mont i Gascogne, Frankrikes sørvestre hjørne. Tross nærheten til Bordeaux er det druen tannat som regjerer her. Bordeauxdruene cabernet sauvignon og merlot spiller annenfiolin. Og det er tannat som er ansvarlig for den meget gode strukturen i denne vinen, altså syrene og tanninene samt den mørke fargen (med hjelp av cabernet og den lokale pinenc). Men den gir også god frukt i hendene på en samvittighetsfull produsent. Ch. Pagès er laget av et kooperativ, og et av de mest ambisiøse i Frankrike, nemlig Plaimont som er største aktør innen Côtes de Saint-Mont.

Appellasjonen dekker 49 kommuner i Gers-fylket og henter navnet sitt fra klosteret fra 1050 med samme navn. Munkene har mye av æren for vedlikeholdet av den lange tradisjonen med vinproduksjon i området som går så langt tilbake som 2400 år hvilket betyr at dette er et av de aller eldste vinområdene i Frankrike hvor det fortsatt dyrkes druer.

Det er synd at vi ikke har tilgang på Plaimonts brede utvalg av gode rødviner som Ch. Pagès er en flott representant for. Plaimont forbindes nemlig her til lands først og fremst med deres to hvite Côtes de Gascogne i det rimelige prissjikt, Plaimont Côtes de Gascogne 2001 (12009) og Colombelle 2013 (14245). Selv om de er vellagede viner for sin kategori, de hvite Gascogne-vinene skal være friske og fruktige på den lette siden, er de en stor kontrast til de røde. Les Hauts de Bergelle er laveste trinn på skalaen av Côtes de Saint-Mont-viner, og er best egnet til å drikkes i løpet et til to år. Chateau de Sabazan er en svært spennende vin som er i kvalitetssjiktet over ukens vin. Monastere de Saint-Mont er deres toppvin men ikke nødvendigvis bedre enn Sabazan, men mykere og mer utviklet.  Dessuten lager Plaimont hederlige rødviner fra nabo-appellasjonen Madiran som er det aller beste området for tannat.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her