Kun plast til vin - et korka valg?

Den amerikanske vinprodusenten Clos de Bois har nylig annonsert at de nå går over til plastkorker for samtlige av sine viner i Classic-serien. Dette som et resultat av inngående studier og forsøk gjennom de siste to år - og 7 millioner flasker med plastpropp.

Kunder av kvalitetsviner fra den ikke ubetydelige produsenten fra California har i løpet av denne testperioden vært svært så fortrolige til omleggingen. Clos de Bois utførte forsøket med sin Sonoma County Classic-serie, som ene og alene er basert på enkeltdrueviner. Det dreier seg om deres Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Noir og Zinfandel. Svært få henvendelser med tegn til usikkerhet omkring skiftet har ankommet produsenten i følge Sarah Diston fra nettavisen just-drinks.com.

Korket vin
Vinbransjens største problem relaterer seg til naturkorken. Årsaken til korket vin er som regel kjemisk betinget. Tri- og tetrakloranisol kan oppstå i samband med bleking og sterilisering av kork, der klor benyttes i utstrakt grad. Kloring er i seg selv ikke negativt, men dersom korken er av dårligere kvalitet, vil enkelte korker gi vinen en ødeleggende bismak de fleste av oss har erfart nå og da.

Den kjente portugisiske vinmakeren José Neiva utviklet en egen metode for sterilisering av kork, der ozon ble benyttet. Resultatene var oppsiksvekkende, og han benytter nå dette prinsippet på produksjonen av korker til sine egne viner.

Andre liknende smaksfeil på vin blir ofte feilaktig konstatert som korkfeil, og skyldes da som regel urene fat til lagring. I svært mange tilfeller er sørgelig nok korken det dyreste elementet vinprodusenten må forholde seg til. Omlag 3-5 kroner er prisen for denne naturens hittil regjerende preserverer.

Forsøkene for Clos de Bois er altså så langt vellykkede, men enn så lenge står de langtidsmessige potensielle lagringsproblemer ubesvart. Produsenten ser imidlertid svært optimistisk på også dette da intet i erfaringsgrunnlaget hittil gir noen grunn til uro på dette felt.

Meningsmåling
Hva mener så du som forbruker? Er syntetisk kork positivt eller negativt - eller spiller det ingen rolle? I seksjonen Apéritifs meningsmåling kan du avgi din mening omkring hvorvidt plastkork til vin er fortreffelig eller ei. Resultatet av stemmeavgivningen, inkludert din, får du straks du har gitt oss din mening.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen