Kutt-kok-mos

Apéritif slår et slag for vintergrønnsaker og gamle røtter til suppebruk! Vi tilbyr tre gode, rimelige og ikke minst magre supper som er verd å prøve. Bruk fantasien og dine favorittgrønnsaker i tillegg.

Apéritif slår et slag for vintergrønnsaker og gamle røtter til suppebruk! Vi tilbyr tre gode, rimelige og ikke minst magre supper som er verd å prøve.  Bruk fantasien og dine favorittgrønnsaker i tillegg.

Poteter og løk bør inngå i alle varianter. Poter er med å jevne suppen, løk er med på å sette en ekstra smak. Fremgangsmåten er enkel: Grønnsaker og poteter kuttes i grove biter og kokes møre i en god buljong. Har du en stavmikser er denne godt egnet til å mose suppen med. En foodprosessor eller en kjøkkenmaskin kan også gjøre nytten. Det tar ikke mer enn ca 15 minutter å tilberede slike supper! Den passer like godt til forrett som til en enkel hovedrett. Lykke til!

Brokkolisuppe
1 pk frisk brokkoli (250 gr)
3 stk poteter
1 stk løk
0,8 l hønsekraft
2 dl melk
salt og pepper
2 egg

Vask brokkolien, skrell potetene og rens løken. Del grønnsakene i grove biter. Bruk også stilken på brokkolien. Kok grønnsakene så vidt møre i kraft og melk. Ta vare på noen små hele buketter før suppen moses med stavmikser eller en kjøkkenmaskin. Kok suppen opp igjen. Tilsett mer kraft hvis suppen blir for tykk. Tilsett brokkolibitene og server gjerne med et halvt kokt egg.

Gulrotsuppe

3 stk gulrot
3 stk poteter
1 stk løk
0,8 l hønsekraft
2 dl melk
salt og pepper
finhakket kjørvel
 
Skrell gulrøttene og potetene. Rens løken. Del alt i grove biter og kok grønnsakene så vidt møre i kraft og melk. Mos med en stavmikser eller en kjøkkenmaskin. Tilsett gjerne litt grovrevet gulrot og kok suppen opp igjen. Ha i mer kraft hvis suppen blir for tykk. Server gjerne med finhakket kjørvel eller persille.

Rødbetsuppe
1 stk (2-300 gr) rødbet
3 stk poteter
1 stk løk
0,8 l hønsekraft
2 dl melk
1 ts rødvinsedikk
salt og pepper
 
Skrell rødbeten, bruk gjerne plastikkhansker - rødbeter setter fort farge! Skrell potetene og rens løken. Del grønnsakene i grove biter. Kok de så vidt møre i kraft og melk. Mos med stavmikser, kjøkkenmaskin eller en miksmaster. Kok suppen opp igjen. Smak til med rødvinsedikk hvis man ønsker litt syrligere smak. Server gjerne med en liten skje med lettrømme og litt grovmalt pepper.
 
Kilde Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Foto: Astrid Hals

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen