Kylling i det fri

Med grillet kylling, et lite utvalg frukt og grønnsaker og et par gode, hjemmelagde sauser og kanskje en flaske vin, har du full pakke til et herlig måltid. Et måltid du absolutt kan nyte i det fri.

Når du skal nyte piknikkurvens innhold ute i det fri, lønner det seg å satse på én hvit og én rød vin, for å forenkle logistikken. Og når vinen skal fraktes, bør den være av det slaget som tåler det, altså robust og ukomplisert. Dessuten har vi valgt ut to viner som kan stå opp mot alle fruktingrediensene: Remy Pannier Chenin kr 69,80 (varenr. 13701) har ørlite restsødme som gjør den utmerket til litt spicy mat. En rød variant som er saftig og bløt og kan serveres lett avkjølt er Beau Chene Grenache 1998 kr 70,80 (varenr. 13701) eller den deilige sommervinen Portada 1999 (varenr. 31933, bestilling) til kr 84,90 som gjør hvitvin overflødig.
Ikke bruk mye tid på å skjære alt smått opp, men grovdel eller behold råvarene hele. Da holder de seg lengre friske og er som en flott dekorasjon på bordet eller piknikduken. Så kan hver enkelt plukke ingredienser til sin egen tallerken.
 
Grillkylling i det grønne
Ferdig grillet kylling, beregn ca en halv kylling til hver person. Del grillkyllingene i serveringsstykker og legg dem på et fat eller rett på fjelen.
Lag et stort fat med forskjellige salater, som f eks ruccolasalat, lollo rosso, isbergsalat og brønnkarse. Skyll salaten godt og riv den i passe biter.
Legg frukt og grønt grovdelt i skåler, som f eks klasetomater, reddiker, sukkererter, fennikel skåret i tynne skiver, vårløk, agurk, oliven, mango, ananas, jordbær, papaya, kiwi, pasjonsfrukt og melon.

 
Peanøttsaus:
1 dl salte peanøtter
1/2 liten rødløk
1 båt hvitløk
1 ts karri
1 ts revet sitronskall
1 ss soyaolje
2 dl naturell yoghurt
2 ts sitronsaft
1 ts honning
2 tomater
salt og pepper
 
Hakk peanøtter, rødløk og hvitløk. Fres det med karri og sitronskall i smør eller olje. Tilsett yoghurt, sitronsaft, honning og en hakket tomat. Kok i et par minutter. Smak til med salt og pepper og pynt med en hakket tomat.
 
Fruktsaus:
1 mango
1 dl majones
1 dl lettrømme
salt og pepper
 
Skrell og hakk halvparten av frukten i biter, resten i skiver til pynt. Bland rømme og majones og ha i frukten. Smak til med salt og pepper. Pynt med mangoskiver.
 
Dressing:
1 dl olivenolje
3 ss sherryeddik
salt og pepper
Urtesaus:
1 beger lettrømme
1 lite beger naturell yoghurt
2 ss hakket kruspersille, gressløk, kjørvel og dill
1 båt hvitløk
noen skiver blåmuggost
 
Bland rømme og yoghurt og ha i finhakkede urter og presset hvitløk. Legg noen skiver blåmuggost på toppen.
 
Grillet kylling med pistasjesaus

2-3 personer
1 grillet kylling
Pistasjesaus:
1 beger crème fraîche
1 lite beger yoghurt naturell
1 dl matfløte
1 dl skrelte pistasjenøtter
ca 4 ss hakket koriander eller kjørvel
litt sukker
 
Ha alt i en hurtigmikser og kjør til en glatt saus. Sett sausen kjølig. Serveres iskald.
 
Tilbehør:
3 ringer fersk eller hermetisk ananas
4 ss kokosmasse
smør til steking
kuler av nettmelon eller cantaloupemelon
reker
salat
 
Tørk ananasskivene på et papirhåndkle og vend dem deretter i kokos. Stek ananasen i litt smør på middels varme til den er gyllen på farge. Del kyllingen i serveringstykker. Fjern ben fra bryststykket og skjær det i skiver. Anrett kyllingen med stekt ananas og pistasjesaus. Pynt med melonkuler, reker og salat. Serveres med ris eller ferskt brød til.
 
Rispanne med kylling og pepperoni
3-4 porsjoner
1 grillet kylling
1 hakket løk
1 hakket rød paprika
1/2 hakket squash
1/2 dl hakket stilkselleri
1 pk pepperoni pølse, ca 100 g
2 ss olje
1 boks hakkede tomater
1 ss hermetisk grønn chili (jalapeño)
4 dl hønsebuljong
2 båter hvitløk
2 dl ris (ikke jasminris)
3 dråper tabasco
litt kajennepepper
salt etter smak
1/2 kg reker med skall
evt. litt finhakket persille
 
Fres løk, paprika, squash, selleri og pølse delt i biter i olje i en panne. Hell over tomater, chili, buljong, presset hvitløk og ris. Sett på lokk og la det koke til risen er ferdig. Ha i grillet kylling skåret i mindre biter og smak til med krydder. Skrell rekene og ha dem i til slutt, de skal bare bli varme. Dryss over persille. Server ferskt brød til.
 
Lettvint kyllingform
2-3 porsjoner
1 grillet kylling
Saus:
1 pose sjampinjong og brokkoli suppe
4 dl vann
1 beger crème fraîche
1-2 ts grønn karripasta
eller chilipasta (sambal oelek)
150 g frisk sjampinjong
persilledryss
litt potetchips
 
Sett stekeovnen på 200 °C. Del kyllingen i serveringstykker og legg dem over i en ildfast form. Ha suppeposen i en kjele og tilsett vann, crème fraîche og krydder. Stek sjampinjongen og ha den i sausen. Hell sausen over kyllingen og stek den i ovnen ca 20 minutter. Server kyllingform med ris og salat. Knus potetchips og dryss over rett før servering.
 
Kylling i vannbakkelsbrød
1 grillet kylling
salatblader
Vannbakkels:
1 1/4 dl vann
75 g smør
1 1/4 dl hvetemel
2 egg
1/4 ts salt
 
Kok opp vann og smør i en kjele. Dryss i mel og rør godt. Ta kjelen til side og tilsett ett og ett egg. Røren skal være så tykk at den holder formen. Bre deigen ut på et bakepapir til avlange brød og stek dem i ovn ved 200 °C på nederste rille ca 15-20 minutter. Avkjøl. Del brødet i to og legg salatblader på bunnen. Fordel over eggesalaten, og biter av grillet kylling. Legg på toppen av brødet.
 
Eggesalat:
6 hardkokte egg
1 dl majones
1 dl crème fraîche eller rømme
2 ss sennep
3 ss hakket purre eller vårløk
salt og pepper
 
Hardkok eggene og del dem med en eggedeler først i skiver og deretter i biter. Bland sammen de andre ingrediensene og vend inn eggebitene. Smak til med salt og pepper.
 
Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Fotograf: Alf Börjesson.
30.05.99

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen