Her finner du oppskrifter på kling, mørlefse, nordlandslefse, potetlefse og flatbrød
Bodil Nordjores kling
Fremgangsmåte
- Smør og mjølk blir koka opp, ha i semulegryn og kok ein graut, lat dette småkoke i 10 min, avkjøl 4 min, tak grauten i ein bolle og mjøla til ein fin deig, ikkje for fast!
- Tak deigen (nåa) ut på bakstebordet og elt inn passa med mjøl, det er litt varmt (heitt) so du kan gjerne nytte ei deigskrape til å samle deigen med.
- Del opp i emne om lag 20 emner. Lag deigemna ferdig.
- Legg dei på litt mjøl i hjørna på bakstefjøla, då tek dei seg litt «att» og dei renn ut mellom fingrane og kjevlet ditt.
- Denne deigen er veldig lett å baka, lefsene blir veldig møyre med semulegryn, og so er der mindre kveitemjøl, dei blir mjukare og lettar å smørje.
- Bløyt med dusjeflaske, legg leivane mellom klede, smør med mjukt og godt smør, strø med sukker til passa søtt. Brett saman (sjå bilete).
Her finner du oppskrifter på kling, mørlefse, nordlandslefse, potetlefse og flatbrød
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs
Drikke som passer til denne oppskriften
Slik baker du potetlefser
Fremgangsmåte
- Oppskriften gir ca 8 lefser eller 24 lomper.
- Kok potetene med skallet på. Skrell og mos dem mens de er varme, dryss over salt under mosingen.
- Elt inn melet i potetmassen. Jo mindre mel, desto bedre smak og konsistens.
- Trill den ferdige deigen til en pølse som deles i like store emner.
- Kjevle ut hvert emne til en tynn leiv som stekes på takke.
- Holdes varme under glasshåndkle.
Tips: Har du ikke takke kan du steke lefsene eller lompene i en tørr stekepanne.
Her finner du oppskrifter på kling, mørlefse, nordlandslefse, potetlefse og flatbrød
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs
Drikke som passer til denne oppskriften
Mørlefse
Fremgangsmåte
- Visp sammen rømme, melk, sirup og sukker.
- Tilsett mel og bakepulver.
- Bland deigen lett, den skal være løs.
- Elt deigen lett på bakebord og trill den til en pølse som deles i 6 like store emner.
- Emnene kjevles til leiver med ca 25 cm i diameter.
- Prikkes lett, og stekes gylne på takke, eller på stekeplate midt i stekeovnen ved 230 C i 6 - 8 min.
- Serveres med smør, sukker og en god sirup.
Her finner du oppskrifter på kling, mørlefse, nordlandslefse, potetlefse og flatbrød
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs
Drikke som passer til denne oppskriften
Flatbrød
Fremgangsmåte
- Bland alt melet på et bakebord, og lag en grop i det.
- Hell melken i gropen og jobb/elt deigen godt sammen til den blir smidig.
- Kjevle ut tynne leiver som stekes på takke.
- Når brødene er avkjølt legges de i stabel med veldig lett press på.
- Oppbevares tørt og kjølig. Veldig lang holdbarhet.
Her finner du oppskrifter på kling, mørlefse, nordlandslefse, potetlefse og flatbrød
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs
Drikke som passer til denne oppskriften
Nordlandslefse
Fremgangsmåte
- Ha alle ingrediensene utenom hvetemelet i en bakebolle.
- Spe med hvetemelet til slutt til du har en fast, men ikke for tørr deig.
- La deigen hvile.
- Del deigen i emner.
- Kjevle den ut til ønsket lefsetykkelse.
- Stek lefsene pent lysbrune på takke.
- Dette er en litt tykk lefse som smøres med en blanding av smør, sukker og kanel og legges sammen. Kan også serveres med brunost.
Her finner du oppskrifter på kling, mørlefse, nordlandslefse, potetlefse og flatbrød
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs