Julemat

Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.
12 Desember 2023 - 01:20

I Sverige har man feiret Lucia-dagen siden sent på 1800-tallet, og det første luciatoget ble arrangert i Stockholm i 1927.

Med årene Lucia-dagen blitt vanlig også i resten av Norden. Her i Norge er det først og fremst skoler og barnehager som feirer dagen med levende lys, luciatog og lussekatter.

Den hvitkledde Lucia som absolutt ikke lenger være en kvinne, er alltid et vakkert syn - med lys i håret, fulgt av terner, svenner og iblant også smånisser.

Den historiske Lucia
Den hellige Lucia av Siracusa ble født på 280-tallet på Sicilia. Historien forteller om en ung pike som ba til gud om at hennes dødssyke mor måtte bli frisk.

Lucia ble bønnhørt og som takk skjenket hun sine penger til byens fattige. Alle som ville fikk høre historien om morens helbredelse. Dette var før kristendommen hadde fått fotfeste på Sicilia og hennes fortelling falt de høye herrer tungt for brystet.

Den unge Lucia led martyrdøden 13. desember rundt år 300.

Den lengste natten
Da kristendommen kom til Norden flere hundre år senere gikk det som det ofte går, det gamle blandet seg med det nye.

Ta noen elementer fra katolisismen, litt gammel åsatro og en smule forvirring om hvem som var hvem av Lucia og Lucifer og Santa Lucias dag ble Lussi Langnatt, årets lengste og farligste natt.

At 13. desember var årets korteste dag stemmer med den julianske kalender. Den hadde bare ti måneder, med desember (deciembre-den tiende) som den siste.

Fra skummel natt til familiekos
Folketroen sier at dette var natten da Åsgårdsreien for over nattehimmelen, dyrene kunne snakke, og vann ble forvandlet til vin. For å holde vetter og all slags trollpakk og annen styggedom ute måtte man brenne lys natten gjennom og minst én i huset måtte våke.

Det ble også sagt at mørkemaktene holdt seg unna om en vakker ung jente i hvite klær og med lys i hendene gikk rundt huset mens hun leste dette verset:

Lussinott lange, intet være bange.
Gud bevare gård og grunn, fisk i vann og fugl i lund.
Intet være bange, Lussi notte lange.
 

I dag forbinder vi Santa Lucias dag mer med lun familiehygge enn skrømt. Den 13. desember feires stort sett med lussekatter og kakao med krem eller gløgg. 

For at lussekattene skal få den riktige gule fargen, trenger du safran.

Her kan du lese mer om denne kostbare smakssetteren 

På de neste sidene finner du oppskriftene du trenger 

 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her