Lussekatter

Lussekatter

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca. 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken.
  2. Tilsett resten av væsken, egget, safranen (evt. gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.
  3. Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking.
  4. Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

    Form deigen til lussekatter eller andre former (se nedenfor), og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir.

    Etterhev under plast eller klede i ca. 15-20 minutter.

    Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gylden. I stekeovnen ved 225 grader i 8-10 minutter. På varmluft 200 grader i 8-10 minutter.

     Tips: Bruker du gurkemeie får du den fine gulfargen, men ikke safransmaken.

  5.   Variasjoner på lussekatter:
  6. • Lussekatter: Trill tynne pølser og form dem som en S, en lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
  7. • Gullvogn: Trill fem pølser og rull dem sammen til boller. Plassér dem med én i midten og fire boller pent fordelt rundt. Legg en rosin midt i hver og du har en gullvogn.
  8. • Prestens hår: Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - prestens hår (pasjefasong)
  9. • Kirkeport: lages ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin.
  10. • Lilje: lager du ved å legge en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.

    Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

    Dette er de syv slagene du skal bake til jul

    Lucia-feiring med lussekatter

    Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

    Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

    Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

    Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Melk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen  - med eller uten kjøtt
Dagens rett

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen - med eller uten kjøtt

Om du velger vegetarvarianten, kan denne gryta faktisk serveres kald. Som en tyktflytende salat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her