Lam i påsken

Apéritif serverer lam som påskemeny og selvfølgelig med noe godt å drikke til. Her finner du en tradisjonell lammestek såvel som påskewok. Bare forsyn deg.
Redaksjonen
08 April 2000 - 18:25

Lam har lange tradisjoner som påskemat, uansett hvor påsken feires. Reiser du til fjells i påsken finner du mange gode tips til hvilke lammeretter du kan ta med deg til hytta. Nyter du ferien hjemme, vil du kanskje bruke dagen til å slappe av og kose deg istedenfor å henge over grytene. Da kan det være lurt å forberede påsken litt i god tid. Lag store porsjoner som kan varmes opp igjen etter en tur på ski, gatelangs eller ved sjøen.
 
Vi anbefaler lammestek i skiver som kan varieres i det uendelige med godt tilbehør. Du kan lage en spennende wok eller prøve deg på et helt lammelår. Kanskje en god lammegryte, eller hva med grillede lammekoteletter?
 
Påskestek
(6-8 porsjoner)
 
1 lammestek u/ben, ca. 2 kg
ca. 2 kg poteter
6 gulrøtter
2 purre
1 løk
3-4 båter hvitløk
2 ts salt
10 hele pepperkorn
1 1/2 ss rosmarin, timian eller basilikum
1 flaske tørr hvitvin/eplecider
4 dl vann
 
1.Skrell og skjær poteter, gulrøtter og purre i 2-3 cm store biter. Del løken i båter.
2.Legg halvparten av grønnsakene i en gryte. Legg steken over og dekk med resten av grønnsakene, salt, pepper og urtekrydder.
3.Hell over vin/cider og vann og kok opp. Legg på lokk og la steken trekke på svak varme i ca. 1 time og 30 minutter. Bruk steketermometer - 70 grader for rosa stek og 76 grader for gjennomstekt. Pass på at gryten ikke koker tørr.
La steken hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp. Server med grønnsakene og kraften.
 
Skal du være hjemme har du kanskje muligheten til å lage et skikkelig gourmetmåltid. Dette er hjemmesitternes klare favoritt.
 
Vinforslag: En sørfransk rødvin er tingen her som Domaine Robert Vic Cuvée Sélection 2012 (31930) eller Dom. d'Andézon 2012 (31337).
 
Påskewok
(4 porsjoner)
 
600 g lammekjøtt
2 ss olivenolje
1/2 slangeagurk
2 gulrøtter
1 liten boks babymais eller maiskorn
1 1/2 l kraft (vann + buljong)
2 ss soyasaus
2 ss maisenna
1 ss honning evt. brunt sukker
1 ss sherry evt. solbærsaft
1 ss eddik
 
1.Skjær kjøttet, agurken og gulrøttene i tynne strimler. Gulrøttene kan evt. grovrives.
2. Varm oljen i woken til det ryker og brun kjøttet i små porsjoner, 2-3 min. på sterk varme. Legg til side.
3.Fres grønnsakene i olje og ha kjøttet tilbake i woken.
4.Bland sammen ingrediensene til sausen og hell over i woken. Rør til det tykner og maten er klar for servering.
Server med ris og loff.
Jerngryte eller stekepanne kan brukes istedenfor wok.
 
Vinforslag: Hvitt er ideelt til denne retten som meget rimelige Viña del Mar Torontel 2000 (13120). Ønsker du å drikke rødt, foreslår vi Sunrise Cabernet Sauvignon (31018).
 
Lammestek
(6-8 porsjoner)
 
1 lammelår, ca, 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
1 løk i båter
3 gulrøtter i skiver
3/4 l vann
1.Gni lammelåret godt inn med krydder
 
2.Ha løk, gulrøtter og vann i en langpanne eller ildfast form.Legg låret over og stikk inn steketermometeret. Stek ved 125 grader i 2-3 timer
(70 grader for rosa stek og 76 grader for gjennomstekt)
3.La steken hvile minst et kvarter før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
Server lammesteken med f.eks. fløtegratinerte poteter og gode grønnsaker.
Husk du må ikke steke lammelåret, du kan koke det også!
 
Vinforslag: En klassisk rett får følge av en rødvin fra klassiske Rhône som Cairanne Brusset les Coteaux du Travers 2001/2002 (11505).
 
Lammegryte med bønner
(4 porsjoner)
 
800 g grytekjøtt med ben
olje til steking
2 løk
1 boks hermetiske tomater
1 ts basilikum
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 boks tomatbønner
 
1.Brun kjøttstykkene i olje. Tilsett grovhakket løk og la den surre noen minutter. Ha i tomater, salt, pepper og basilikum, la det trekke ved svak varme i ca. 20 minutter.
2. Tilsett tomatbønner. La alt bli gjennomvarmt.
Server gjerne kokte poteter eller brød til.
 
Vinforslag: En rustikk og smaksrik rødvin som Monaci-Copertino Eloquenzia 2001 (7315).
 
Lammekoteletter med timiansmør
(3-4 porsjoner)
 
6-8 lammekoteletter
olivenolje
salt og pepper
Timiansmør:
100 g smør
2 båter hvitløk
2 ss sitronsaft
1 ss frisk hakket timian
pepper
 
1.Rør smøret mykt. Tilsett knust hvitløk, sitronsaft, timian og pepper og rør godt sammen. Lag en rull av smøret, pakk det i folie og legg i kjøleskapet. Kryddersmøret holder seg i kjøleskapet i mange dager.
2.Stek kotelettene pent brune i olivenolje og dryss over salt og pepper.
3.Server lammekotelettene med stekt sjampinjong, squash, tomatbåter, stekte poteter, timiansmøret og friske basilikumblader.
NB: Lammekoteletter er også utmerket til grilling!
 
Har du lyst på en variant til lammekoteletter kan du jo prøve lammeskiver. Det er lammestek eller lammebog skåret i skiver. Hvis det ikke finnes ferdige lammeskiver i kjøttdisken, så be dem om å skjære noen for deg. Lammeskivene har lite ben og kjempegodt kjøtt. Får vi foreslå lammeskivene servert på en seng av poteter og grønnsaker?
 
Vinforslag: En smaksrik og prisgunstig rødvin med syrer som renser opp er Borgo Reale Negroamaro 2003 (13686). Finnes også i magnum på samme varenummer (klikk på navnet).

Kilde: Oppskrifter Opplysningskontoret for kjøtt
Vinforslag: Aase E. Jacobsen
Foto:Kim Holthe

Priser og vinforslag oppdatert pr. mars 2002

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her