Godbiter i pollisten
Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater

Pinot blanc er ikke den hotteste druen i pinot-familien, men hos Marc Kreydenweiss får den ekstra karakter.
23 Juni 2021 - 12:45

11687701-1.jpg [27.31 KB]Marc Kreydenweiss Pinot Boir Blanc 2018 er ikke en hvit pinot noir (altså blanc de blancs), slik jeg trodde første gang jeg smakte den, men derimot et ordspill på det franske ordet for å drikke, altså at dette er en drikkevennlig pinot-miks. Dog helt uten røde druer.

Pinot blanc er hoveddrue, med innslag av mer aromatiske sorter som gewürztraminer, riesling, pinot gris og sylvaner. Dette er en vinstil som er nå er velkjent i Alsace, selv om den ikke er eldre enn 30 år. Det var Hugel som tok initiativet til gentil, som i dag er en offentlig godkjent vinkategori i Alsace. I motsetning til den opprinnelige blandingsvinen edelzwicker, er gentil kun laget av de såkalt edle druene i Alsace.

I tilfellet Boir er det snakk om en veldig artig vri på konseptet for den er både aromatisk kompleks og strukturert med en stofflighet som kan minne om tanniner. En vin som utvikler seg i glasset og som følger det du har på tallerkenen. Den er et supert følge til vegetarretter, til alt av fermentert mat, også litt kimchi, men ikke for mye siden den ikke tåler altfor sterk mat. Derimot salte retter som spekemat, eller røykte aromaer.

marc-kreydenweiss-kritt-pinot-blanc.jpg [27.76 KB]Eneste ulempen er at den finnes i begrensete mengder. Men fortvil ikke, for fra samme familie kommer også en ren pinot blanc, Marc Kreydenweiss Kritt Pinot Blanc 2019. Den er laget på samme måte, men med enda lenger tid på bunnfallet i brukte eikefat. Mens Boir får rundt ett års modning, ligger Kritt 15 måneder i fatene. Den kommer dessuten fra sørvendte vinmarker med et steinete jern- og kvartsholdig leirjordsmonn.

Den er egentlig ikke en ren pinot blanc den heller, siden den som mye annen Alsace-pinot blanc, er en miks av pinot blanc og slektningen (pinot)auxerrois. Den siste er faktisk Alsaces nest mest plantede drue etter riesling, men lever et liv i skyggen i ulike blandinger. Den har lavere syre enn pinot blanc og er minst like nøytral. Derfor trenger den den ekstra friskheten som kjøligere årganger gir.

Nå er dagens modningsnivå i Alsace et helt annet enn for 20 eller 30 år siden, så det er langt unna tidligere uinteressante utgaver av auxerrois.

KAST WIEB DU REB.jpg [408.81 KB]Marc Kreydenweiss er en veteran innen biodynamisk dyrking med 30 års erfaring for sine nå 13,5 hektar. Vinene er derfor laget uten tilsetninger også i vinkjelleren. Det gir viner med mye karakter også til en forholdsvis nøytral drue som pinot blanc. Produsenten holder til i Andlau, i den nordlige delen av Alsace, hvor de også har grand cru-ene Kastelberg og Wiebelsberg. Samt Moenchberg i nabolandsbyen Eichhoffen. 

Her kan du studere et interaktivt kart av Andlau 

Dette er viner som lages i veldig små kvanta. Mens Boir får druer fra mange forskjellige parseller, kommer Kritt fra en enkelt vinmark på 3,7 hektar, men altså ikke annen klassifisering enn AOP Alsace.

Boir er derfor mer et uttrykk for druemiksen, mens Kritt representerer et terroir, og det var det siste som var Marc Kreydensweiss' visjon da han overtok eiendommen i 1971. 

Siden 2008 er det sønnen Antoine som styrer skuta, og pappa Marc tar seg av eiendommen i Sør-Frankrike. 

maison and.JPG [410.34 KB]

Her kan du lese mer om den satsingen

2019 var et år med bedre syre enn 2018 i Alsace siden nedbør i august og september balanserte sommervarmen slik at tørke ble unngått. Og Marc Kreydenweiss er en av produsentene som uttrykker tilfredshet med årgangen. Kritt er første smak av 2019 og dens syrlighet er et godt tegn på hvor vellykket forholdene var i 2019. Den er både aromatisk og fyldig med fin stofflighet fra den lange bunnfallsmodningen og god syrlighet. En super vin til lyst kjøtt som svin og kylling, men også vegetarretter.

Her kan du se alle vinene fra Marc Kreydenweiss

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor
Dagens rett
Bluecheeseburger med coleslaw-tomatsalsa

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor

Saftig burgerkjøtt og smakskraftig ost er som hånd i hanske. Og nesten vanedannende godt. Prøv denne enkle oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her