UKENS VIN: Den beste vinen til festen har ikke bobler - Aperitif.no
Ukens vin
Den beste vinen til festen har ikke bobler

Den beste vinen til festen har ikke bobler

Denne klassikeren som finnes i 239 polutsalg er i ny årgang som skapt for koldtbord og buffeter. Akkurat det du trenger nå.
Aase E. Jacobsen
15 Mai 2018 - 12:01

Hugel Gentil 2016 er nok den beste utgaven jeg har smakt av denne for mange velkjente vinen fra polhyllene (og selvsagt i glasset). Den er ganske kjøttfull og aromatisk med fin leskende evne og lang ettersmak.

Gentil (som betyr snill på fransk) er en egen vinkategori fra Alsace som faktisk ble skapt av Hugel i 1992. Den er en blanding av mange forskjellige druesorter, og er i så måte en kontrast til det som er hovedregelen i dette området. Men i motsetning til den andre tillatte blandingsvinen edelzwicker, er gentil kun laget av de «edle» Alsace-druene som pinot gris, riesling, gewürztraminer, muscat og sylvaner.

Akkurat dette forholdet er denne vinstilens styrke på matbordet enn si koldtbordet. Den tåler nemlig mange vanskelige smaker som salt, røykt og krydret, som vi ofte treffer på i løpet av 17. mai, og samtidig er den helt tørr - og det er ikke alle viner i det rimeligste Alsace-sjiktet som er.

Les mer om Hugel og deres kamp mot restsødme

Selv om dette altså er Hugels prisgunstigste vin, kjæles den like mye med som de dyrere vinene i porteføljen. Det er nemlig den som sørger for smør på brødet for denne familiedrevne vinvirksomheten, nå i sin 13. generasjon.

Se hele Hugel-porteføljen her

- Dette er vår absolutt viktigste vin som selges til 96 ulike land, sier Jean-Frederic Hugel og forteller at den står for en tredel av alt de produserer. Druematerialet er i stor grad innkjøpt, Hugel kjøper druer fra et stort antall vinbønder som til sammen dyrker 100 hektar.  

Jean-Frederic Hugel Foto: 

- Alle innkjøpte druer kommer fra vinmarker med leir- og kalkholdig jordsmonn, forteller Jean-Frederic som i form av Hugels eksportsjef fyller skoene etter faren Etienne som døde altfor tidlig i 2016. Jean-Frederics første grep var å endre etikettene som har fått en mer moderne design.

– Men gulfargen beholder vi, det er kjennetegnet på Hugel, slår han fast og forteller at valget av denne fargen kom etter at bestefaren hadde traineejobb hos Maggi i Berlin. Der lærte han at skal du selge, er gul den beste salgsutløsende fargen. Marketingutdannete Jean-Frederic kunne ikke vært mer enig. Snart overtar fetteren Marc-Andre ansvaret for vinmarker og vinkjeller, og med det er det en ny generasjon som skal bringe Hugel videre.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

  • Produsent:
    Hugel & Fils
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Alsace
    Pris:
    164.90 kr
    Varenummer:
    3453301
    85 POENG
    Gentil Hugel
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du en vårlig festmiddag med kveite, spinat og urter
Dagens rett
Smørstekt eller grillet kveite på spinatseng

Slik lager du en vårlig festmiddag med kveite, spinat og urter

Og når dette får følge av nypoteter og hollandaisesaus, blir det virkelig fest i munnen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du forklaringen på hvorfor vinene fra Rheinhessen når nye pristopper
+
Klubb

Her får du forklaringen på hvorfor vinene fra Rheinhessen når nye pristopper

Om de tørre rieslingene til først Klaus Peter og Julia Keller, og nå også Kai Schätzel, oppnår toppriser og toppomtaler i dag, er det ikke mer enn tre tiår siden Rheinhessen stilte bakerst i køen når poeng ble delt ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du ha noe riktig godt helt i verdenstoppen og få maks uttelling for investeringen, gå for søt riesling
+
Tester
Nyheter vin fra Tyskland spesialpol mai 2022

Skal du ha noe riktig godt helt i verdenstoppen og få maks uttelling for investeringen, gå for søt riesling

Ok, så er ikke spätlese og auslese på trendtoppen, bortsett fra den lave alkoholen. Men om du virkelig skal ha uttelling for investeringen er det slike viner du skal gå for.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du en vårlig festmiddag med kveite, spinat og urter
Dagens rett
Smørstekt eller grillet kveite på spinatseng

Slik lager du en vårlig festmiddag med kveite, spinat og urter

Og når dette får følge av nypoteter og hollandaisesaus, blir det virkelig fest i munnen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fredagen blir ekstra hyggelig med en krydret pølsegryte på bordet
Dagens rett
Chilipølser i gryte

Fredagen blir ekstra hyggelig med en krydret pølsegryte på bordet

Selv om grillsesongen er godt i gang, er det fint med et alternativ, spesielt om det er mange rundt bordet. Eller om været ikke tillater grilling.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Å kombinere kylling og reker er noe vi har lært gjennom vår fascinasjon for de ulike typer asiatiske kjøkken
Dagens rett
Pasta med kylling og reker

Å kombinere kylling og reker er noe vi har lært gjennom vår fascinasjon for de ulike typer asiatiske kjøkken

Det er veldig enkelt å få til, spesielt om vi velger en forenklet - les fornorsket - versjon, som baserer seg på råvarer som finnes overalt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Koteletter får ekstra god smak på denne måten
Dagens rett
Braiserte koteletter med spansk vri

Koteletter får ekstra god smak på denne måten

Det er ikke mer enn noen spanskinspirerte takter som skal til for å gjøre hverdagslige koteletter ekstra saftige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du forklaringen på hvorfor vinene fra Rheinhessen når nye pristopper
+
Klubb

Her får du forklaringen på hvorfor vinene fra Rheinhessen når nye pristopper

Om de tørre rieslingene til først Klaus Peter og Julia Keller, og nå også Kai Schätzel, oppnår toppriser og toppomtaler i dag, er det ikke mer enn tre tiår siden Rheinhessen stilte bakerst i køen når poeng ble delt ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her