Godbiter i pollisten
Klar for å prøve noe nytt og spennende til julematen?

Klar for å prøve noe nytt og spennende til julematen?

God vin fra St Joseph er synonymt med syrahvin av den ekstra intense og mineralske typen. Og denne produsenten er i toppklassen.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2017 - 13:45

Miquettes St. Joseph Madloba 2015 er en strålende vin i seg selv og en fantastisk St Joseph. Slik denne vintypen er på sitt beste med den rene og rike bjørnebærkarakteren og uttalte mineralpreget koblet sammen med stor konsentrasjon og forfriskende syre samt fin tanninfasthet. En usedvanlig veldreid vin sine 14,8 prosent alkohol til tross, som smaker fortreffelig nå og som også tåler mange år i kjelleren.

Madloba Blanc

På minussiden er det at den finnes i veldig små kvanta. Du vil imidlertid finne god trøst i den noe rimeligere Miquettes St. Joseph 2016 som riktignok ikke er fra den lovpriste 2015-årgangen, men 2016 kjennetegnes av god konsentrasjon, og ikke minst stor friskhet og lav alkohol, hvilket kler syrah og St Joseph veldig godt. Dessuten er den en nydelig matvin som er veldig god å servere ung, men som har et middels langt lagringspotensial.

Se alle St Joseph-viner som er tilgjengelig på polet

Chrystelle Vareille og Paul Estève startet for seg selv i 2003.

Fra samme produsent kommer en utrolig morsom hvitvin, noe så sjelden som en oransjevin fra Nord-Rhône. Miquettes Madloba blanc 2015 er svært aromatisk som hvitvin med lang tid på drueskallene ofte blir, det betyr også god fasthet, omtrent som tanniner i en rødvin. En veldig kul vin som trenger retter med fett. Er du klar for å prøve noe nytt til juleribba?

Den er en blanding av marsanne og viognier – typiske hvitvinsdruer i denne delen av Rhône – som har fått seks måneder med drueskallene og seks måneder i amforaer. Navnet Madloba som den jo deler med sin røde bror, betyr «takk» på georgisk. Inspirasjonen til disse vinene kommer nemlig fra en tur paret bak Domaine des Miquettes, Paul Estève og Chrystelle Vareille, tok til Georgia. Der fikk de smake viner laget i amforaer, og det er altså det Madloba-vinene er.

Chrystelle Vareille med noen av amforaene som Madloba-vinene lages i.

26 amforaer har de på vingården som ligger i Cheminas ved 350 m.o.h. i åssidene over Secheras. Eiendommen ligger rett nord for den opprinnelige appellasjonen fra 1956, den gang den bare omfattet 100 hektar mellom Mauves og Tournon, mot dagens mye omdiskuterte 920 hektar. Jordsmonnet er imidlertid det samme som i de beste parsellene, nemlig skrint jordsmonn med granitt iblandet glimmerskifer.

Vinmarkene ligger høyt i St Joseph med utsikt til elven.

Paret startet opp i 2003 og driver sine 5 hektar vinmarker økologisk. Det innebærer også en naturlig tilnærming i vinmakingen. I Norge finnes også en ren viognier, Dom. des Miquettes Viognier 2016 som er en ganske lett viognierutgave med bare 11 prosent alkohol, men det gjør at druens blomstertoner og leskende karakter kommer mer fram- 

Dette paret jobber også naturlig i samme område

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her