Godbiter i pollisten
Klar for å prøve noe nytt og spennende til julematen?

Klar for å prøve noe nytt og spennende til julematen?

God vin fra St Joseph er synonymt med syrahvin av den ekstra intense og mineralske typen. Og denne produsenten er i toppklassen.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2017 - 13:45

Miquettes St. Joseph Madloba 2015 er en strålende vin i seg selv og en fantastisk St Joseph. Slik denne vintypen er på sitt beste med den rene og rike bjørnebærkarakteren og uttalte mineralpreget koblet sammen med stor konsentrasjon og forfriskende syre samt fin tanninfasthet. En usedvanlig veldreid vin sine 14,8 prosent alkohol til tross, som smaker fortreffelig nå og som også tåler mange år i kjelleren.

Madloba Blanc

På minussiden er det at den finnes i veldig små kvanta. Du vil imidlertid finne god trøst i den noe rimeligere Miquettes St. Joseph 2016 som riktignok ikke er fra den lovpriste 2015-årgangen, men 2016 kjennetegnes av god konsentrasjon, og ikke minst stor friskhet og lav alkohol, hvilket kler syrah og St Joseph veldig godt. Dessuten er den en nydelig matvin som er veldig god å servere ung, men som har et middels langt lagringspotensial.

Se alle St Joseph-viner som er tilgjengelig på polet

Chrystelle Vareille og Paul Estève startet for seg selv i 2003.

Fra samme produsent kommer en utrolig morsom hvitvin, noe så sjelden som en oransjevin fra Nord-Rhône. Miquettes Madloba blanc 2015 er svært aromatisk som hvitvin med lang tid på drueskallene ofte blir, det betyr også god fasthet, omtrent som tanniner i en rødvin. En veldig kul vin som trenger retter med fett. Er du klar for å prøve noe nytt til juleribba?

Den er en blanding av marsanne og viognier – typiske hvitvinsdruer i denne delen av Rhône – som har fått seks måneder med drueskallene og seks måneder i amforaer. Navnet Madloba som den jo deler med sin røde bror, betyr «takk» på georgisk. Inspirasjonen til disse vinene kommer nemlig fra en tur paret bak Domaine des Miquettes, Paul Estève og Chrystelle Vareille, tok til Georgia. Der fikk de smake viner laget i amforaer, og det er altså det Madloba-vinene er.

Chrystelle Vareille med noen av amforaene som Madloba-vinene lages i.

26 amforaer har de på vingården som ligger i Cheminas ved 350 m.o.h. i åssidene over Secheras. Eiendommen ligger rett nord for den opprinnelige appellasjonen fra 1956, den gang den bare omfattet 100 hektar mellom Mauves og Tournon, mot dagens mye omdiskuterte 920 hektar. Jordsmonnet er imidlertid det samme som i de beste parsellene, nemlig skrint jordsmonn med granitt iblandet glimmerskifer.

Vinmarkene ligger høyt i St Joseph med utsikt til elven.

Paret startet opp i 2003 og driver sine 5 hektar vinmarker økologisk. Det innebærer også en naturlig tilnærming i vinmakingen. I Norge finnes også en ren viognier, Dom. des Miquettes Viognier 2016 som er en ganske lett viognierutgave med bare 11 prosent alkohol, men det gjør at druens blomstertoner og leskende karakter kommer mer fram- 

Dette paret jobber også naturlig i samme område

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her