Lett og frodig

Et lite stykke ut i det nye året sliter vi fremdeles med julematens spor både her og der på kroppen. Derfor foreslår vi lettere lettlaget mat og ditto godt i glasset.
Redaksjonen
04 Januar 2002 - 13:04

Som et stadig sikrere nyttårstegn ser vi slankekurer poppe opp både her og der, og mange har gode forsetter om å leve sunnere. Ofte er ikke dét ensbetydende med å spise mindre, for enkelte kan det bety det motsatte. Riktige måltider oftere kan for mange være en hjelp til å gå ned i vekt og å føle seg i bedre form. Her er noen forslag på retter, varme som kalde, til hverdag og til fest. Noen av rettene kan med fordel forberedes, slik at det går raskt når de skal serveres.

Gratinert løksuppe
Enkel og billig suppe som varmer i vinterkulda. Lag gjerne en stor porsjon og restene kan du eventuelt fryse ned.
 
4 porsjoner

4-6 løk
3 hvitløksbåter
2 ss smør
2 ss hvetemel
1/2 ts salt
1/8 ts pepper
1 l kraft eller buljong
1 ss timian, finklippet
4-8 skiver loff eller baguetter
100 g revet ost

I stekeovnen: 250 °C, til osten har smeltet og er gyllen.

Skrell og skjær løken i tynne skiver. Smelt smør i en kjele, tilsett løken og fres til den er blank og myk. Dryss over mel og rør om. Spe med
kraft/buljong og ha i krydder. La suppen trekke 15 - 20 minutter. Hell suppen i ildfaste porsjonsskåler, legg i ristede loff/baguette- skiver og
dekk dem med ost. Gratiner suppen til osten er smeltet og er blitt gyllen. Server gjerne ekstra loff/baguetter til løksuppen.

Drikkeforslag:
Her kan du drikke både rød og hvit vin, velg gjerne  hvitvin med litt fylde som Sylvaner Réserve Dietrich 1999 (40121), eller en rød som Virginie Merlot 2001 (13198).

Grønnsakgrateng
Gode vintergrønnsaker som kommer til sin rett i denne enkle gratengen som også gir få kalorier.

4 porsjoner

2 gulrøtter
2 skiver kålrot
1/2 sellerirot
1 liten purre
1 beger (300 g) cottage cheese
3 egg
ca. 1 dl revet ost
3/4 ts salt
1 ts timian
1/4 ts pepper

Ildfast form. I stekeovnen: 200 ° C, 15 - 20 minutter

Rens og skjær grønnsaker i terninger og kok dem i lettsaltet vann i ca. 4 minutter. Legg de kokte grønnsakene i en smurt form. Bland cottage cheese,
eggeplommer, ost og krydder. Visp eggehvitene stive og vend dem inn i blandingen. Hell blandingen over grønnsakene og stek gratengen. Server
grønnsakgratengen med kokte poteter eller godt brød til.

Drikkeforslag:
En frisk og lett hvitvin er det beste valget. Masi Levarìe Soave Classico 2005 (34890)

Mousse med røkelaks
En pikant rett som er enkel å lage og hvor du eventuelt kan bruke opp rester av røkelaksen. Invitér gjerne noen gjester på denne.

4 porsjoner som smårett
8 porsjoner som forrett

350 g røkelaks
1 beger (300 g) cottage cheese
4 plater gelatin
saften av 1/2 sitron
2 dl kremfløte
1/2 bunt dill
1 ts salt
1 knivsodd kajenne eller hvit pepper

Forslag til pynt:
1/2 bunt dill
litt reker eller røkelaks
salatblader eller agurkskiver

La gelatinplatene ligge i kaldt vann 10 minutter. Mos røkelaks med cottage cheese i food processor eller hurtigmikser. Visp kremfløten. Klem vannet
ut av gelatinplatene og hell over 1/2 dl kokende vann. Avkjøl litt. Bland laksemoussen og kremen og rør gelatinoppløsningen i denne blandingen. Smak til med sitronsaft, salt, kajenne eller pepper. Skyll formen(e) med kaldt vann før du fordeler moussen jevnt utover. La moussen stå kjølig minst 1 time til den er stivnet.

Drikkeforslag:
Til Røkelaks er en Gewurztraminer fra Alsace klassisk. Men en Riesling fra samme område er heller ikke å forakte. Vi velger oss Trimbach Riesling 2013 (888). Vinen har strågul farge, samt sitruspreget fruktighet med innslag av blomster. Typeriktig og frisk Riesling med lang ettersmak.

Skalldyrsalat med cottage cheese
Enkel og god salat som smaker godt nå etter den fete julematen.

2 porsjoner

1 beger (300 g) cottage cheese
litt hakket rødløk eller gressløk
litt karse, dill eller gressløk
salt, hvit pepper
150 g - 200 g pillede reker eller
300 - 400 g reker med skall
ca. 100 g hermetiske blåskjell u/skjell eller
ca. 500 g blåskjell med skjell
1/2 slangeagurk
1 - 2 tomater
salatblader
sitronbåter
evt. karse eller annet kryddergrønt

Smak cottage cheese til med løk, hakket kryddergrønt, salt og pepper. Del agurk og tomater i skiver, rens eventuelt rekene. Anrett alt i grupper på
tallerkener eller fat. Servér godt brød til.

Drikkeforslag:

Griljert fiskefilet med tzatsiki
En spennende rett hvor vi gjerne kan bruke ulike typer fiskefilet. Nå er torsken på sitt beste så bruk gjerne den. Tzatsiki er en frisk og god dressing/saus til.

4 porsjoner
Ca. 700 g torskefilet eller annen fiskefilet
1 egg
1 dl griljérmel
50 g revet ost
2-3 ss smør
1 ts salt litt grovmalt pepper

Tzatsiki
1 beger (175 ml) yoghurt naturell
1/2 agurk
1 ss salt
1 fedd hvitløk
1 krm hvit pepper

Del torskefiletene i serveringsstykker. Pisk sammen egget. Vend fiskestykkene først i egget, deretter i ost og til sist i griljérmel. Stek
fisken i smøret i middels varm panne. Dryss på salt og pepper. Fisken må være gjennomstekt, men ikke tørr. Server fisken med tzatsiki og kokte
eller stekte poteter.

Lag tzatsikien ved å helle yoghurten i et kaffefilter og la det renne av minst 1/2 time. Grovriv agurken, dryss over salt og la det stå i ca.10 minutter. Klem ut vannet som kommer fra agurken. Bland avrent yoghurt, agurk, presset hvitløk og pepper. La tzatsikien stå kjølig minst 10 minutter før servering.

Drikkeforslag:
Trénel Cuvée Rochebonne 2013 (33241) er en utmerket kandidat til torsk. Vinen har saftig og ren duft. Den er leskende og elegant med behagelig tannin- og syrestruktur.

Cottage Cheese Pai
En deilig pai som kan serveres som dessert eller til kaffen. Noe av smøret i paibunnen er erstattet med cottage cheese, derfor er den litt magrere enn vanlig.

Paibunn:
2 dl hvetemel
60 g smør
100 g cottage cheese
1 ss sukker

Fyll:
1 egg
3 ss sukker
300 g (1 beger) Cottage Cheese
3 ss hvetemel
40 g rosiner
skall og saft av 1 sitron
25 g hasselnøtter
1 ts vaniljesukker
 
Form: Paiform, 24 cm i diameter
Tid: 200 ° C, ca. 10 - 15 minutter, 175 ° C , 25 - 30 minutter for hele paien

Smuldresmør og mel, rør i det øvrige til en jevn deig, eller lag deigen i food processor. La deigen hvile kjølig ca. 1/2 time. Kjevle ut deigen og kle
paiformen. Prikk bunnen med gaffel før paiskallet stekes. Visp egg og sukker til eggedosis, ha i cottage cheese, mel, hakkede nøtter, rosiner, sitron og vaniljesukker. Hell blandingen i paiskallet og stek paien.

Grove rundstykker/baguetter
Saftig bakverk med cottage cheese som smaker godt til de fleste retter, eller servert med ost til en kopp te.
24 - 28 rundstykker eller 3 - 4 baguetter

5 dl vann
1 beger (3 dl) cottage cheese
1 pk (50 g) gjær
1 ts salt
6 dl (350 g) sammalt hvete, grov
ca 1 l (ca. 600 g) hvetemel
eventuelt 1/4 potte frisk basilikum, hakket eller 2 ts tørket eller annet kryddergrønt
 
I stekeovnen: 225 °C, ca. 15 minutter for rundstykker, 200 ° C, ca. 20 minutter for baguetter
 
Varm vann og cottage cheese til det er fingervarmt. Rør gjæren ut i væsken. Tilsett sammalt hvetemel, salt og eventuelt kryddergrønt, og elt inn
hvetemel til du får en passe fast deig. Sett deigen til heving under plast på lunt sted til den er ca. dobbel størrelse. Ta deigen på bakebordet og kna
den lett. Del deigen i 3 - 4 like store deler og trill til "pølser". Til baguetter trykkes lengdene ut til flate leiver som rulles sammen som til en
rullekake. Eller del lengdene i biter som trilles til rundstykker. Legg emnene på bakepapir eller smurt stekeplate. La dem etterheve under plast på lunt sted til ca. dobbel størrelse. Pensle bakverket med vann eller sammenvispet egg. Stekes og avkjøles på rist.

Tekst: TINE Kjøkken, redigert av Apéritif
Drikkeforslag: Mai Rødsten
Foto: Astrid Hals

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her