Drikke
Liker du nebbiolo og pinot noir bør du prøve disse

Liker du nebbiolo og pinot noir bør du prøve disse

Blaufränkisch er kanskje ikke det første du forbinder med en vin med et godt lagringspotensial, men denne produsenten lager utmerket vin av druen.
Aase E. Jacobsen
25 September 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Weingut Schönbergers topputgave av blaufränkisch finnes sågar i to årganger. Schönberger Kräften Blaufränkisch 2011 (6884)er fyldig og leskende med deilig fruktighet og god fasthet.

Godt lagringspotensial

Schönberger Kräften Blaufränkisch 2010 (6882)er ikke like umiddelbart forførende, men viser druens aromatiske slektskap med nebbiolo og pinot noir. Dette er altså ikke blockbustere, men derimot viner med karakter, god konsentrasjon og et interessant potensial for kjelleren.

Her er en annen produsent som lager gode viner av blaufränkisch

Det er et resultat av måten det jobbes på. Siden 1992 som var debutåret, har innehaver og vinmaker Günther Schönberger jobbet økologisk og fra 1998 biodynamisk. Det gir naturlig lave avlinger, gjennomsnittlig 25 hl/ha, som igjen uttrykker særtrekkene til vingården bedre. Her er ingen tilsettinger, ei heller gjær, vinene verken filtreres eller klares.

Hverdagsutgave til halv pris

At det er en prisforskjell på 50 kroner skyldes at 2010 er satt ned med den summen i forbindelse med lagerrydding. Det er også Schönberger Burgenland Zweigelt 2012 (6881) og Schönberger Mörbisch Blaufränkisch 2012 (6885) som dermed er blitt noen reale kupp, og vel verd å prøve for den som både vil teste ut en annen østerriksk rødvinsdrue, nemlig zweigelt, og et annet mer hverdagslig nivå av blaufränkisch. Ikke for det, vi snakker om en veldig god matvin som bør fungere perfekt til høstlige lammeretter – og nå altså halv pris av toppvinen.

Og selv om vi snakker om en rimeligere vin, inneholder den minst like mye av det gunstige stoffet resveratrol. Dette stoffet som er en av de kraftigste antioksidantene, er det svært mye av i den nærmest svarte druen blaufränkisch. Den er faktisk en av druetypene med aller høyest innhold av resveratrol som sies å ha god forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer samt diabetes.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her