Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Lovende takter fra øst

Siden kommunismens fall på slutten av åttitallet er de ungarske vingårdene blitt modernisert, og en ny generasjon kvalitetssøkende og inspirerte vinprodusenter har jobbet målbevisst – det gjenspeiles i vinene.
Redaksjonen
07 Juni 2012 - 11:31

Ungarn er et relativt lite vinland, men bredden i vinstilen er stor. Fra lette og florale til rike og mineralske hvitviner. Fra fruktige og runde til krydrete, intense og kraftige rødviner. I tillegg til halvtørre viner, søte viner og viner laget på sent høstete eller botrytiserte druer. Så langt har disse siste, fra Tokaj, vært de mest kjente her til lands, men det finnes så mye mer.

Okseblod

Ungarn er et av de mest etablerte vinlandene i det tidligere Øst-Europa. Ungarerne tilbyr prisgunstige kvalitetsviner i en rekke prisklasser og stiler. Her finner du viner laget på mindre kjente, lokale druer i tillegg til de internasjonale sortene og du finner flotte matviner som dekker de fleste behov, fra viner som passer de enkle, rustikke hverdagsrettene til viner som komplementerer elegant restaurantmat.

Ungarn deles inn i seks store vinregioner: Tokaj, Nord-Ungarn, Balaton, Pannónia, Duna og Nord-Transdanubia. Disse deles igjen inn i 22 mindre vinområder der de viktigste er Tokaj, Eger, Badacsony, Somló, Villány og Szekszárd.

Vinområdet Eger ligger mellom Tokaj og Budapest. Det produseres mest rødvin av de lokale druene kadarka, kékfrankos (blaufränkisch i Østerrike) og zweigelt i tillegg til de internasjonale: cabernet sauvignon, merlot, syrah og pinot noir. Noe hvitvin lages av de lokale druene leányka, zöldveltliner (grüner veltliner), olaszrizling (welschriesling), furmint og hárslevelü. Eger er aller mest kjent for sin Egri Bikavér, som betyr okseblod fra Eger, og er en strukturert rødvin laget av lokale og internasjonale druer.

Årets vinmaker

St. Andrea-vingården er en av de ledende i Eger. Den ble grunnlagt i 1999 og eies av Dr. György Lörincz og hans kone Andrea, som har gitt firmaet sitt navn. Gården består av 18 hektar vinmarker hvorav 16 hektar er sertifisert organisk og drives etter biodynamiske prinsipper. Det produseres både røde og hvite viner, mest blandinger, men også noen viner fra enkeltvinmarker. Til gjæringen brukes store, åpne eiketønner og kun naturgjær. Modningen skjer på 300-liters ungarske eiketønner. György Lörincz, som i 2009 ble kåret til årets vin-maker i Ungarn, mener den lokale eiken passer best til ungarsk vin, at den gir vinen et mykere, mer harmonisk og integrert resultat.

St. Andrea lager mange flotte viner, blant andre Boldogságos 2009, en blandingsvin på olaszrizling, szürkebarát (pinot gris), sauvignon blanc og viogner. En fyldig, mineralsk vin som er fint balansert med sitrus og urteaktig ettersmak. Den er gjæret og lagret syv måneder i eik.

Napbor 2009 er en enklere utgave der 35 prosent er gjæret i ståltank. Det resulterer i en fruktigere vin. Paptag 2007 er en interessant vin på pinot noir-druen, med en typisk pinot-nese av røde bær og skogbunn.

De lager også Egri Bikavér i tre ulike prisklasser. Vinen består av forskjellige blandinger av de lokale og internasjonale røde druene som brukes i området, mellom fire og seks druetyper i hver vin. Hangács 2008 er den letteste og fruktigste, mens Merengö Superiore 2008 er en kraftigere vin med mørke frukttoner. En kompleks og flott vin med fine modne tanniner og en lang ettersmak. 2006-utgaven av samme vinen var i en klasse for seg selv, med sine dype, krydrete frukttoner. Harmonisk og kompleks med veldig lang elegant avslutning.

Badaccony er ett av fire vinområder som hører til Balaton-regionen. Det ligger nordvest for Balaton-sjøen og vinmarkene ligger i sørvendte, vulkanske skråninger, og klimaet er sterkt influert av innsjøen. Badacsony har en egen lokal hvitvinsdrue som kalles kéknyelü.  Andre populære druer i området er szürkebarát og olaszrizling. Badacsonys vinprodusenter kan velge om vil de vil selge sine viner som Badacsony eller Balaton. De aller fleste velger Badacsony ettersom mengdene med billig vin som tidligere ble solgt som Balaton har skadet navnet.

Unikt mikroklima

Szeremley Estate er en av de mest kjente vingårdene i Balaton-området. Det begynte i 1992 da Huba Szeremley bestemte seg for å utvikle familiens vinmarker. Siden har han fått sønnen László med på laget og i dag eier familien 115 hektar vinmarker med et unikt mikroklima. Markene ligger i terrasser i den vulkanske skråningen nedenfor Badacsony-fjellet, i le for nordavinden og med et ekstra varmereservoir i Balaton-innsjøen. Her dyrker de mange forskjellige druer, både lokale og internasjonale. Det siste tiåret har innsatsen blitt kronet med en rekke priser i internasjonale vinkonkurranser.

Muscat Ottonel 2009 er en frisk og lett muscataktig hvitvin. Den samme vinen i 1997-årgang hadde på grunn av alderen en mer tilbaketrukket muscataroma, her var til gjengjeld terroirkarakteren mer fremtredende. Selection 2008 er en av deres mest solgte viner, den er laget av en blanding av riesling og olaszrizling. Den har en frisk syre, floral nese og eple- og sitronaromaer.

Szeremley Riesling 2007 har en fin balanse med sine 18 gram restsukker og innslag av petroleum og lime i avslutningen. I 1997-årgangen er av den samme vinen har en utviklet bouquet av petroleum, honning og revet eple.

Kéknyelü 2005 er laget på en lokal drue ved samme navn. Den har meget høy syre, noe som gjør den svært lagringsdyktig – opptil 40 år skal den tåle. Denne vinen var litt vanskelig alene, men da den ble servert til en lokal fisk med spinatpasta og sennepssaus, viste den seg som en flott matvin. Szürkebarát 2008 er en delikat og velbalansert hvitvin som i stil minner litt om pinot grigio fra Friuli i Nord-Italia.

Somló er den minste vinregionen i Ungarn. Den ligger nord for Balaton, og vinmarkene ligger i de slake fjellsidene opp mot Somló-fjellet. Vinmarkene omkranser en sovende vulkan og strekker seg ned til Tapolca-slettene. I Somló produseres tiltalende, mineralske hvitviner. De viktigste druene er furmint, hárslevelü, juhfark, tramine, olaszrizling, og chardonnay.

Enkeltvinmarksviner

I Somló holder blant andre vinprodusentene, Hóllóvar, Spiegelberg, Tornai og Kreinbacher til. Og de lager flere spennende hvitviner.

Hóllóvar Hárslevelü 2009 er en nydelig vin med attraktive urteaktige aromaer. Deres Furmint 2009 er også vellaget. Rik og med en balsamisk avslutning. Spiegelberg Juhfark 2008 er fint balansert med frisk syre og aromaer av gul steinfrukt og krydder som rosmarin og salvie.

Tornai har to produktmerker, ett kommersielt og ett fra øverste hylle. Den siste kategorien utmerket seg, spesielt 2008-årgangen av Grófi Hárslevelü og Aranyhegy Juhfark, begge enkeltvinmarksviner. Disse vinene er generelt fyldigere med høyere viskositet og alkohol enn de andre produsentenes viner. Kreinbacher Juhfark 2008 har mer tilbaketrukne fruktaromaer, god balanse og fin urtekarakter. Den beste av Kreinbacher-vinene er 2008 Somló Öreg Tökék som er en blandingsvin bestående av 60 prosent olaszrizling, resten furmint og hárslevelü.

Eik og høy alkohol

Villány og Szekszárd ligger helt sør i landet. Vinene derfra varierer fra de mest tradisjonelle til de ultramoderne. De mest vellykkete er de som ikke hører til noen av ytterlighetene. Mange av de tradisjonelt fremstilte vinene er sterkt preget av brettanomyces og flyktige syrer. Mens en del av de moderne vinene har for høy modning av druene, med det resultat at alkoholen er høy og syren lav.

I tillegg er mange av vinene sterkt dominert av ny eik. Blant ti vinprodusenter utmerker fire seg: Malatinszky og Vylyan fra Villány samt Mészáros Pál og Takler fra Szekszárd.

Malatinszky-vingården ble startet av Ungarns første vinkelner, Csaba Malatinszky. Han ønsket å lage flotte matviner med god terroir-karakter i tillegg til friskhet fra druene. Cabernet Franc 2007 er et godt eksempel med sine dype toner av mørk frukt og strukturerte, mineralske ettersmak.

Vylyan drives av Mónika Debreczeni og deres Cabernet Franc 2007 er i en lettere, mer feminin vinstil. Den scorer høyt i internasjonale vinkonkurranser.

Mészáros Pál sin Cabernet Franc 2007 er en enkeltvinmarksvin. Den har en attraktiv, ren frukt av solbær og grønn paprika, god konsentrasjon, kompleks og lang ettersmak.

Takler konsentrerer seg om kékfrankos og cabernet franc og har noen lovende viner. Alkoholen er foreløpig noe i overkant, men produsenten er klar over saken og jobber bevisst for å få til en endring.

Tekst: Ann J. Samuelsen
Foto: Cephas

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her