Lykkelig med løk

Apéritif priser løken og retter der den i mange varianter utgjør en viktig ingrediens. Kan du lage karbonadesmørbrød med stekt løk eller ekte fransk løksuppe? Hvis ikke får du oppskriftene her og også noen andre du kanskje aldri hadde trodd du kunne fikse selv. Du kan.

Den slo sine aller tidligste røtter i Midtøstens jord. Egypterne mente at en løksort var så hellig at den ikke skulle spises. Historien kan fortelle at slavene, som i sin tid bygde pyramidene, i hovedsak hadde løk som sitt spise. Også her i Norge er løk en gammel grønnsak. Den er omtalt allerede i den eldre Edda. Kepaløk er vår viktigste løksort. Den har blitt dyrket her i landet fra slutten av 1800-tallet. Vi har kepaløksorter med gult, hvitt og rødt skall. Videre har interessen for sjalottløk, som er en variant av kepaløk, økt betraktelig i det siste. Andre varianter av kepaløk er delikatesseløk og sylteløk. Salatløk er en stor løk med mild og litt søtlig smak.
Løk er en delikatesse til hverdag og til fest, med et stor brukerpotensiale. Rå opphakket løk kan fryses, men må da emballeres meget godt. Ferdig stekt løk er fint å fryse bort i mindre porsjoner.
Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker frister her med gode og enkle løkretter på menyen.
 
Sursøt grønnsaksalat
4 pers.
3 løk
1 knollselleri
3 gulrøtter
2 ss stekesmør
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss eddik
1/2 ss sukker
klippet kruspersille
Løken renses og skjæres i tynne ringer som surres sammen med selleri og gulrøtter i små treninger. Ha svak varme. Grønnsakene skal bli så vidt møre. Salaten smakes så til med salt, pepper, eddik og sukker. Dryss godt med klippet kruspersille over rett før servering. Denne salaten er deilig til både kjøtt-og fiskeretter. Den kan ev. være et alternativ til surkål.
 
Den gode franske løksuppe
4 pers.
4 store løk i skiver
2 ss smør
2 ss olivenolje
2 1/2 ss hvetemel
1 1/2 l grønnsak el. kjøttkraft, ev. buljong
salt og pepper
4 loffskiver
50 g reven ost
 
Smør og olje blandes i varm panne. Løkskivene freses til de er gyldne og møre. Rør i melet og spe med kraften. La suppen koke 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over i ildfaste porsjonsskåler. Legg et stykke med ristet loff i hver suppeskål og dryss så over reven ost på toppen. Skålene settes inn i ovn ved 250 °C. Beregn ca. 10 minutter. Suppen serveres rykende varm.
 
Frem fra glemselen:
Karbonadesmørbrød med stekt løk
4 pers.
1/2 kg karbonadedeig
150 g kokte poteter
salt og pepper
litt vann
3 løk
stekesmør
Tilbehør:
Brød, salat, tomat og agurk.
 
Karbonadedeigen kan brukes sånn den i utgangspunktet er eller tilsettes moste kokte poteter, salt og pepper og litt vann. Form deigen til en pølse som deles til karbonade- emner som igjen klemmes til
jevne kaker på ca. 1 1/2 cms tykkelse. Hakk dem lett med en kniv på begge sider. Karbonadene stekes gyldne på begge sider, deretter skal de surre et par minutter på begge sider ved svak varme,-til
de så vidt er gjennomstekte. Karbonader må ikke bli tørre. Løkene renses og skjæres i tynne skiver før de stekes gyldne ved svak varme. Snues ofte under steikingen. Løken skal være blank og fin. Til slutt
en liten skvett vann i stekepanna og løken blir myk og saftig og god. Karbonadene legges opp på et stykke grovt brød med et salatblad eller to, rikelig med stekt løk, tomatbåter og agurk.
 
Løkgod ratatouille
4 pers.
4 løk
ca. 200 g squash
2 skiver selleri
5 tomater
1 grønn paprika
1 rød paprika
1/2 dl olje
2 hvitløkfedd
1-2 ss tomatpuré
klippet kruspersille
Løken renses, finhakkes og freses i olje sammen med squash, selleri og paprika i terninger. Hvitløken presses og tas i, likedan tomatpuré. Det hele kokes til grønnsakene er knapt møre. Om nødvendig smakes retten til med salt og pepper. Serveres varm med rikelig klippet kruspersille på toppen. Ratatouille kan serveres som en egen rett eller ved siden av hvitt kjøtt, vanlig kjøtt eller til fisk.
 
Soppfylt løk
4 pers.
6 store løk
500 g frisk sopp
200 g ost
2 tykke skiver loff
2 ss smør
salt og pepper
1 bt kruspersille
2 stilker timian
1 beger rømme
Løken skrelles og kokes knapt mør i lettsaltet vann. La den renne godt av og avkjøles. Soppen renses og grovhakkes før den stekes i gyllent smør til fuktigheten er borte. Osten grovrives og blandes med
smuldret loff og den ferdigstekte soppen. Smakes til med salt og pepper, finhakket kruspersille og timian. Til slutt røres rømmen i . Skjær toppen av de avkjølte løkene, ta ut en del av innmaten som så finhakkes og blandes i soppfyllet som videre fylles tilbake i de uthulte løkene. Løkene plasseres over i en smurt ildfast form. Fyllet som er til overs, helles over i formen. Dekk formen med folie. Inn i ovn, 225 °C,- i 20 minutter. Ta av folien og la formen stå videre i 20 minutter. Serveres varm, gjerne med en grønn salat til og fersk gjærbakst.
 
Løkfisk
4 pers.
1 pk, ca. 400 g, frossen fiskefilet
1/2 boks hermetiske tomater
3 store løk
1 beger rømme
1 ts salt
1/2 ts pepper
litt reven muskatt
 
Fisken må halvtine før den skjæres i ca. 3 cm brede skiver som legges lagvis med løk i skiver i en romslig kjele. Pisk rømme og hermetiske tomater godt sammen og smak til med salt og pepper. Hell sausen over fisken. La det hele surre ved svak varme en halv times tid. Serveres varmt med kokte poteter og en grønn salat til.
 
Sterk gulasjsuppe
4 pers.
500 g storfekjøtt
400 g løk
3 hvitløkbåter
4 røde paprika
1 1/2 l kraft/buljong
1 1/2 l vann
2 ts karve
2 ts paprikapulver
2 bokser hermetiske tomater
1 liten boks tomatpuré
4 poteter
2 gulrøtter
ev. rømme
Kjøttet skjæres i store terninger som brunes i gyllent stekesmør. Løken skrelles og grovhakkes før den tas over i kjøttgryta. Finhakket hvitløk og paprika tas deretter over og det hele skal surre i stekefettet til
det blir blankt. Kraft og vann helles over. Ta i karve og paprikapulver. Hermetiske tomater og tomatpuréen helles i, og suppen kokes opp. Kok i ca. 45 minutter. Poteter og gulrøtter skrelles og skjæres i terninger som tas over i suppen, som igjen skal koke videre i ca. 20 minutter. Denne
gulasjsuppen skal være sterk og serveres rykende varm. Om nødvendig smak til med salt og pepper. Det setter en smakelig spiss med en klatt rømme på toppen av suppetallerknen. Fersk gjærbakst som tilbehør.
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen