Må tenke nytt om kjøttsmugling

Mattilsynet tror at smugling av kjøtt til Norge har økt over tid, og at smuglingen er organisert. En stor del av kjøttet går til restauranter, hovedsaklig i Oslo-området.
Redaksjonen
18 Juli 2007 - 16:38

- Dette er et område hvor vi må tenke nytt om hvordan vi skal organisere tilsynet, sier fungerende direktør i Mattilsynet, Kristina Landsverk.

På bestilling
Kjøttsmugling til Norge har gått fra å være småsmugling utført av privatpersoner til organisert smugling utført på bestilling for restauranter og butikker. Denne endringen gjør også at problemet må takles på en helt annen måte enn tidligere.
 
Må endre metoder
- Vi må tenke nytt. Siden situasjonen i smuglermarkedet har endret seg må Mattilsynets arbeidsmetoder også endres. Mattilsynet har etablert et godt samarbeid med tollvesenet, men når det gjelder smugling av kjøtt kan vi gjøre en enda bedre jobb. Politiet er også en viktig samarbeidspartner når det avdekkes mistanke om organisert kriminalitet, sier Landsverk.
 
- Utfordringen er å få til et samarbeid mellom alle berørte etater, sier hun.
 
Egen enhet
Landsverk understreker at kjøttsmugling ikke er et særnorsk problem.
 
- Vi ser at blant annet Fødevarestyrelsen i Danmark har etablert en egen etterforskningsenhet og ansatt medarbeidere med politibakgrunn til å stoppe kjøttsmuglere. Det kan hende vi også må se på lignende løsninger, sier hun.
 
Truer med å gi opp
- Det er svært ressurskrevende å avdekke salg av ulovlig kjøtt. Vi kan ikke fortsette å bruke ressurser på en virksomhet som ikke duger. Da må vi vurdere å bruke kreftene på andre oppgaver, sier seksjonssjef Christoffer Nielsen ved Mattilsynet i Oslo til Dagsavisen.
 
I dag kan Mattilsynet kreve at butikker og restauranter viser dokumentasjon på at kjøttet er kjøpt på lovlig vis. Hvis ikke papirene er i orden, kan Mattilsynet gi bedriftene en tvangsmulkt.
 
- Jeg mener miljøet må ta et oppgjør med seg selv, sier han.
 
I løpet av første halvår i år beslagla Tollvesenet 34.500 kilo kjøtt. Hele 29.000 kilo ble tatt på Svinesund.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nudler er den beste hurtigmiddagen
Dagens rett

Nudler er den beste hurtigmiddagen

Stekte nudler er godt å ty til i en travel hverdag. Denne oppskriften er både lynrask å lage og full av smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her