Må tenke nytt om kjøttsmugling

Mattilsynet tror at smugling av kjøtt til Norge har økt over tid, og at smuglingen er organisert. En stor del av kjøttet går til restauranter, hovedsaklig i Oslo-området.
Redaksjonen
18 Juli 2007 - 15:38

- Dette er et område hvor vi må tenke nytt om hvordan vi skal organisere tilsynet, sier fungerende direktør i Mattilsynet, Kristina Landsverk.

På bestilling
Kjøttsmugling til Norge har gått fra å være småsmugling utført av privatpersoner til organisert smugling utført på bestilling for restauranter og butikker. Denne endringen gjør også at problemet må takles på en helt annen måte enn tidligere.
 
Må endre metoder
- Vi må tenke nytt. Siden situasjonen i smuglermarkedet har endret seg må Mattilsynets arbeidsmetoder også endres. Mattilsynet har etablert et godt samarbeid med tollvesenet, men når det gjelder smugling av kjøtt kan vi gjøre en enda bedre jobb. Politiet er også en viktig samarbeidspartner når det avdekkes mistanke om organisert kriminalitet, sier Landsverk.
 
- Utfordringen er å få til et samarbeid mellom alle berørte etater, sier hun.
 
Egen enhet
Landsverk understreker at kjøttsmugling ikke er et særnorsk problem.
 
- Vi ser at blant annet Fødevarestyrelsen i Danmark har etablert en egen etterforskningsenhet og ansatt medarbeidere med politibakgrunn til å stoppe kjøttsmuglere. Det kan hende vi også må se på lignende løsninger, sier hun.
 
Truer med å gi opp
- Det er svært ressurskrevende å avdekke salg av ulovlig kjøtt. Vi kan ikke fortsette å bruke ressurser på en virksomhet som ikke duger. Da må vi vurdere å bruke kreftene på andre oppgaver, sier seksjonssjef Christoffer Nielsen ved Mattilsynet i Oslo til Dagsavisen.
 
I dag kan Mattilsynet kreve at butikker og restauranter viser dokumentasjon på at kjøttet er kjøpt på lovlig vis. Hvis ikke papirene er i orden, kan Mattilsynet gi bedriftene en tvangsmulkt.
 
- Jeg mener miljøet må ta et oppgjør med seg selv, sier han.
 
I løpet av første halvår i år beslagla Tollvesenet 34.500 kilo kjøtt. Hele 29.000 kilo ble tatt på Svinesund.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 23. mars

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her